Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Buszmegálló
Fogyasztóvédelem Fórum > Fogyasztóvédelem.com > Társalgó
1, 2, 3
Joooe
Hello!

Nem éppen idevágó kérdés, de itt ismerek jogban járatos embereket, szükségem lenne egy kis segítségre smile.gif

Egy kertvárosi emeletes panelházban lakunk, 3 emelet, lépcsőházanként 11 lakás. Egész kellemes környék, egy nem túl forgalmas út megy el a ház előtt kb 10 méterre, a ház és az út közötti keskeny sáv parkos terület, fákkal, sövénnyel, a zajtól és portól egész jól véd.

A gond ott van, hogy valami kattant fejes kitalálta, hogy a buszok évtizedek óta jól működő menetrendjét megreformálja. Ez többek között a menetirány megfordulásával jár ezen a szakaszon, na meg azzal, hogy a házunk előtt buszmegállót építenek. Erre abból jöttünk rá, hogy tegnap hiphopp gyorsan mire észbekaptunk a fél parkot kivágták, most meg már munkagépek építkeznek itt lent. Bámulatos gyorsaság... Gondolom mondanom sem kell mennyi kellemtlenséget fog okozni, a park helyére kerülő zajos buszmegálló - főleg az itteni 30 éves buszokkal... A lakók nem igazán szeretnék ezt a változást, különösen azoknak rossz akik alsóbb szinten laknak, tehetünk-e valamit?

A ház előtti parkos terület állítólag nem a ház, hanem az önkormányzat tulajdonában van.

De nekem akkor is meglepő, egy ilyen jelentős változtatásról nem kell egyeztetni az érintettekkel?
Ariadne
Csákány, Joooe!

Így első blikkre szerintem kellene hogy legyen némi beleszólásotok a dologba, bár igaz ami igaz, valszeg, sőt szinte biztos közterületen lesz a "jövendőbeli" buszmegálló.

Szerintem próbálkozzatok az önkorinál, keressétek meg az önkormányzat jegyzőjét, van ügyfélfogadási ideje, és jogász ( biggrin.gif ), ő felügyeli az önkormányzat működésének törvényességét (meg a vásárlók könyvét is wink.gif ). Biztosan fog tudni mondani valamit arról, hogy pl. kellett-e az x méteres körzetben lakóknak valamilyen beleegyezése a dologba, vagy esetleg ilyenkor teljesen a saját feje után mehet az önkormányzat. Ezt is el tudom képzelni... Különösen mert egy időben az én kis kertvárosi otthonom előtt is el akarták vezetni a buszjáratot, aztán azt hiszem elég erősen tiltakoztak az arra lakók, vagy csak nem volt rá pénz shifty.gif , mindenesetre meggondolták magukat. Szóval az össznépi nyomulást szerintem azért figyelembe veszi az önkori, ha kicsit is toleráns, és nem akar kiszúrni a szavazóival. smile.gif
Joooe
Szóval akkor marad a nyers erő, mint egyetlen "jogi" eszköz? biggrin.gif
Ariadne
Azért a jegyzőhöz elbokázni a háttér kiderítésére még nem az a mega erőszakos cselekedet... Szerintem. tongue.gif

A jegyző lehet hogy azt mondja, van hivatalos út a tiltakozásra, és akkor "valódi" jogi eszközzel lehet az építés ellen menni, ha pedig nincs, akkor tényleg a "polgári mozgalom" jöhet, aláírásgyűjtés, ilyenek... Ezek az én tippjeim, de csak a jegyző néni/bácsi az, aki tutira otthon van ezekben a dolgokban. Mindenesetre kíváncsi vagyok, mire juttok.

off off: hű, Joooe, lassan ezres leszel! biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif Hozzászólásilag mármint...
Joooe
Aztaa tényleg biggrin.gif

Köszi a segítséget, meglátjuk mi lesz. smile.gif
Ariadne
Drukkolok! clover.gif

Most jutott eszembe, hogy ha ilyen közel van az út, a megnövekedett zajterhelés miatt biztosan lehet panaszkodni, és mivel itt ez előre tuti, hogy sokkal nagyobb lesz, csak lehet előre panaszolni a dolgot. Lehet ecsetelni, hogy csökken a lakások értéke, mivel a nyugis fás-bokros helyett koszos-zajos-sok rossz külsejű emberes-buszmegállós hely lesz...

Hajrá! smile.gif
Joooe
Ma újabb adalékot sikerült megtudnom.

Állítólag azért nem a szomszéd ház elé, a régi buszmegállóval szemben építik, mert az ottani lakók nem engedték.

Elővigyázatosságból minket meg sem kérdeztek, hanem gyorsan 2 nap alatt megcsinálták mad.gif

Most fogalmazom az e-mailt a jegyzői osztálynak, hátha megúszhatom az édeklődést hivatali sorbanállás nélkül.
Ariadne
Ebből annyi biztosan látszik, hogy ezek szerint a lakókat meg kellett volna kérdezni, csak megpróbálták elsumákolni a dolgot. geek.gif

Ha gyorsan cselekedtek, lehet hogy még meg lehet akadályozni a továbbépítést, amíg el nem dől a dolog. Próbáld meg telefonon is, hátha adnak felvilágosítást!
Ariadne
Történt azóta valami, megúsztátok a buszmegállót, Joooe?
Joooe
Egyelőre függőben van a dolog. Én nem beszéltem a jegyzővel, mert van más a házban aki vállalta, hogy intézkedik. (Bár ha nagyon sok időm lesz lehet bemegyek én is, már csak azért is, hogy megkérdezem hogy gondolja, hogy nem válaszolt az e-mailemre mad.gif )
A városban több busz menetrendjét megváltaztották, nem csak a mi környékünkön, de állítólag mindenhol nagy a felháborodás, úgyhogy az egészből valszeg nem lesz semmi, a buszok a régi menetrend szerint közlekednek.
Most azt kéne még valahogy elérni, hogy visszaállítsák az eredeti állapotot, takarítsák el a buszmegállót, telepítsék vissza a sövényt... rolleyes.gif
A fákat majd a tavasz rendberakja, szerencsére a nagyobb fákat nem vágták ki, csak nagyon durván visszavágták.

Kedves tőled, hogy megkérdezted flowers.gif
Captain Crash
Bár lehet irreleváns a dolog szempontjából, de az ingatlanotok értékében fellépő jelentős változás miatt is felléphettek a tervezett buszmegálló ellen. Szerinted?

A Róna u.-ban épülő 24 lakásos épülő ingatlan ellen is indult hasonló megmozdulás az ottélők jóvoltából, melyről egy kifüggesztett tábla tanuskodik, amely a Szugló u.-i trolimegálló mögött álló házon van. wink.gif Ha arra jársz kukkantsd meg, nem emlékszem a pontos szövegre, de nyár közepén láttam párszor.
Joooe
Köszi Captain, én is elsősorban a jelentős értékvesztésre gondoltam hivatkozni.

Negatív fordulat: az nő aki azt mondta intézkedik, úgy tűnik nem sokat csinált mert épp most vágtak ki egy fát - 2 hét nyugi után.

Enyhén pipa vagyok... crybaby.gif crybaby.gif

Itt a munkásokkal már nem sok értelme lenne veszekedni, de ma zúzok be az önkormányzathoz segget rugdosni

Ha bármi ötlet van, hogy milyen jogszabályok érvényesek ilyen esetben segítsetek.
Ariadne
Sajnos ezt nem tudom, Joooe, az önkormányzatok a legtöbb dolgot maguk szabályozzák. sad.gif

Én azt a kérdést tenném fel nekik, hogy ugye kötelező ilyen esetben kikérni a pár méterre lakók véleményét? A társasházatok nyilván nem hozott határozatot arról, hogy részükről mehet a dolog... És ha esetleg azt mondják, nem kötelező, mutassa meg pontosan, mi alapján van így?

És tényleg jó ötlet Captaintől, óvatosan megjegyezheted, hogy jópár lakó beperelné az önkorit, mivel a megépülő megálló miatt csökken a lakásuk értéke, megér-e ennyit nekik egy buszmegálló. Egy kényelmes sétatávolságban lévő buszmegálló még növelhetné is az értéket, de az ablak alatt zajongó buszok és emberek ugyebár...

Azért ezt összességében egy helyi ügyvéd vagy jogász tudná jobban, mert úgy tudom, az ilyen építgetésekhez mindig kell építési engedély, ahhoz meg gondolom az ottlakók hozzájárulása. A folyamatban lévő építkezéseket is meg lehet akadályozni ilyen jellegű panasszal, de a pontos módját nem tudom. Helyi önkormányzati rendeletekben lehetnek a részletes szabályok, azt hiszem.

Mindent bele! starwars.gif
Joooe
Közben faterom beszélt a lakóval aki intézkedni próbált, nekem már nem sikerült elkapni.
Az derült ki, hogy azt mondták, semmit nem tehetünk, ez az önkormányzat területe azt csinál amit akar, különben is örüljünk, hogy nem büntetnek meg mert parkosítottunk az önkormányzat területén, és évtizedekig itt nekünk húdemilyen jó volt. Meg egyébként is eu-szabvány, hogy az út mindkét oldalán legyen járda, szóval a park írtása jogos.

NA EZ szerintem akkor baromság ahogy van, most még jobban begurultam. Azt nem sikerült megtudnom, az önkormányzatnál kivel beszélt az illető.

Azon gondolkodtam, hogy egyedül akkor lenne védhető ez a dolog, ha fontos közérdek lenne. De nem az, évtizedek óta jól bevált megoldást felrugták egy olyanra, ami senkinek sem tetszik a környékenez, nem csak a mi házunkban, ez nem közérdek.

Akkor a jegyzőt kell keresnem ugye?
Joooe
Ja közben kiderült, a helyi önkormányzati képviselővel beszélt.
Joooe
Egy kényelmes sétatávolságban lévő buszmegálló még növelhetné is az értéket, de az ablak alatt zajongó buszok és emberek ugyebár...

Eddig kb. 60-70 méterre volt a buszmegálló, most ez szűk 5 méterre lesz. mad.gif
Ariadne
Szerintem a jegyzővel érdemes próbálkozni, ő várhatóan nem a levegőbe beszél, hanem meg tudja mondani, hogy konkrétan ez és ez alapján így és így van.

Nem tudom elképzelni, hogy egy 5 méterre lévő megállót az ottlakók hozzájárulása nélkül fel lehessen építeni. Esetleg megkérezhetnétek azt a társasházat is, akik anno tiltakoztak az előző hely miatt, hátha elárulják, hogyan sikerül nekik. smile.gif
Joooe
(Ariadne @ 2005 Nov 10, 10:33 AM)
Esetleg megkérezhetnétek azt a társasházat is, akik anno tiltakoztak az előző hely miatt, hátha elárulják, hogyan sikerül nekik. smile.gif

Erről is van infóm, de csak pletyka szintű.
Onnan dolgozik valaki a volánnál (a helyi közlekedést a volán üzemelteti), és így belső információként már az előtt értesültek a dologról, hogy megcsinálták volna, így volt idejük valami módon tiltakozni.

Azon gondolkodom lehet jobban járok, ha írásban ajánlott (vagy térítvevényes vagy mi?) levélben fordulok a jegyzőhöz. Arra már csak válaszolnia kéne, és nyoma marad mindnenek amit leír, nem száll ell, nem felejtem el. smile.gif
Ariadne
Ez nagy ötlet! Ajánlott és tértivevényes a legjobb, aláírással, névvel, címmel, elérhetőséggel, és ha addig rendkívüli lakógyűlést össze tudtok hívni, hozhatnátok erről egy határozatot, hogy ellenzitek a megállót, ez türözné a véleményeteket hivatalosan is. Meg esetleg olyan írhatná a levelet, aki a házat képviselheti egyébként is, így az egész lakóközösség tiltakozását fejezhetné ki.

szerk: úgy tudom, az ilyen írásos megmozdulásokra kötelesek válaszolni legalább.
Joooe
Amolyan spontán lakógyűlésféle volt már itt, hogy csak páran összefutttotunk a folyosón, és a beszélgetés közben egyre többen lettünk. Szinte minden lakásból volt valaki és ellenezte a dolgot, mindenki fel volt háborodva. Szóval ha az kell seperc alatt össze tudok íratni egy nyilatkozatot, hogy ellenezzük a dolgot.

Azt hiszem nincs hivatalos közös képviselőnk, valahogy úgy megy, hogy megy sorban, mindig más intézi a közös dolgokat.

Szerintem arra -mint érintett - mindneképpen jogom van, hogy érdeklődjem, és választ kapjak a jegyzőtől, már nyilatkozat nélkül is.
Ariadne
Igen, de nagyobb a súlya, ha melléklesz egy tiltakozást (Alulírottak ellenezzük) akár csak annyi lakó aláírásával, amennyit össze tudsz szedni hirtelen, hogy legalább lássák, nem egy sok szabad idővel megáldott grafomán fordult hozzájuk biggrin.gif , hanem tényleges akarat van mögötte(d), nem te vagy az egyetlen, akinek "nem tetszik" a dolog. De biztos vagyok benne, hogy van módja a hivatalos tiltakozásnak, ezt azért csak elárulja a jegyző hivatala...
Joooe
Hm köszi a tanácsokat.

Bevágok egy pohár bort és nekiállok fogalmazni biggrin.gif
Mindneképpen beszámolok, hogy mire jutottam.

Engem leginkább az háborít fel, hogy teljesen semmibevesznek minket.

Meg még az is, hogy egy hivatalos helyre elküldött e-mailre nem válaszolnak.
Meg még az is, hogy a város honlapján alig van infó az elérhetőségekről, fogadóórákról, stb.
Meg még az is.... na jó hagyjuk, mert ha így folytatom még forradalmat csinálok a végén biggrin.gif
Ariadne
(Joooe @ 2005 Nov 10, 12:22 PM)
Meg még az is.... na jó hagyjuk, mert ha így folytatom még forradalmat csinálok a végén biggrin.gif

Lakóközösség felvonul, nagy táblákkal... smile.gif Végülis, ha másképp nem megy... Ez a francia módi, ők felvonulni szoktak tiltakozásul. (Most mondjuk kicsit durvább a helyzet, idáig ne fajuljatok. smile.gif )
Joooe
(Ariadne @ 2005 Nov 10, 12:34 PM)
Most mondjuk kicsit durvább a helyzet, idáig ne fajuljatok. smile.gif

Nem igérek semmit nuke.gif
Captain Crash
Na mi van? Történt valami, vagy félsz ügyet intézni? smile.gif
Joooe
smile.gif

Abban reménykedtem hogy ez a levél dolog gyorsabb lesz ermm.gif
Múlt héten feladtam, de még csak a tértivevény visszaigazolása sem ért ide. Nem hiszem, hogy helyben ilyen sok átfutási idő normális...
Ma úgyis megyek a postára majd azért erre rákérdezek mad.gif

De lehet jobb lenne személyesen bemenni, ha továbbra is ilyen gördülékenyen mennek a dologok... csak a héten már nem tudom elcsípni a jegyző fogadóóráját.
Joooe
Annyit sikerült megtudnom, hogy kedden átvették a levelet. Így már reménykedem, hogy valamikor jövő héten megkapom a választ...
Pjotr
Mi elöttünk is van egy buszmegálló, én sikeresen kidöntöttem a táblát egy géppel, mert hülye helyre rakták, utána odébtettem 5-m-rel (ott még mindig buszmegálló öböl van), úgyhogy azóta ott vana buszmegálló, igaz, eredetileg is oda tervezhették, csak a amunkások lusták voltak odamennei a táblával, idén már hoztak várót is, azt is odatették....
Joooe
A táblával már én is szemeztem, hogy de kivenném onnan (persze én nem véletlenül, és nem raknám vissza biggrin.gif ), de aztán győzőtt bennem a törvénytisztelő ember a felháborodott lakos fölött smile.gif

Amúgy itt nem is lehetne arréb rakni, van egy betorkoló kis utca, szerintem így is épphogy nem fog kilógni oda busz.
Captain Crash
Filmekben így oldanák meg: Fekete kukazacskót húznak a tábla tetejére és kiragasztanak egy feliratot, hogy a busz a régi helyen áll meg. Természetesen gumikesztyűben és egy ismerős nyomtatójával nyomtatva, kölcsönkért ragasztóval éjszaka, hajnali 1-2 között. Fontos továbbá, hogy kölcsönkért ruhában követnék el, símaszkban.

Így a zsaruk nem találnak újlenyomatot, nem találhatják meg a nyomtatót, a ragasztót nálad, hogyha rád gyanakodnának, valamint szemtanúk is egy ismeretlen emberre adnának leírást, aki teljesen máshogy öltözködik, mint Te. Tökéletes büntény nincs, nyomok mindig maradnak... smile.gif úgyhogy Colombo megoldaná a bűntényt.

De ez csak film és fikció, nem ötletadás. biggrin.gif

Kiváncsi lennék, hogy a filmben megállna-e a busz... biggrin.gif

U.i.: Életemben három regényt írtam eddig, szeretek fikciókat kitalálni, ha valaki arra asszociálna, hogy bennem is bennem rejtezik a kisördög, akkor némiképp igaza van...de az itt elmondottaknak semmilyen köze nincs a valósághoz. shifty.gif
Pjotr
Felénk egy jól felkészült tarktorosnál van 13-as villáskulcs, mert hülyébbnél hülyébb helyekre tudják kitenni a munkagéppel behajtani tilos táblát, hogy alig győzik leszedni.
Joooe
Kapitány: filmekben biztosan gondoskodnának a buszmegálló fölötti közvilágitás megszüntetéséről... De hogyan? smile.gif

Tényleg írtál regényeket, vagy csak én nem értem a poént? Mesééélj smile.gif
Captain Crash
A fikciók világában az elkövetők rendelkeznek villanyszerelési ismeretekkel és a közvilágításra használt lámpa is rendelkezik olyan hibával, amelyiket ki lehet játszani.
De a filmek végén mindig a jó győz. És elkapják az elkövetőket! biggrin.gif A regényekről nincs mit mondani, majd ha idős koromban már nem tudok mit csinálni, kiadatok egy könyvet, addig letettem a regényírásról, bár ismerőseimnek tetszett.
Ariadne
Hűha, Kapitány, ez nagyon regényes! pirate.gif

Egyébként hallottam rolleyes.gif az autó szélvédőjén "bekukucskáló" (értsd beeső) őzike vagy egyéb állatka esetében is soxor kiszedik egyes autósok a táblát, bedobják a bozótosba, és mossák kezeiket - nem volt ugró szarvasos tábla, a vadásztársaság nem gondoskodott róla, sorry, nem tudhattam, hogy erre járhatnak ilyen dögök... wink.gif
Captain Crash
Nekem egyelőre kétszer nem sikerült a forgalmi vizsgám, de azt hiszem a Mistral után és az amúgy is siralmas utak mellett a hiányzó táblák sokasága az egyik legrosszabb az országban. (Azért a sorrendet figyelitek?) biggrin.gif

Nem ebben a világban, hanem egy hasonló helyen, mint a Keleti, nyíltan működik a maffia, a rendőrség pedig az ott álló autósokat basztatja, hogy álljon odébb. Ha valaki beleképzelné magát ebbe a világba és egyszer arra vetemedne, hogy megálljon a képzeletbeli Keletinél...ebben a képzeletbeli világban meg fog állni melletetek jópár autó, jól szituált hölgyek (szőkék előnyben) ülnek majd bennük. Majd egyszercsak jön egy ürge, akiről látszik, hogy nem itt született, és maroknyi köteg pénzek cserélnek gazdát...majd a szőke el, és 5 perc és jön a következő...Ha sokáig állsz, megjelenik egy rendőr, hogy állj arrébb, mert itt megállni tilos, vagy bármivel de elküld onnan...

A mi valós világunkban remélhetőleg sikerül elintézni jogszerű úton, hogy arrébb kerüljön a buszmegálló, vagyis ne kerüljön Joooe-ék elé.
Joooe
Hű ezek a "képzelt" világok... sad.gif

Egyébként végül is nem azt szeretnénk elérni, hogy máshova kerüljön, hanem hogy maradjon a bevált rendszer, mert az tökéletesen működött, senkinek sem okozottt gondot. De akárhova raknák ezen az oldalon a buszmegállót, valamelyik ház ugyanígy járna. A régi megállóval nem volt baja senkinek, tök feleseges a menetirány megfordítása.
Joooe
Bár még hivatalos tértivevényt nem kaptam, a posta szerint 15-én átvették a levelet ami küldtem. Ma meg 25-e van, kezdek kicsit türelmetlen lenni. Bár mostanában nem történt semmi a buszmegálló körül, zavar a dolog és tartok tőle hogy tovább ríbolnak itt minden ok nélkül. A legutóbbi esetben is a kivágott fa még akkor sem zavart volna ha tényleg működni kezdene it a buszmegálló.

Szerintetek mennyi a reális várakozási idő mielőtt bemegyek balhézni? Tekintve, hogy városon belül egy levél kézbesítése 1-2 nap, lassan ideje lenne hogy választ kapjak...

Ami még külön furcsa, hogy itt előttünk nagyon gyorsan siettek véglegesíteni a helyzetet, így belegondolva már több mint egy hónapja nekiestek, itt a tervezett új menetrendhez még legalább két új megállót meg egy buszfordulót kell csinálni, azokból még (szerencsére) nincs semmi. Érdekes, hogy nem az elején, nem a végén, itt az útvonal közepén ezt a megállót gyorsan felhúzták, és azóta semmi.

Ez nekem nagyon bűzlik, mindenképpen csinálni akarok valamit, csak még azt nem tudom, hogy mit. smile.gif
Ariadne
Hát, lehet hogy kénytelen leszel testileg bevonulni az önkorihoz, és jól megkérdezni őket... Pl ha telefonon kinyomozod előre, ki az illetékes (én ragaszkodom a jegyzőhöz, de ha mondanak jobbat...), akkor talán nem szaladgáltatnak ide meg oda. rolleyes.gif
Joooe
Ha jól emléksze mcsütörtökön van a jegyzőnéninek fogadóórája, ha otthon leszek mindenképp bemegyek már. smile.gif
Ariadne
Aztán legyen jó kis bangin.gif ... wink.gif
Joooe
Hát most értem haza, úgyhogy erről ma már lekéstem...
Nembaj, úgyis nyugtatgattak itt, hogy legalább a 15 napot várjam ki a kézbesítéstől, meg még pár nap míg esetleg ideér a levél...
De jövő héten már nem lehet leállítani, lesz bangin.gif meg bash.gif meg box.gif

Furcsaság, hogy a tértivevény sem ért még ide. Azt hogy egyáltalán átvették azt is csak onnan tudom, hogy amikor rákérdeztem az ügyfélszolgálatos kiscsaj a postán kikereste, de azt mondta "ez nem hivatalos", ha nem kapom meg a visszaigazolást 15 napon belül akkor reklamáljak. Na annak is ideje lenne már smile.gif
Joooe
Na jött egy levél, nem a jegyzőtől, hanem a Beruházási és Városüzemeltetési Osztálytól.

Tisztelt Cím!

[...] tájékoztatom, hogy a [...] ház előtt a buszmegálló kialakítása a tervezett menetrend módosítás miatt történt, a környéken lakók érdekeit, a jelentkező utasforgalmi igényeket maximálisan szem előtt tartva [1]

Az új megállóhelyet az autóbuszmegállók létesítésével kapcsolatos szakmai és közlekedésbiztonsági előírások követelményei miatt kellet a túloldali autóbuszmegálló közelében, de a megfelelő eltolással, attól valamelyes távolabb kialakítani. A balesetveszély elhárítása miatt ez erre vonatkozó jogszabályok [2] alapján egymással szemben a buszemegálló-pár elhelyezése nem lehetséges. [3]

A megállóhely kialakítása során valóban elrendeltük néhány - engedély nélkül telepített [4] - cserje illetve (egyébként beteg[5]) fa kivágását, azonban arra törekedtünk, hogy a zöldfelületet a lehető legkisebb mértékben csökkentsük. A jogszabályi előírásokat [5B] és a közlekedésbiztonságot sértőn, engedély nélkül telepített, balesetveszélyes cserjék [6] kivágására azonban a környéken - és a város más részein is - intézkedni fogunk.

Álláspontunk szerint - mivel a közelben korábban is volt már buszmegálló - nem következett be be olyan mértékű zajterhelés-növekedés, illetve a lakás értékének csökkenése, amilyenről Ön említést tesz. [7]

Tekintettel arra, hogy - a terült önkormányzati képviselőjének véleménye, a vele történt egyeztetés alapján - a környéken lakók többségének megfelelő [8] az új autóbusz megállóhely kialakítása, azt nem tervezzük máshová áthelyezni, mivel szakmailag is ezen a helyen indokolt.

Kérem a fentiek szíves tudomásul vételét és elfogadását.

[dátum aláírás pecsét]

[1] nem igaz, azt hiszem bármelyik környéken lakó egyetértene azzal, hogy utasforgalmi szempontból hátrányos, és szükségtelen a változás. Ez pusztán menetrend szervezési kérdés. Tudomásom szerint az új menetrendek elleni felháborodás hatására városszerte - ideiglenesen? - visszaállították a régi menetrendeket.

[2] Melyik jogszabályok? Könyörgöm miféle tájékoztatás??? Valami hivatkozás esetleg?

[3] A másik épület elé helyezve a buszmegállót még ha mindkettőbe egyszerre áll is be csuklósbusz, több tízméternyi távolság marad, ami a környéken szokásos gyér forgalom mellett bőven elegendő a biztonságos kikerüléshez. Ez kevésbé jelentős kérdés, mi sem a másik épület kárára akarnánk megoldani a dolgot, a régi menetrend fenntartása az érdekünk.
Az előttünk lévő buszmegállóból egy hosszabb busz valószínűleg be fog lógni egy kis betorkoló utcába. Ez akkor nem veszélyes, és szabályos?

[4] Az engedély nélküliségről: a cserjéket és a fákat kb 20 éve (tehát jó régen) az akkori önkormányzat engedélyével, kérésére, támogatásával telepítették. A csemetéket ehhez az önkormányzat (vagyis akkor még Tanács) biztosította.

[5] A teljesen egészséges van szó, nem akarok ebbe nagyon belemenni, csak ismét egy csúsztatás.
(nem csak látszatra... a fákat legallyazták, korhadásnaak vagy hasonló dolognak nyoma sem volt)

szerk: a számolással gondjaim vannak biggrin.gif
[5B] ismét csak pontos hivatkozás nélkül vetítenek a jogszabállyal...

[6] A balesetveszélyességet semmi sem támasztja alá, soha nem történt még a sövény miatt balaset a környéken. Némileg a kilátást akadályozták a kis utcákból kiforduláskor, de ez még nem balesetveszély, csak nagyobb körültekintést igényel.

[7] a) csendes park a ház előtt, a közelben buszmegálló, amely elég messze van ahhoz hogy a zaja ne hallatszon át, de elég közel is hiszen kb 1 perc sétával elérető.
cool.gif a ház előtt 5 méteren belül zajos buszmegálló, indegenek várakoznak, zajonganak késő estig.
Tényleg nincs jelentős értékcsökkenés?

[8] Szimpla hazugság, a leginkább érintettek közül senkit sem kérdeztek meg.
Ariadne
crybaby.gif Ez siralmas... Mármint a válaszuk...

Szerintem legyél követelőző nyomulós alak, és írj vissza a levelükre hivatkozva mindent, amit itt leírtál, és angyali ártatlansággal kérdezz rá, hogy ebben és ebben a pontban pontosan milyen jogszabályra gondoltak (számmal, címmel, szakaszszámmal), és hogy pontosan mikor és milyen formában történt egyeztetés - mivel a ti társasházatokból senki nem hallott ilyenről, és erősen tiltakozni fogtok az építés ellen továbbra is minden lehetséges fórumon, mert az önkormányzat szemlátomást semmibe veszi a lakosok (szavazók? tongue.gif ) érdekeit és véleményét...
Joooe
Lépni fogunk valamit az biztos.

Egy nyilatkozat az össze lakótól, hogy őket nem kérdezték meg, a buszmegállót ellenzi, és az új menetrended is kedvezőtlenebbnek tartja.
Sőt más lépcsőházak/épületek is képbe jönnek azáltal, hogy itt további írtásokat ígérnek...

Ami még fura, hogy én a jegyzőnek írtam, de nem ő válaszolt.
Ha a jegyző dolga a törvényesség felügyelete, kérhetem-e, hogy kezdeméynezzen felülvizsgálatot az adott osztály eljárásával szemben?
Hiszen ők nyilván kötni fogják az ebet a karóhoz, hogy ők márpedig szabályosan jártak el.
Ariadne
Hmmm, elvileg talán lehet, hogy ez az osztály az illetékes, nem tudom. Mindenesetre ha egyszer be tudnál vonulni a fogadóórára (ez vajon miért hangzik olyan ismerősen? tongue.gif ) a levéllel együtt, akkor ezt a jegyzőtől kérdezhetnéd meg. Ezek az önkoris dolgok olyan nagyon "belterjesek", nagyon sok dolog a saját szabályaik alapján megy helyben, ez az önkormányzatiság alapja - és ezért nehéz velük...

szerk: A jegyző az, akinek tuti tudnia kell, hogy mi milyen szabály alapján történt, történik. Ő az ugyanis, aki pl. általában eljön a bíróságra, ha valaki perli az önkormányzatot, meg jogász (bár a nívóról nem nyilatkozom, szegények nagyon függenek a város vezetésétől).
Joooe
Csak azért tartok a fogadóórától, mert a jegyzőben sem bízok meg annyira. Jobban szeretnék mindent írásban kapni, az jobban számonkérhető, és talán kisebb az esélye valami lerázós parasztvakításnak. Ez a "szegények nagyon függenek a város vezetésétől" dolog sem bátorít túlságosan, a kecskeméti városvezetés azt hiszem a korrupció iskolapéldája.
Nem rég pl a malomcenter ügy kavart országos botrányt, amikor is (valamiért rolleyes.gif ) a polgármesternek nagyon fontos volt tűzön vízen keresztül, civil szervezetek és saját pártja ellenében is végigvernie egy új bevásárlóközpont építését. Többek között ennek az lett a következménye, hogy a polgármestert kizárták a pártjából és a hírek szerint a következő választásokon a másik nagy párt színeiben indul. Szép következetesen kialakított értékrendje lehet rolleyes.gif
Ez az építmény elég sok fennakadást okozott a város életében...
A mi ügyünk is kapcsolódik ide, mert a "malom center" a buszpályaudvar mellett épült meg, és ott annyira megnövekedett a forgalom, hogy a "buszpályaudvar tehermentesítésére" változtatják meg a menetrendeket.
Ariadne
Tényleg, én is hallottam róla. Jártam már Kecskeméten, olvastam is az ügyről a HVG-ben, de nem is tudom elképzelni, hova tudtak ott egy ekkora centert építeni...

Azért így nem lesz egyszerű, de egy próbát szerintem megér a jegyző, konkrétan láttam már olyat hogy jajj-de-ellenszenves-buta polgármester mellett abszolút normális jegyző(nő) volt, aki megtette, amit kellett, de nagyon jól tudta közben, hogy ez így nem lesz okés. Nem is lett... A konkrét ügyről nem írok, csak leírtam, milyen tapasztalatom volt.

A "petíció" írása, valahogy hivatalos módon pl, lakógyűlésen elfogadni a tiltakozást az sokat segíthet szerintem, főleg ha egy (vagy több) egész ház is ugyanígy tesz.
Joooe
Egyébként lehet a jegyző nem is látta ezt a levelet... az első e-mailben amit küldtem, a jegyzői osztály vezetőjének címeztem és azt kértem küldje tovább a megfelelő helyre. Ha ő ennek a városgazdálkodási osztálynak küldte egyből, akkor még nem olyan nagy gond, azok nem is érdekelnek anniyra. Ezt alátámasztja, hogy azt írták a levélben, e-mailre reagálnak, viszont kicsit furcsálom, hogy ezt a levelet a postacímemre kaptam, amit az e-mailben nem adtam meg tongue.gif (Igaz leírtam melyik épülett, meg hogy hogy hívnak, ebből már ha nagyon akarják... smile.gif de én azt a választ e-mailben vártam akkor még )
Ez egyszerű postaládába bedobott levél volt amit kaptam.

A második levél meg ajánlott tértivevényes, az kifejezetten a jegyzőnek volt címezve, és rövid háborgás után, hogy több hét alatt nem reagáltak semmit az e-mailre, gyakorlatilag beidéztem majdnem az egész e-mailt, és kiegészítettem még pár kérdéssel.
De az is már jövő héten lesz egy hónapja, hogy átvették. ( A posta nemhivatalos tájékoztatása szerint, a tértivevényt ugyanis még mindig nem kaptam meg. Magyar Posta laugh.gif Már reklamáltam, elvileg fogok kapni hivatalos értesítést az ő nyilvántartásukról, meg megpróbálnak a városházán póttértivevényt kitöltetni, ezt az egészet megjáratják párszor egy kecskemét melletti kistelepülésen keresztül - ahol feladtam a levelet mert arra jártam épp - és már meg is kapom biggrin.gif Magyar Posta laugh.gif )

Szóval nem tudom, hogy ezt most minden panaszomra válasznak szánták, vagy később kapni fogok mégegyet?

Ha én ajánlott levélben kérdeztem, akkor ők is abban válaszolnak nem?

Hoppá most látom, emelet, ajtószám nincs ennek a levélnek a címzésén, amit most kaptam, csak az épület címe meg név... ezek szerint ez még tisztán az e-mailre jött(gyenge másfél hónap késéssel), és az is csak a postás rugalamsságának köszönehtő hogy egyáltalán megkaptam rolleyes.gif
Joooe
Azt hiszem nem véletlen, hogy nem jelölték meg a hivatkozott jogszabályokat, még utánanéz az ember. biggrin.gif

Most pl találtam egy olyat, hogy a megállóhelyen, a táblánál megálló autobusz végének legalább 5 méterre kell lennie az útkereszteződéstől. Ennek még utána kell néznem, pontosan milyen hosszú egy csuklósbusz, mega távolságot is le kell mérni, de így szemre épphogy nem lógna be a vége a kereszteződésbe, nemhogy még 5 méter legyen.

Joooe lőő, góól cool.gif

szerk:
Egy szokványos Ikarus csuklós busz ami erre szokott járni 16,5 m hosszú. Ha a megállóhelyre szabályosan beálló busz mögött legalább 5 méternek kell maradnia a kereszteződés miatt, akkor a buszmegálló tábla és a kereszteződés között legalább 21,5 m távolságnak kell lennie, ha nem akarunk beleütközni a buszmegálló ilyen elhelyezését tiltó rendlekezésbe (20/1984. (XII. 21.) KM rendelet melléklete 25.4 )
A nincs most hiteles mérőeszközöm, de szemre is jól látszik, a megálló burkolata kb. 1,5-mes négyzet alakú betonlapokból áll, szám szerint 9-ből. Ez maximum 13,5 m eddig, plusz a buszmegálló után a kereszteződés széléig max 2-3 m járda+padka a betorkoló út mellett. Még ha az én 1,85-ös magasságommal számolom a betonlapok széllességét (annál biztosan kissebbek) (khmmm. aki rosszra gondolt... nem, még sose fetrengtem rajtuk részegen biggrin.gif, az ilyen arány csak egyszerűen látszik...) Akkor is bőven belül vagyunk a rendelet által megkövetelt távolságon.
De holnap majd lemérem vagy leméretem valakivel. whistling1.gif

Ja és persze előrébb sem lehet rakni, a lépcsőházból kivezető járdaféle pontosan a megállónál megy már el így is. Felteszem azt nem torlaszolhatják el vele. Még előrébb sem rakhatják mert akkor vagy a szemeteskukák között kellene az utasoknak várakozni, vagy másik lépcsőház bejáratát tolaszolná el, ha meg még előrébb raknák akkor már a következő betorkoló utca előtti 15 métert nem tudnák tartani.

Azt hiszem most jó lapot húztam biggrin.gif
Captain Crash
Csak így tovább. Örömmel olvasom azt, ahogy a sok süketeléstől eltekintve kiállsz érdekeid mellett. Mindazonáltal azt, hogy Ők mit írtak kezeld úgy, mintha nem is létezne és vizsgáld úgy is meg az ügyet! Ilyen humbukot, amit leírtak már régen hallottam...ez felér egy parasztvakítással. Ki a faszom ír ekkora légbölkapott mendemondákat. Persze, mindent szemelőtt tartottak...a nagy szart...

Úgyhogy sok sikert, én úgy látom, hogy neked, nektek van igazatok. Közösköltségből lehet fordítani egy perre is? biggrin.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.