Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Elektronikus Alkatrészek
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Műszaki cikkek
Csaba_20
Az egyik interneten is fellelhető elektronikus alkatrészáruház oldaláról idézek:

REKLAMÁCIÓ
Az áru kézhezvételétõl számított 8 napon belül. Az elemek, akkumulátorok és az összes félvezetõ, valamint a láthatóan használt alkatrészek esetében a csere és a visszavásárlási garancia nem érvényes.
A garancia érvényessége 12 hónap a számla keltétõl számítva.

Komolyan mondom eddig ez a legnagyobb business biggrin.gif
Jó természetesen a jó hírnév megörzése érdekében azért ajánlott jót eladni. De azért az vicces, hogy kap a fogyasztó egy 12 hónapos "nesze semmi, fogd meg jól" garanciát. biggrin.gif biggrin.gif

Csak érdekességként hoztam fel.
Pjotr
Félreértetted, szerintem itt van egy lehetőséged, hogy visszaveszik azt a terméket ami nem tetszik neked, de a fogyó, kopó alkatrészek esetén ezt nem teszik meg.
Tehát, ha veszel egy tranzisztor beforrasztod és nem tetszik, akkor nem cserélik ki neked egy másikra...
Csaba_20
(Pjotr @ 2005 Nov 13, 12:25 PM)
Félreértetted, szerintem itt van egy lehetőséged, hogy visszaveszik azt a terméket ami nem tetszik neked, de a fogyó, kopó alkatrészek esetén ezt nem teszik meg.
Tehát, ha veszel egy tranzisztor beforrasztod és nem tetszik, akkor nem cserélik ki neked egy másikra...

Nem értettem félre. Az "összes félvezető" címszó alá tartoznak a tranzisztorok, IC-k, diódák, triac-ok, tirisztorok stb., gyakorlatilag egy áramkör >50%-át ezek adják. Ha valamilyen oknál fogva nem működne a tranzisztor(IC, dióda stb.), mikor én megkapom, abban az esetben őket akkor se terheli felelősség, ha nem az én tevékenységemnek a következtében ment tönkre.

Mi mást jelent a garancia a félvezetőkre, mintsem a csere, vagy a pénzvisszafizetési garancia? Ezeket viszont nem kapom meg rá, tehát akkor mit érek a garanciával a félvezetők esetében?
Pjotr
A baj ott, van, hogy hogyan bizonyítod egy ic esetében, hogy azt te nem használtad és nem a te hibádból ment tönkre?
toreki
Az első 6 hónapban nem ae eladó cégnek kell bizonyítania?
Csaba_20
Mivel tudtommal nem a kötelező jótállásos termékek alá tartoznak az ilyen elektronikai alkatrészek, így azt gondolom, olyan jótállást vállalnak rá, amilyet szeretnének. Azonban nagyon erős marketing fogásnak tartom, hogy nem azt írták, hogy "Semmilyen garanciát nem vállalunk a félvezetőkre stb.", hanem amit korábban idéztem.

Bár feltűnhetett, de nem volt egyértelmű. On-line vásárlásról van szó - (korábban már körbejárt távollévők közti szerződéses ügy) - azért is van 8 nap írva. Ez az egyébként se egyszerű helyzetet tovább bonyolítja.

Amit toreki nagyszerűen látott meg, hogy az első hat hónapban a forgalmazónak kell bizonyítania, hogy a hiba nem rendeltetés szerű használatból ered.(Ehj Pjotr, nem figyelsz eléggé tongue.gif: ) Ráadásul azt hiszem ez a szavatosság témaköréhez tartozik.
Pjotr
Ez egy elég meddő vita, mert annak ellenére, hogy tényleg van rájuk szavatosság, de szerintem még nem volt ember aki visszavitte volna a boltba a tranyót, hogy ez mégsem bírja a 15A-t...
Persze a boltnak kell bizonyítani, de mégis mit kell bizonyítani a boltnak, egy ic esetén mi számít rendeltetésszerű használatnak?
ha beteszed valahová, akkor egy komplet gyártási dokmentácciót kell adnod a boltnak, részletes mérési jegyzőkönyvekkel, hitelesített műszerekkel?
Ha ezeket nem adod, akkor honnan tudja a bolt, hogy rendeltetésszerű volt-e a használat vagy nem?
Csaba_20
(Pjotr @ 2005 Nov 23, 03:02 PM)
Ez egy elég meddő vita, mert annak ellenére, hogy tényleg van rájuk szavatosság, de szerintem még nem volt ember aki visszavitte volna a boltba a tranyót, hogy ez mégsem bírja a 15A-t...
Persze a boltnak kell bizonyítani, de mégis mit kell bizonyítani a boltnak, egy ic esetén mi számít rendeltetésszerű használatnak?
ha beteszed valahová, akkor egy komplet gyártási dokmentácciót kell adnod a boltnak, részletes mérési jegyzőkönyvekkel, hitelesített műszerekkel?
Ha ezeket nem adod, akkor honnan tudja a bolt, hogy rendeltetésszerű volt-e a használat vagy nem?

Minden tranzisztornak van adatlapja(IC-nek is), amiben le van írva, hogy mit kell tudnia. Bizonyítsa a bolt, hogy a tranzisztor tudja az abban foglaltakat. Ezek az adatok függetlenek attól, hogy miben fogod használni. Ha nem tudja az adatlapon leírtakat, akkor a hiba okát határozza meg. Szegény bolt nem képes rá? Kérjen fel céget, aki igen. Oldja meg, hiszen az ő dolga.

Ha van rájuk szavatosság, akkor abból kifolyólag vannak kötelezettségei a forgalmazónak. Nem értem, hogy miért akarod mindig a "Jaj, dehát az nehéz dolog és hogyan is várható el ilyen a forgalmazótól" irányba terelni a témát. Nyilvánvaló, hogy az adott kikötésekkel kibújni igyekszik a szavatossági kötelességei alól a forgalmazó.
Pjotr
Ez baromság, ahozz, hogy én be tudjam bizonyítani egy döglött tranyóról azt, hogy az valóban rendeltetésszerűen volt használva, ahhoz tudni kell a felhasználási körülményeket.
Nem két darab tranyót használtam már el, de még soha nem fordult meg a fejemben, hogy visszavigyem mert hibás...
na mindegy, szerintem enneka témának nem sok értelme van..

A nagy baj az nem a jótállási gond ilyen esetben, hanem a mindent elöntő hamis alkatrészek, ez sokkal nagyobb gond -szerintem-.
Én most javítok egy erősítőt, amit nemrég javítottam, mert mint kiderült hamis tranyók vannak benne és azok nem bírták az iramot az eredetikkel.
Csaba_20
(Pjotr @ 2005 Nov 25, 09:11 PM)
Ez baromság, ahozz, hogy én be tudjam bizonyítani egy döglött tranyóról azt, hogy az valóban rendeltetésszerűen volt használva, ahhoz tudni kell a felhasználási körülményeket.
Nem két darab tranyót használtam már el, de még soha nem fordult meg a fejemben, hogy visszavigyem mert hibás...
na mindegy, szerintem enneka témának nem sok értelme van..

A nagy baj az nem a jótállási gond ilyen esetben, hanem a mindent elöntő hamis alkatrészek, ez sokkal nagyobb gond -szerintem-.
Én most javítok egy erősítőt, amit nemrég javítottam, mert mint kiderült hamis tranyók vannak benne és azok nem bírták az iramot az eredetikkel.

És ha tudod, hogy megfelelő kapcsolásba raktam be, akkor mi következik? Bizonyítsam, hogy abban használtam? Ne legyünk már nevettségesek. Azt mindentől függetlenül tudnia kell bizonyítania a cégnek, hogy nem rendeltetés szerű használatból keletkezett a hiba. Ha ezt nem tudja megtenni, akkor úgy kell tekinteni, hogy rendeltetés szerűen használtam. Ennyi.

A hamis termékekre se kapsz megfelelő szavatosságot. Vásároltam annak idején egy cégnél tranzisztorokat, beraktam az erősítőbe és egyből rövidzárba mentek át. Megvettem ugyanazt a típust máshol, azok azóta is üzemképesek. Az erősítőn nem történt változás a két tranzisztor beszerelése között.
Captain Crash
(Pjotr @ 2005 Nov 25, 09:11 PM)
Ez baromság

Komolyan, Pjotr, ilyen érvekkel szemben nehéz érvelni... biggrin.gif Ritkán láttalak így érvelni.
Pjotr
Mivel te nem tudod igazolni semmivel, hogy valóban rendeltetésszerűen használtad a tranyókat, a bolt meg kap egy marák döglött tranyót, ő meg azt nem tudja megállapítani, hogy mitől mentek tönkre, hiszen, hogy bizonyítsa egy rossz tranyóról, hogy valóban tudja amit iégrnek, hiszen ahhoz ki kén mérni, de egy rosszat ugye nem lehet.
Szóval értem én, hogy van rájuk szavatosság, de nagyon sok esetben egyszerűen senki nem tud semmit bizonyítani.
Van amikor lehet, ha beteszed egy gyári készülékbe az alaktrészt, eldurran, veszel újat eldurran, akkor lehet mondani, hogy itt a készülék, ebbe tettem bele.
De sokszor nincs ilyen.
De sok a sz*r tranyó a piacon...
Csaba_20
(Pjotr @ 2005 Dec 2, 09:34 AM)
Mivel te nem tudod igazolni semmivel, hogy valóban rendeltetésszerűen használtad a tranyókat, a bolt meg kap egy marák döglött tranyót, ő meg azt nem tudja megállapítani, hogy mitől mentek tönkre, hiszen, hogy bizonyítsa egy rossz tranyóról, hogy valóban tudja amit iégrnek, hiszen ahhoz ki kén mérni, de egy rosszat ugye nem lehet.
Szóval értem én, hogy van rájuk szavatosság, de nagyon sok esetben egyszerűen senki nem tud semmit bizonyítani.
Van amikor lehet, ha beteszed egy gyári készülékbe az alaktrészt, eldurran, veszel újat eldurran, akkor lehet mondani, hogy itt a készülék, ebbe tettem bele.
De sokszor nincs ilyen.
De sok a sz*r tranyó a piacon...

Csakhogy a fogyasztónak nem is kell bizonyítania, mert bizonyítási kötelezettsége a forgalmazónak van. Viszont ameddig ő nem tudja bizonyítani, addig úgy kell tekinteni, hogy nem igaz, amit nem tud bizonyítani. Tehát alap esetben nem kizárnia kéne a szavatosságból a termékeket, hanem szó nélkül cserélni. Vagy szerinted, ha valaki biztos abban, hogy nem fogja tudni bizonyítani, hogy a termék meghibásodását a nem rendeltetés szerű használat okozta, akkor elegendő kikötnie, hogy ő vállal rá szavatosságot, csak cserélni és pénzt visszafizetni nem hajlandó?
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.