fidodido
2005.11.25, 11:21
Mielőtt AMEX kártyát igényelne az ember:
Az AMEX kártyámon augusztus folyamán keletkezett egy -2801 Ft-os egyenleg, amit sajnos a visszafizetési határidő lejárta után 30 nappal fizettem be.
Persze az AMEX éber, és értesít, hogy 4000Ft késedelmi díjat számoltak fel nekem, az egy hónapos csúszás miatt, úgyhogy jobban járok, ha mihamarabb befizetem, mert már ez a 4000Ft is a lejárat felé közelít.
Az ügyfélszolgálatos hölgytől megtudtam, hogy a szerződés, amit aláírtam velük, úgy szól, hogy a késedelmi díj x%, de minimum 4000Ft.
Számoljunk csak utána:
Ha 4000Ft a bünti 2801Ft befizetésének 30 napos csúszásáért, akkor az több, mint évi 1700%-os kamatnak felel meg.
Persze a hülye én voltam, hogy a szerződést aláírtam, és különben is a banknak is meg kell élnie valamiből.
Az minden banknál úgy van, hogy bármire a költség az x% de min. Y forint
Nem tudom hogy alkalmazható-e itt, de nemrég a mikor a ptk-t olvasgattam láttam olyan rendelkezést, ami az aránytalan, "uzsorás" szerződések érvéyntelenségéről szólt. Fogalmam sincs itt ez alkalmazható-e, csak megemlítettem, mert a te számolási módod, az 1500% kamat azért szembetűnő.
(persze lehet ezt máshogy is számolni...)
Igen, ez azért nem egy tiszta számolási mód...
De az tény, hogy magasabbnak tűnik a kamat a mindenkori (jelenlegi) jegybanki alapkamat kétszeresénél, ami a piacon szokásos késedelmi kamat. Ezt az "ilyen szerződést irattattak alá velem" dolgot nem szeretem. Szerintem nem állt ott alabárdos őr, aki ütött, ha nem firkant a vevő. Jó a tanulság viszont, tényleg meg kell nézni, mit veszünk.
Az AMEX-nek hallatlan előnyei is vannak, de tény, hogy cserébe nem kevésbe kerül.
Ne feledd: A 4000 ft nem csak arról szól, hogy a pénzüket használtad és kamatot fizetsz, hanem arról is szól, hogy ezzel ők foglalkoztak, leveleztek, stb. ennek pedig vannak költségei amiket megtérítesz.

Így viszont nem tűnik soknak a 4000 ft.