Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Ez Most Tényleg A Balkán? Ebolt.hu
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > E-Kereskedelem
zsero
Mit tegyek?

Augusztusban vettem egy mobil adattár + mp3 lejátszót (Vosonic VP3320) az eboltban, amelynek beesett a fülhallgató kimenete. Gondolom nem baj, visszaviszem garanciális még, meglátom mi lesz.

---
Na, szerintetek hol itt a probléma. Tényleg, mit tenne egy jogi szakértő ebben a helyzetben? Szerintem ugyanezt. Eddig gondolom még senkinek nem tűnt hülyeségnek az, amit tettem, PEDIG AZ VOLT!

Az én hibám az volt, hogy nem reklamáltam az 1 oldalas fénymásolt használati utasításért, miért is tettem volna, honnan tudjam milyen hosszú AZ IGAZI.

És hogy nem vettem észre, hogy NINCS a készüléken GARANCIÁLIS MATRICA. De honnan tudja az ember, hogy kellene lennie rajta, ugyanis a felhasználói kézikönyv nem említi sehol (amit persze a bolt gyártott...)! Magyarul sehova nincs felírva, hogy a készülékre kéne garanciális matricát tenni, ami persze érthető is, ugyanis NEM RAKTAK RÁ.

---
És mi történt?

Elküldték a nagykernek - akivel, mint többször is említették, nagyon jóban vannak -, és ma felhívtak, hogy 5000 Ft-ot kérnek azért, hogy RÁNÉZZEN a nagyker a készülékre, és közölje, hogy EZEN A KÉSZÜLÉKEN NINCSEN GARANCIÁLIS MATRICA!!! - Gondoljunk csak bele, a nagykernél biztos ül egy többdiplomás szuperszakértő, aki ha kibontással és becsomagolással együtt 15 másodpercet szán arra, hogy megnézze, nincs rajta garanciális matrica, ezért elkér 5000 Ft-ot, akkor pontosan 1,2 millió forintos órabérrel dolgozik...

Plusz, hogy a beszakadt fülhallgató fizikai sérülésnek minősül és emiatt is elvesztette a garit. De most egy HORDOZHATÓ lejátszó milyen legyen, ha nem fizikailag hordozható??? Törvényszerű használat miatt romlott el, attól, hogy egy fejhallgató volt a fejhallgató kimenetbe dugva, és közben hordoztam, míg szépen kilazult a ragasztás és beesett a kimenet. Ennek ellenére elfogadnám, ha azt mondják, hogy nem veszik be garanciálisan, mivel ez nem elfogadható sérülés.

Ha bármilyen módon tudtok segíteni, kérem tegyétek meg, én nem tudom, hogy milyen úton-módon lehetne megoldani ezt a problémát. Mindenesetre ez "a nem ragasztunk rá matricát és csinálunk hozzá olyan leírást, ami nem említi a matricát" egy jobb ügyésznek szerintem nyert ügy, de nekem nincs időm-pénzem ilyenekre.

u.i.: A barátnőm vett egy ugyanolyan lejátszót, szerencsére egy másik kiskereskedőnél, és így tűnt fel nekem, hogy az övén van garanciális matrica és 30 oldalas a használati utasítás. A két bolt ára közötti eltérés max. 2000 Forint volt...
FVF
Amennyiben a termék 1 évesnél nem idősebb, akkor véleményem szerint nem lehet korlátozni ilyen módos a jótállást a 151/2003-as kormányrendeletben foglaltak miatt, tehát a fogyasztó nem felelős a jótállási jegy, vagy egyéb feltételek helytelen kitöltése, megléte miatt.

Ez azonban csak egy felületes vélemény, kérem, hogy részletesebben írd le, mi ez a matrica, hol van, mennyi idős a készülék, van -e jótállási jegy, miért is kérnek 5000 FT-ot? Ezek nélkül nem lehet érdemben válaszolni.
zsero
Köszönöm szépen a gyors hozzászólást.

A terméket 2005 augusztusban vettem. Csak számla van, ami a bolt szabályzata szerint a garanciához szükséges.

Elvittem a boltba, ahol vettem és számlával együtt megmutattam, hogy garanciális problémák vannak vele. A következőt mondta, hogy elküldi a nagykerhez, ahol megnézik, de sok jót nem ígér. Adott is egy papírt, amit alá kellett írnom, hogy garanciális ügyintézést indítok. Ma felhívott, hogy a nagykertől szóltak, hogy elvesztette a garanciáját a készülék, mivel 1. matrica 2. fizikai sérülés. Tehát nem tudnak semmit tenni. Mindemellett 5000 Ft volt a vizsgálati díj. (Ami ugye nem volt, mert még vizsgálat előtt észrevették, hogy elveszett a garancia a fenti két ok miatt)

Most tehát valahol a nagyker és a bolt között van a termék és telefonon szólnak, ha lehet értemenni (és vágyuk szerint kifizetni 5000 Ft-ot azért, hogy megállapították, hogy elveszett a garancia).

Matrica: ez egy merevlemezes mp3-lejátszó és többféle változatban kapható: merevlemez nélküli, amibe én szerelek merevlemezt és gyárilag merevlemezzel szereltet. Nos, a matrica a merevlemez fedélen van, úgy, hogy a gyárilag szereltet ne lehessen otthon kinyitni. Természetesen a merevlemez nélkülinél ilyen matrica nincs. Én gyári merevlemezes változatot vettem, amin nem volt matrica, pedig kéne rá (mint ahogy egy máshol vett, ugyanilyen gyárilag szerelt változaton van). Egyébként a matrica magyar nyelvű (bármint a máshol vett terméken).

Tehát - gyanúm szerint az Ebolt Kft. gyárilag szereltnek árusított őáltaluk szerelt, vagy más, olcsó forrásból származó külön összeszerelt terméket, majd a hivatalos forgalmazóval próbálja javíttani azt, ezért a hivatalos magyarországi forgalmazó nem hajlandó garanciálisan javítani a lejátszót + még egy 5000 Ft-os javítási díjat is kiír.

A bolt még most is forgalmaz ugyanilyen lejátszót újonnan, ami általában van is nekik a helyi raktárukban. Ha egy esetleges ellenőrzés kiderítené, hogy ezeken sincs garanciális matrica, az gondolom a boltnak komoly problémát jelentene - bár lehet, hogy ez csak egy bizonyos szállítmánynál volt így. Ha én bemegyek és lefényképezek egy új lejátszót, az bármiféle bizonyítékkal felér?
FVF
Az 5000 FT ennek alapján nem tűnik jogosnak, hiszen a jótállás ideje alatt a bizonyítás a forgalmazó kötelezettsége. Meg lehet persze próbálni a fogyasztóra terhelni, de csak bíróság kötelezheti a fogyasztót a fizetésre.

A matricánál már csak az a kérdés, hogy a jótállási feltételekben van -e erre kötelezettség. HA van, akkor is lehet folytatni jogvitát arról, hogy a fogyasztónak kötelezettsége -e szólni a matrica hiányáról, de ha nincs benne, akkor nem lehet elvárni.

Röviden ennyi.
vargamac
Csak egy rövid szösszenet: ha belül, a merevlemezen hiányolják a matricát, azt csak megbontás után lehetne észlelni, mármint, hogy nincs. Akkor pedig azt mondanák, hogy a megbontás miatt veszett el a garancia....Tehát: bizonyára van a terméknek gyári száma vagy valamilyen azonosítója. Érdemes megkérdezni az eredeti forgalmazót, kinek és milyen felépítésben adta el? Ráadásul a merevlemezen lévő matrica egy teljesen más helyen kialakult mechanikai hibával hogyan függ össze? Ha merevlemez nélkül vettem, akkor beeshet a fülhallgató?
zsero
Köszönöm a válaszokat,
A jótállási feltételeket hamarosan beszkennelem, arról minden kiderül. A matrica nem a lejátszó belsejében, a merevlemezen van, hanem kívül, a takarófedél szélén, melyet összeköt a lejátszó házával, így megakadályozza a fedél leszedését. (egyébként a lejátszó törvényszerű használatától könnyen sérülő helyen- és anyagból, de nekem még meg se adták a lehetőségét, hogy megsértsem...)

A fülhallgatós kérdést nem tudom, nem nyitottam ki még a készüléket.

Gyári szám: most a boltnál van a készülék, garanciális javításon, nem tudom megnézni (hogy egyáltalán van-e). A folytatást úgy gondolja a bolt, hogy kifizetek 5000 Ft-ot azért, hogy kapjak egy papírt arról, hogy elveszett a garanciám.
zsero
Megtaláltam a számlát, amelyen sajnos rajta van egy általános mondat, miszerint szükség van a matricára.

Ha bemegyek és lefényképezek egy új lejátszót, amin feltehetőleg nincs matrica, akkor számíthatok rá, hogy még élve visszakapom a lejátszóm, vagy inkább fizessem ki az 5000 Ft-ot?
Pjotr
Ne fizess semmit!
Ahogy a másik fórumban is leírtam, mivel ez egy hordozható lejátszó, és ha a matrica olyan helyen van ahol a rendeletetésszerű használat mellett is lejöhet vagy sérülhet, nincs joguk megkövetelni, ha ennek ellenére megkövetelik akkor -szerintem- vissza kell adják a pénzedete, hiszen nem tudod rendeltetésszerűen használni a készüléket, hiszen nem foghatod mindig a két ujjad között, ha mész valahová....
De ha le tudsz fényképezni egy másik olyat amin nincs matrica, akkor tedd meg, az biztos jó tárgyalási alap, fényképezd le, majd írj a vásárlók könyvébe.
Ariadne
Csatlakozom Pjotrhoz, ez hátrányosabb feltétel, mint amit a jogszabály előír, ezért ezt hiába írja rá a számlára, attól még nem lesz ez érvényes. tongue.gif
zsero
Na, épp most hívtak, hogy visszahozták a gépet a nagykerből és lehet érte menni. Bárminthogy lehet kifizetni az 5000-Ft-ot meg átvenni, hogy elveszett a garancia...
Ja, így összességében volt vagy másfél hónap a garanciális ügyintézés!

Szóval szerintetek mit tegyek?
1. elkérjem a vásárlók könyvét, ahol leírom részletesen, hogy mi van
2. szóljak, hogy beszélni akarok a főnökkel,
3. próbáljam meggyőzni a következőkről:
- a szavatosság ideje alatt a garanciális feltételek csak kedvezőbbek lehetnek mint a szavatosság feltételei
- a szavatosság ideje alatt a bizonyítás az eladó feladata
- a rendeltetésszerű használat mellett eredő hibát javítani kötelesek
+ hogy egy mp3 lejátszó rendeltetésszerű használata hogy beletesszük a fejhallgatót!

Szóval szerintetek mit próbáljak meg elérni, hogy egyáltalán visszakapjam a lejátszómat, vagy hogy meg is javíttassam? Félek, hogy ez utóbbi egy évig fog tartani, ha nem vagyok szimpatikus nekik...
Joooe
Nem olvastam végig, de ha rendeltetésszerűen használtad és még garis volt, akkor semmiképpen ne fizess és mindenképpen írj a vásárlók könyvébe.

Békéltető testülethez fordulhatsz ha az észérvek nem hatnak rájuk. (Döntésük nem kötelező érvényű, de ingyenes és viszonylag gyors, akár remek előjáték a bírósághoz) Ha a döntésüket nem tartják be, akkor nyilvánosságra hozhatod a határozatot, ami lehet nem a legjobb reklám...
gbravo
Valójában ez patthelyzet, mert honnan tudod mi van rajta és mi nincs rajta, amíg kézhez nem kapod, főleg egy e-helyen, ha meg már kifizetted, kézhezkaptad, akkor meg a te sarad lesz bármi, csak mert mért nincs rajta matrica?
Érdekes... ermm.gif
Mézga
Üdv mindenkinek, akkor az ebolt.hu-val kapcsolatban én is elmondom a történetemet:

LCD hordozható TV-t kerestem, náluk a honlapon találtam is egyet. Az ára kedvező volt (br. ~17eFt), ugyanilyet árultak az Auchanban is (ott ~20eFt volt).

Rábeszéltem asszonyt, megrendeltem, 06.04-n. Minden nap nézegettem, hogy mi a rendelés története, erre ma (06.08-.n) felhívnak, hogy ne haragudjak, de rossz volt az ár, és a beszerzési ára is a duplája, úgyhogy vagy megveszem több, mint 30-ért, vagy törlik a megrendelést. Értsem meg őket, ennyiért nem tudják adni, trallala.

Hiába mondtam, hogy engem nem érdekel, hogy ők mennyiért veszik, nem hatotta meg őket, mondjuk ezen nem csodálkozom. biggrin.gif

Az viszont elég érdekes, hogy úgy árulnak valamit, hogy az még meg sincs, viszont árként messze kisebb árat adnak meg. Így mondjuk én is tudnék kereskedni, hogy olyat árulok, amivel nem is rendelkezem.

Lehet ilyet csinálni? A hölgy elég rezignált volt, gondolom ez így mehet náluk, hogy ha olyan áron nem tudnak beszerezni valamit, hogy megérje, akkor azokat a megrendeléseket mind lemondják.

Tudomásom szerint -javítsatok ki, ha nem így van- ha egy boltban elfelejtik átcimkézni a terméket, vagy rossz árat tüntetnek fel, akkor azt azon az áron kell eladniuk, ahogyan az az árcimkén szerepel. Saját ügyemben azt sajnálom, hogy nem fizettem ki előre a termék árát, mert akkor kicsit jobb eséllyel indulhattam volna. Így viszont csak ide írhatom le okulásképpen a történetemet.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.