Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Céges számla esetén nem segít az FVF?
Fogyasztóvédelem Fórum > Fogyasztóvédelem.com > Általános Fogyasztóvédelmi Fórum
Bond
Helló,

Van egy kis vitám egy barkácsgéppel kapcsolatban, amivel az FVF-hez szeretnék fordulni. Viszont azt hallottam, hogy az FVF csak magánszemélyek vásárlásaiban segít, ha a számla cég nevére szól, akkor a cégnek perelni kell. Igaz ez?

Köszi, Bond
FVF
A jogszabályok meghatározzák a fogyasztó fogalmát, amibe egy gazdasági célból vásárló nem fér bele. Sajnos ilyenkor tanácsadáson kívül nem sok mindent tudunk tenni.
Én bíróság előtt azért a kamarához fordulnék, amennyiben persze a cég tagja valamelyik kamarának.

Tanácsot persze szívesen adok.
Bond
Nem gazdasági célból vásároltam, hanem az ÁFA visszaszerzése céljából. wink.gif De gondolom, ez tökmindegy. Az egész gép 25 ezer forintba került, ennél jóval többe kerülne bármilyen háború egy multicéggel (Black & Decker). A probléma egyébként az, hogy egy törött tartozékra ?k azt állítják, hogy túler?ltetés, én meg azt, hogy konstrukciós hiba eredménye. Gondolom, költséges szakért?i vizsgálatokkal lehet csak megállapítani az igazságot, annyit meg nem ér az egész.
TheElf
(Bond @ 2004 May 19, 06:08 PM)
Nem gazdasági célból vásároltam, hanem az ÁFA visszaszerzése céljából. wink.gif De gondolom, ez tökmindegy. Az egész gép 25 ezer forintba került, ennél jóval többe kerülne bármilyen háború egy multicéggel (Black & Decker). A probléma egyébként az, hogy egy törött tartozékra ?k azt állítják, hogy túler?ltetés, én meg azt, hogy konstrukciós hiba eredménye. Gondolom, költséges szakért?i vizsgálatokkal lehet csak megállapítani az igazságot, annyit meg nem ér az egész.

Mindkét félnek igaza van: A gép azt tudja amit a konstrukció lehetővé tesz, ha ennél többre akarod használni, mert úgy látod többre is képes, vagy a hasonló eszközöknél az szokásos akkor még túlerőltetés. Mondhatod azt, hogy konstrukciós hiba, azt fogják mondani tudatosan így méretezett a gép, ugyanis a drágább modellekhez képest kevesebbet kell bírnia. 1-2 a gép egészénél "gyengébb" alkatrész felel ezért, részben a fogyasztók érdeke is ez... és ezt indokolják. Sakk és matt.
Bond
Igazad van, nem sok esélyem van. Hiába mondanám, hogy mindössze 10 óra használat után tört el, nem tudnám bizonyítani. Egy mérnök ugyan valószín?leg sírva fakadna, ha meglátná, hogy van megcsinálva, de egy bírósági perben is az nyer, aki több szakért?t tud megfizetni, és az nem én lennék. Nem tehetek mást, mint hogy messzir?l elkerülöm a céget és másokat is óvatosságra intek.
TheElf
(Bond @ 2004 May 20, 09:36 PM)
Igazad van, nem sok esélyem van. Hiába mondanám, hogy mindössze 10 óra használat után tört el, nem tudnám bizonyítani. Egy mérnök ugyan valószín?leg sírva fakadna, ha meglátná, hogy van megcsinálva, de egy bírósági perben is az nyer, aki több szakért?t tud megfizetni, és az nem én lennék. Nem tehetek mást, mint hogy messzir?l elkerülöm a céget és másokat is óvatosságra intek.

Ne feledd 10 óra alatt is lehet nagyobb terhelésnek kitenni az eszközt mint amire tervezve van, ha a gépet megnézve egy mérnök ezt látja, akkor méginkább igaz az: Ez a gép kevesebbet tud mint amit vártál tőle, de ez a kisebb tudás az ami a rendeltetés szerű használatba, stb. belefér. Azt mondod az nyeri meg a pert akinek több pénze van, nos amennyiben ezt a gépet magánszemélyként veszed meg, szerintem megnyernéd a pert. Cégként vásárolva hamar előjön az, hogy hobbi szintű otthoni használatra tervezett gépet te "feltehetőleg" ennél többre használtad. Innen pedig már necces az ügy.
FVF
Ezekhez ezután csak annyit tudok hozzátenni, hogy nálunk bevizsgáltathatod - még nekik kellene fizetni a díjat, tehát ezt kérheted tQlük - amúgy vagy 15 E FT-ért. De nem tuti, hogy más lesz a végeredmény.

Nem tudom, milyen gép, milyen fajta, de mindig törekedni kell arra, hogy minimum középkategóriát vegyünk, hogy teljesítményben is azt kapjuk, amit szeretnénk.
Bond
Majd mindjárt nyitok erről a középkategória dologról egy másik topicot. ermm.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.