Mert ha visszakered a vasarlas osszeget, akkor modositanod kell az adobevallasodat, es amit kaptal a termek utan adokedvezmenyt, azt vissza kell fizetned.
Kivéve, ha előtte konzultálsz a Sulinet Programirodával, és adnak anácsot, hogyan tudod mégis megtartani a sulinetes kedvezményt. A Sulinetes topicban van egy telefonszám, esetleg beszélj velük is.
Hello!
Lehet , hogy a problémám nem teljesen a topic címéhez hű, de kérlek segítsetek. Annyi a lényeg, hogy a kisker már nem forgalmazza az adott gyártó termékét, amit annó vettem náluk és elromlott. Szóval nem szűnt meg a gyártó.
Volna egy adott műszaki cikk melyre a kiskereskedés 2 év garanciát
vállalt. Az adott műszaki cikk (mp3-as lejátszó) másfél év után
meghibásodott. A kiskereskedés szervíztelepére visszavittem a
szerződésben leírtak alapján. Egy hónap, javítási/szervízelési időt vállaltak, melyről
papírt kaptam. Az egy hónap a múlt héten lejárt, és én elmentem a
kiskereskedésbe. Ott azt mondták, hogy kicserélik. Kiraktak elém
három-négy mp3-as lejátszót, hogy választhatok. Azon mp3-as lejátszók
átlag értéke, amit kiraktak elém kb.: 8 000 HUF, márkára nem egyeztek
sem egymás közt, sem azzal, amit bevittem a jótállás miatt. Az enyém,
amit bevittem a meghibásodás miatt 19 999 HUF.
(Az ára most is 18 000-20 000HUF között van.)
Tudásra nagyjából mindegyik ugyanannyit tudott és kb.: annyit, mint az
enyém. Én egy 26 000HUF-os mp3 lejátszóra szerettem volna cseréltetni 6 000HUF
ráfizetéssel, de ők ellenkeztek. Kíváncsi voltam mekkora összeget
kellene ráfizetnem. Nagy nehezen belementek volna, abba hogy
ráfizessek 18 000HUF-ot. Nekem eszemben sem állt, csak puszta
kíváncsiságból kérdeztem meg tőlük.
Majd miután nem tetszettek a felajánlott cserekészülékek, megpróbáltam
visszaigényelni a pénzem, és ez az a pont, amit nem tudok, hogy
jogosan kérem vissza a pénzem vagy köteles, vagyok elfogadni a
felajánlott termékek valamelyikét? A kiskereskedésben azt mondták,
hogy nem számlázza nekik vissza a gyártó, ők meg nem fogják így
megtéríteni, csak a csere jöhet szóba.
A visszavitt mp3-as lejátszónak sajnos nem tudtam visszavinni a
dobozát és a fejhallgató részét, mert tönkrement. Nem tudom ez
mennyire játszik szerepet az ügyben, de ők ezt nem is firtatták. De ha
ennek az összegét levonnák a 20 000HUF-ból a maximum 2 000HUF-ot,
jelentene.
Mielőbbi válaszukat nagyon szépen köszönöm!
Elég egyszerű a helyzeted, ha a kereskedő sem megjavítani, sem UGYANOLYANRA kicserélni nem tujda, akkor a teljes vételárat visszak KELL adnia.
Nem kötelezhet levásárlásra!
A doboz nem tartozéka a készüléknek, ezt nem kérhetik, a fejhallgatót esetleg, azt levonhatják abból az árból amit fizettél.
A lényeg az, hogy neked 19.990Ft-ot kell a kezedbe tenniük.
A jogszabályok ezt mondják ki.
de érdemes lett volna elolvasnd itt az általános részt
http://www.fogyasztovedelem.com/forums/index.php?showforum=3itt megtalálsz mindent.
Hello!
Pjotr Köszönöm Szépen a segítséget.
Üdv: marvell
Vásároltam 3 éve a sulinetes akcióban egy számítógép konfigurációt. A gép hibátlanul működött. Tavaj decemberben vásároltam bele egy 160 gigabyte -os winchestert, hogy bővitsem a tárhelyet. Szakszervízbe vittem, hogy szereljék be. A beépítés utáni első induláskor furcsa hangot adott a gép és nem indult el. A szervíz kérte, hogy cseréltessem ki a winyót mert hibás. A winyót visszacserélték, de sajnos a gépben több minden meghalt (alaplap, proci, vga-kártya, tápegység) Mi ilyenkor a teendő kérlek segítsetek.
Fizettél a beszerelésért?
Ha a szakszerviz kezei között halt meg a gép, akkor 6 hónapon belül nekik kell bizonyítani, hogy a felismert hiba nem az ő szakszerűtlen munkájuk eredménye. (szavatosság a szerelési munkáért)
Szerintem nagyobb az esélye, hogy szakszerűtlen szerelés tette tönkre a gépet, mint hogy egy hibás vinyó tegye tönkre.
Még ne cseréltest a vinyót. Szerezz be minden papírt a szerviztől. Egyrészt, hogy bevitted szerelésre, hogy mit csináltak, milyen hibajelenség keletkezett, hogyan kérik javítani. Ugyanis ha kicserélteted a vinyót, nem tudod bizonyítani, hogy ha a vinyó hibás volt, akkor sem okozhatta a gép elszállását. Nem neked kell bizonyítani, hanem a szerviznek, de neked jól jöhet, hogy a kezedben van a hibás vinyó. Arról esetleg kiderülhet, hogy az is a hibás szerelés miatt szállt el, és nem a vinyó miatt szállt el a gép.
Csaba_20
2007.01.12, 15:03
A gép ilyen jellegű meghibásodását nem okozhatja a winchester. Tipikusan tápegységmeghibásodás okoz ilyen amortizálódást.
igen, esetleg a többéves gyengécske táp nem bírta az vinyót is plusz teherként, ettől meghalt a táp és magával rántott mindent...
de itt is felmerülhet a szerviz felelőssége, kérdés hogy a táp alkalmatlansága olyan dolog volt-e amit fel kellett volna ismerniük...
Ariadne
2007.01.12, 15:17
Egy saját kérdés ehhez kapcsolódóan:
Ha jól sejtem, ez az a dolog, amit meg lehet előzni azzal a viszonylag olcsó megoldással is, hogy egy túlfeszültségvédőt (kis dobozka, pár ezer ft) tetet az ember a táp elé (mögé), ami biztosítékként működik. Szüleim gépében is egy nem túl neves tápocska van, és amikor nem volt lehetőség normálisat venni bele, egy ilyenre azért befizettünk. Kíváncsi vagyok, mennyire hatékony ez a megoldás, minden esetben meg fogja akadályozni, hogy magával rántsa a táp a többi alkatrészt, vagy nem biztos?
Csaba_20
2007.01.12, 15:27
(Joooe @ 2007.01.12, 15:10)

igen, esetleg a többéves gyengécske táp nem bírta az vinyót is plusz teherként, ettől meghalt a táp és magával rántott mindent...
A winchester kb. 10W terhelést okoz üzem közben. Induláskor meg kb. 20W egy-két másodpercig. Ha a tápot megterheli ez a többlet, akkor le kell álljon(OLP). De ilyen esetben se küldhet a névelges tartományon kívül eső feszültséget a kimenetre(nem is jellemző).
(Ariadne @ 2007.01.12, 15:17)

Egy saját kérdés ehhez kapcsolódóan:
Ha jól sejtem, ez az a dolog, amit meg lehet előzni azzal a viszonylag olcsó megoldással is, hogy egy túlfeszültségvédőt (kis dobozka, pár ezer ft) tetet az ember a táp elé (mögé), ami biztosítékként működik. Szüleim gépében is egy nem túl neves tápocska van, és amikor nem volt lehetőség normálisat venni bele, egy ilyenre azért befizettünk. Kíváncsi vagyok, mennyire hatékony ez a megoldás, minden esetben meg fogja akadályozni, hogy magával rántsa a táp a többi alkatrészt, vagy nem biztos?
A piacon 6-7e Ft környékén már lehet kapni olyan tápegységet, ami nem életveszélyes kategória és tartalmazza a megfelelő védelmeket. Az említett túlfeszültségvédős megoldás nagyszerűen védi a +5V és a +12V-os kimeneteket, de a +3.3V-ot figyelmenkívül hagyja. Kérdéses az is, hogy a túlfeszültség esetén életbe lépő rövidzár(ezt okozza) esetén a táp valóban le fog-e kapcsolni(bekapcsol-e az OLP vagy az OCP). Az említett gyenge minőségű táphoz alkalmazott túlfeszültségvédő nem helyettesíti a megfelelő tápegységet és mégcsak nem is olcsóbb. De tény, hogy jobb, mintha ott se lenne a túlfeszvédő.
Szerintem teljesen mindegy, hogy tápjiba-e vagy nem.
Bevittél a szervízbe egy jó gépet és kihoztál egy szart.
(Ariadne @ 2007.01.12, 15:17)

egy túlfeszültségvédőt (kis dobozka, pár ezer ft) tetet az ember a táp elé (mögé), ami biztosítékként működik.
Na most akkor elé, vagy mögé?
Én úgy értettem, hogy ez a táp és a konnektor között van, de akkor ezek szerint a táp és a gép részei között?
Ariadne
2007.01.12, 16:17
(Joooe @ 2007.01.12, 16:03)

Na most akkor elé, vagy mögé?
Én úgy értettem, hogy ez a táp és a konnektor között van, de akkor ezek szerint a táp és a gép részei között?
Ööö, izé...

Nem vagyok egy technikai zseni, őszintén szólva nem emlékszem, rég láttam a belét annak a gépnek... Alapvetően feltételeztem, hogy a táp és a további porcikák között van, mert úgy lenne logikus, kifejezetten a halvány táp miatt került oda, volt vagy 1-2000 Ft. De nemtom, majd megkérdezem.
Ariadne
2007.01.12, 18:00
Wow, ez az!

Valóban, gyengébb napjain ritkán előfordul, hogy bekapcsoláskor nem indul el a gép, mert ez a bigyó nem engedi. Ilyenkor ha várunk kicsit, és újra próbáljuk, általában jó lesz. Na mondjuk persze aki megteheti, inkább vegyen normálisabb tápot, de nekünk abban a nagyon régi gépben már legalább 5 éve megy ilyenformán, szóval most már nem cseréljük ki (többe lenne szinte a táp, mint a gép értéke

).
Csaba_20
2007.01.12, 18:09
Nem a "bigyó" nem engedi bekapcsolni, hanem pl. a táp állapota miatt nem kapcsol be időnként. Ha a "bigyó" miatt nem kapcsolna be, akkor csak úgy tudnátok bekapcsolni, ha előtte teljesen leáramtalanítanátok a gépet(tápkábel kihúz).
Mozigépész
2007.01.13, 12:26
Én mindig teljesen leáramtalanítom a gépet (kapcsolós elosztóba van dugva), mert hallottam olyan tápról, ami megadta magát a folyamatos váltóáram miatt, és a tulaj a leégett házra ért haza!
Lehet, hogy túlreagálom a dolgot, de jobb félni, mint megijedni! (egyébként a gyerek ezres cerka gépében az alaplapon van egy led ami mindig világít, egészen addig, míg az elosztót le nem kapcsolom, tehát a gép kikapcsolt állapotában is kap feszültséget az alaplap, ezáltal minden, és ezért a félelmem)
Valóban van egy készenéti feszültség az alaplapon amit megkap pl. a hálókártya, hogya távoli indítás lehetséges legyen.
Szóval a teljes áramtalanítás sosem árt.
Nem aramtalanitott gepnel csak az 5V standby jut a deszkara, ahonnan 1-2A a max amit fel lehet venni. De valoban tanacsos a fokapcsolo ele, mert ha jon vmi tulfesz, amikor senki nincsa a haznal, akkor nem megy ra (persze modem/halokartya felol meg megdogolhet a cucc), masreszt evi 2-3 ezer ft-nyi aramot siman elkajal a gep meg a monitor standby allapotban.
Csaba_20
2007.01.13, 21:27
Egyszerű túlfeszültség esetén, amikor például elszabadul egy 3 fázisú rendszerben a nulla és a rendszer aszimmetrikusan van terhelve, valóban védelem, ha a gép nincs hálózatba kötve. Azonban például villámlás közvetett hatásai ellen ez se jelent védelmet. Téves az a kialakulót vagy kialakulóban lévő hit is, hogy a számítástechnikai boltokban megjelent túlfeszültségvédős hálózatiajlzatok, illetve az UPS-ekbe épített túlfeszültségvédelem viszont megvéd ettől is.
Azonban a tápegység kimenetén annak hibájából megjelenő anomáliáktól eljutottunk egy teljesen más témakörhöz. Kérdés, hogy érdekel-e ez minket, fontos-e számunkra.
A gond az, hogy én még sehol sem láttam a három szintű
túláramvédelmet megvalósítoták volna. Illetve egy helyen láttam eddig túlfeszültség védőt beépítve, a cégünk szerverszobájában.
Csaba_20
2007.01.13, 22:30
Tudod miért nem láthattál? Mert nálunk a szolgáltató területe az, ahova a B osztályú villámvédelmet építeni kellene. Viszont az ELMŰ nem tartja fontosnak ilyen beépítését, ezért az összes költségét rád hárítaná. Így pedig senkinek se kell, mert nem olcsó eszközökről beszélünk. Előírás nincs rá, hajlandóság pedig ritka. Komoly rendszerek esetében lehet csak találkozni velük. Csak C és D osztályú villámvédelmet azért nem javasolt üzemeltetni, mert helytelen létesítésnek minősül és adott esetben tüzet is okozhat.
Mibe kerülhet egy új építésű társasházban? 24 lakás, 3x16A lakásonként. Tudom, hívjam Hagert, vagy Legrandot, de csak nagyságrendileg érdekel.
Mennyi esélye lenne egy ELMÜ elleni pernek, ha egy villám miatt elszáll mined a lakásban?
Csaba_20
2007.01.14, 00:31
(toreki @ 2007.01.13, 22:53)

Mibe kerülhet egy új építésű társasházban? 24 lakás, 3x16A lakásonként. Tudom, hívjam Hagert, vagy Legrandot, de csak nagyságrendileg érdekel.
A lakásépítéseknél más szempontok miatt marad ki: nincs kötelezővé téve. Tehát: "Előírás nincs rá, hajlandóság pedig ritka. Egyébként ne csak arra gondolj, hogy az eszközök mennyibe kerülnek, hanem a villanyszerelési munkák díjára. Egy jobb B osztályú villámvédelmi eszköz nem sokkal bruttó 100e Ft alatt már kapható. Szerintem egy kivitelezett munka jópár milliós összegnél kezdődik. Főleg, ha abból indulok ki, hogy egy általam ismert cégnél a nyári felújítási időszakra a villanyszerelők el akartak kérni 1 millió forintot.Pedig kriminálisan dolgoztak és nem is sokat. Ráadásul a 160e Ft-os erősáramú kábel helyett jelzőkábelt húztak be. Ez már önmagában megszegi a létesítési szabályokat, mert a jelzőkábelnek más a színkiosztása, mint az erősáramú kábelnek. Nevezetesen nincs kék színű vezeték. Márpedig előírás, hogy a NULLA vezetőnek kék színűnek kell lennie. A 160A-es olvadó biztosíték elé egy 125A-re hitelesített főkapcsolót akartak rakni, meg ilyenek. Amúgy baráti árat mondtak, de mint tudjuk, mindig az a legdrágább. Tavaly óta a réz ára is megduplázódott, így ez is növeli a bekerülési költségeket.
(toreki @ 2007.01.13, 22:53)

Mennyi esélye lenne egy ELMÜ elleni pernek, ha egy villám miatt elszáll mined a lakásban?
Szerintem nem sok. Akkor meg pláne semmi, ha DÉMÁSZ-nál vagy pl. hehe...
Max_700
2007.02.28, 17:23
Az 1 hetes garanciális gépem előlapi USB portja 2 pendrive-ot tönkretett. Az üzlet garanciában kötleles-e megtéríteni a két pendrive árát?(az egyik nem abban az üzletben lett vásárolva ahol a gép)
Egyértelműen a gép miatt szálltak el, és a boltban szerelték össze a Pc-t. (Az USB-nél a polaritáscsere kizárva és a színkiosztás jó.)
Captain Crash
2007.02.28, 17:26
Amennyiben ők szerelték össze a gépet, - ahogy kivettem ez így történt - és a hibás összeszerelés következménye az USB pendrive-ok meghibásodása, úgy igen.
Tavaly júliusban vásároltam egy vadiúj komplett számítógépet.Kb 2 hónapja az alaplap tönkre ment.Rögtön vissza is vittük az üzletbe,mondták hogy 2 hét múlva érdeklődjek.Először kifogásolták hogy nincs meg az alaplap doboza.Bevittem nekik.Utána egy hét múlva az volt a baj hogy nincs meg a processzor védő műagyag nem tudom milye.Ez is el lett intézve.De a gép azóta is ott van és idelöktek nekem egy lapot,amin se pecsét,se dátum,sem indoklás,se aláírás nem szerepelt, hogy a termék garanciát vesztett.Az alaplap sérülten került vissza,amit persze nem mi okoztunk,ezt az eladó is elismerte.A gépem 2 hónapja az üzletben porosodik,nem vesszük át míg nem cserélik ki,vagy nem térítik vissza az árát.Elérhetőséget is hagytam a boltban,de persze soha senki nem hívott hogy mi van a géppel,csak sumákolnak.Ezt nem ússzák meg!Valaki tud nekem mondani valami okosat?
Captain Crash
2007.04.11, 21:10
Igen, először olvass:
Sugi: Amit leírok, abból szerintem vita lesz, sajnos nem véletlenül. Alapvetően ott kezdődik a baj, hogy a legtöbb kereskedő nem rendelkezik kereskedelmi, jogi vagy gazdasági ismeretekkel. A multinak sem éri meg a saját alkalmazottak megfelelő képzettségéről gondoskodni, ha anélkül is működhet.
Ha a kereskedő nincs tisztában azzal, mit is jelent a Jótállás, mit jelent a szavatosság, mi a különbség a kötelező és az önkéntes jótállás között, melyik az amit ebből az EU is szabályoz, stb. akkor igencsak meglepő lenne, ha egy kereskedő a hatályos jogszabályoknak megfelelően járna el. Egyszerűen azért mert nem ismeri őket.
Az EU területén a jótállás egy szolgáltatás - nincs is belőle kötelező változat, az önkéntes jótállást viszont szabályozzák: Mi az aminél kevesebbet nem hirdethetsz és nem adhatsz jótállásként. Mivel ez a termék mellé biztosított szolgáltatás, de a terméktől függetlenül is tekinthetnek rá (mint az XBOXhoz járól előfizetésre, stb) és csere esetén csak a terméket cserélik, a hozzá kapcsolt "működő" szolgáltatást nem ezért a garancia újraindulása, stb. is máshogy működik. A szerződéstől elállás is.
Magyarországon a jótállás nem a termék mellé csomagolt, de attól elkülöníthető szolgáltatás, hanem érdemben a hibás teljesítést szabályozó jogszabályok része, ami azt jelenti mennyi időn belül kell egy hibát, arra okot adó gyártási gondot, stb. észrevenned ahhoz, hogy hibás teljesítésről beszéljünk, és a hibáért, és annak minden következményéért ugye a forgalmazó felel. Mivel ez is garancia (jótállás), ezért vonatkozik rá az EUs irányelv: mi az aminél kevesebbet nem nyújthat... Ugyanakkor az eltérés indokolja miért indul újra, miért kell az azonos jellegű hibák kijavítására fordított időket összeadni, miért vannak a vevőnek többlet jogai (Többet adni, többet előírni lehet).
Ezek melett van a szavatosság: Itt nem a hiba okát, hanem magát a hibát kell korábbi időpontra visszavezetni. Ráadásul fél év után a fogyasztón van a bizonyítási teher.
Sajnos a gyakorlatban a forgalmazók összekeverik a Jótállás és a Szavatosság fogalmát: A jótállás (többnyire rövidebb) idejét, és a szavatosság fogyasztóra kedvezőtlenebb szabályait próbálják összemosni, egyszerűen azért, mert nem tudjék ez is van, az is van, és mindkettő más jogokat, lehetőségeket biztosít, mire lenne jogod.
A döntő szempont a tudatlanság, és az, hogy az ennek megfelelően működtetett üzlet, esetleg vesztességessé is vállna, ha a hirtelen megismert jogszabályokat a korábbi vásárlókra is alkalmaznák. Meg a nagykerekkel is nehéz más feltételekkel üzletelni, meg...
Szavatosság esetén teljesen normális dolog azt mondani: Átadáskor azt mondtad a termékre hogy sértetlen, most a hiba alapvetően egy sérülés, így az a teljesítés után keletkezett. Ez ugye szavatosság esetén igen kemény, és találd meg esetleg az egyéb hibákat, igazold azt, saját költségen, hogy mégis korábban keletkezett, stb.
Jótállási igény esetén azonban más a helyzet: A hiba okának elég visszavezethetőnek lennie a teljesdítés előtti időpontra, és a jótállási idő teljes időtartama alatt nekik kell bizonyítani, hogy a hibát nem rendeltetésszerű használat okozta (a hiba egyetlen oka sem vezethető vissza teljesítés előttre). Jegyzőkönyvet kell felvenni, bizonyításnál független akreditált szakértő (nem a nagyker aki érdekelt, stb), és sok egyéb dolog a kötelező. Ha ezt nem tartják be akkor bizony jogszabályt sértenek.
Ilyenkor: Elállsz a szerződéstől, majd vásárlók könyvébe bejegyzed a dolgot, ezek után Békéltető testület, bíróság. (És akár a felügyeleti szerveiket is tájékoztathatod a szabálysértések tényéről, jól jön nekik egy szabálysértési eljárás)
De ha a szerződéstől elállás esetén elég határozott vagy, a jogszabályokra határozottan hivatkozol, figyelmezteted őket a várható következményekre, stb. akkor gyakran bíróság nélkül is el lehet érni a célodat.
Captain Crash
2007.04.12, 09:27
Nem kezdem el tételesen javítgatni a hibás megfogalmazásokat, inkább az összefoglalók elolvasását javaslom.
szevasztok. Tavaj vettem 1 számitogépet, azota 4× volt szervizben 5 honapot most is ott van... 3.-dikra cserélték ki benne az alaplapot 2× virusra fogták de hozzá se nyultak mert az összes hibaüzenet benne volt a gépben... aki ismeri a számitogépet tudja hol keresse... még csak ujra sem formázták vagy ujj virusirto sem volt rajta... ami javitásra utalt volna... minda 3× 1 héten belül vissza vihettem volna,de nem volt rá időm az ujj munkahely miatt nem tudtam visszavinni...haverom szerint aki már 10 éve gépekkel foglalkozik, gyenge az alaplap a gép teljesitményéhez. még jobbat nem tesznek bele max 1-2 honapig müködik normálisan...Most ismét szervizben van...mire visszakapom pont lejár a jotállás. KÉRDÉSEM A KÖVETKEZŐ: igaz-e hogy a szervizben töltött idővel hosszabbodik a jotállás??? jotállásos árukra igaz-e hogy 15 napon belül javitaniuk kell, ha nem kérhető-e a csere...??? kérhetek-e cserét vagy pénzvisszafizetést???
Mozigépész
2008.09.22, 15:35
(sipi @ 2008.09.21, 23:19)

szevasztok. Tavaj vettem 1 számitogépet, azota 4× volt szervizben 5 honapot most is ott van... 3.-dikra cserélték ki benne az alaplapot 2× virusra fogták de hozzá se nyultak mert az összes hibaüzenet benne volt a gépben... aki ismeri a számitogépet tudja hol keresse... még csak ujra sem formázták vagy ujj virusirto sem volt rajta... ami javitásra utalt volna... minda 3× 1 héten belül vissza vihettem volna,de nem volt rá időm az ujj munkahely miatt nem tudtam visszavinni...haverom szerint aki már 10 éve gépekkel foglalkozik, gyenge az alaplap a gép teljesitményéhez. még jobbat nem tesznek bele max 1-2 honapig müködik normálisan...Most ismét szervizben van...mire visszakapom pont lejár a jotállás. KÉRDÉSEM A KÖVETKEZŐ: igaz-e hogy a szervizben töltött idővel hosszabbodik a jotállás??? jotállásos árukra igaz-e hogy 15 napon belül javitaniuk kell, ha nem kérhető-e a csere...??? kérhetek-e cserét vagy pénzvisszafizetést???
Ha olvasgattál volna a fórumon mindenre megtaláltad volna a választ! (pl.:
ITT!)
Igaz, igaz, "nem kérhető e a csere?" ezt nem értem, kérni kérhető, de ha javítható a termék, akkor javíthatja az eladó, kérhetsz, ha meg van rá a megfelelő indok! (az nem indok, hogy szerinted az alaplap gyenge)
hat ha az ismerosod igy fogalmazott 10 ev gepes tapasztalat utan akkor lehet masik gepes ismerost kellene nezni, mert ekkora hulyeseget meg nem hallottam ,hogy azert mert gyenge az alaplap a gephez ,azert megy tonkre gyorsan
(ityam @ 2008.09.22, 20:57)

hat ha az ismerosod igy fogalmazott 10 ev gepes tapasztalat utan akkor lehet masik gepes ismerost kellene nezni, mert ekkora hulyeseget meg nem hallottam ,hogy azert mert gyenge az alaplap a gephez ,azert megy tonkre gyorsan

És nagyon sok az ilyen, aki egy ECDL vizsgától(vagy csak a könyv megvásárlásától) hirtelen informatikus, rendszergazda, programozó és hardvergyártó lesz egy személyben.
Hogy ne csak offoljak, te a komplett számítógépet vetted náluk, tehát ha neked jelentős kényelmetlenséget okozott az, hogy 5x volt szervizben hetekig, akkor elállhatsz a szerződéstől. Legalább is szerintem.
(ityam @ 2008.09.22, 20:57)

szia. kösz a hozzászolást..

lehet én fogalmaztam rosszul... azt mondta hogy az alaplap a legolcsobb amit kapni lehet 20-1 ha müködik ebből a tipusbol...még nem látott müködöt ebbö a tipusbol.csak cserélni hivták mert ez a tipus nem müködik... no mind 1. kérdésem a jotállás meghosszabodik 4 honappal amit szervizben töltött a gépem?????? szevasz
(Mozigépész @ 2008.09.22, 16:35)

Ha olvasgattál volna a fórumon mindenre megtaláltad volna a választ! (pl.:
ITT!)
Igaz, igaz, "nem kérhető e a csere?" ezt nem értem, kérni kérhető, de ha javítható a termék, akkor javíthatja az eladó, kérhetsz, ha meg van rá a megfelelő indok! (az nem indok, hogy szerinted az alaplap gyenge)
köszi a választ

sajnos nem nagyon van időm olvasgatni mindent

az a baj csak a fogyasztovédelem tudja igazolni hogy nem virus, vagy ha megint rossz másik szervizben kell megnézetnem. csupa krülményes dolog... ha jol értelmezem azzal a 4 honappal meghosszabodik a jotállás amit papir szerint szervizben töltött?? köszi szevasz...
SnowCat
2008.10.01, 18:40

... 3.-dikra cserélték ki benne az alaplapot ...
Én úgy tudom, (ha rosszul javítsatok ki) hogy ha valamit cserélnek akkor arra újraindul a garancia. Azaz ha cserélték az alaplapodat, és van erről papírod, akkor szerintem arra a csere időpontjától számít a garancia.
Pénzvisszafizetés meg... háát bepróbálhatod, hogy szar konstrukció, eleged van belőle, és megpróbálhatsz egyezkedni a boltosokkal hogy inkább valami mást adjanak már, erre talán van esélyed. Pénz visszafizetésre, max akkor ha 20-30 napig ülnek szervízben rajta, akkor elállhatsz a szerződéstől, de az se szokott simán menni, de bolt függő.
(de igazából nem vagyok profi a témában, szal nyugodtan ki lehet javítani)
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem! Ez év augusztus 6-án vásároltunk egy asztali gépet a kisfiamnak, amibe ő beleadta az összespórolt pénzét és mi is belepótoltunk. Az alkatrészeket a párommal válogattuk össze, és egy helyi számítástechnikai boltban össze is szerelték, 108.600 Ft-ba került.
De sajnos amint hazaértünk vele, kezdődtek a problémák: bármilyen játékkal próbált is játszani a kisfiam, a videókártya folyamatosan lefagyasztotta a gépet (VPU Recovery), valamint a hozzácsatlakoztatott ASUS LCD monitor is folyamatosan vibrált. Visszavittük néhány nap múlva a boltba, ahol azt mondták, valószínűleg a tápegység okozza a problémát, ezért kicserélték, s mi ráfizettünk 7 ezer forintot. (Bár a vásárláskor többször is nyomatékosan rákérdeztem, hogy az a táp, amit beletettek, biztosan bírni fogja e azt a konfigot.)
Ismét hazahoztuk a gépet, de sajnos semmit sem változott a helyzet. Ezért később újra bevittük a gépet (2010. 10. 14-én), s azt mondták, pár napon belül kijavítják a hibát. Nos, a gép azóta is ott van, napi szinten hívom őket, folyamatosan igérgetnek, hogy ekkor és akkor lesz kész, de még mai napig sincs fogalmuk róla, hogy mi lehet a baja. Állítólag több videókártyával is kipróbálták, és mindegyikkel ugyanezt produkálta. De minden nap mást mondanak. S én már nem tudom, mit tehetnék?!
Mennyi idő van hivatalosan az asztali gépek garanciális javítására? S mit tehetnék még annak érdekében, hogy megsürgessem a dolgot?
Segítségeteket előre is köszönöm!
Egy elkeseredett anyuka
Mozigépész
2010.11.09, 18:51
Először is keresni, megkeresni a megfelelő topikot, olvasni, és már tudnád is a választ.
Másodszor egy garanciális gépre miért fizettél 7000.- ft-ot?
Végül, ha olvastál volna, a javításnál törekedniük kell a 15 napra, ami egy hónap után már bíróság előtt is jelentős kellemetlenség, így erre hivatkozva elállhatsz a szerződéstől, és a vételár vissza jár.
(Mozigépész @ 2010.11.09, 18:51)

Először is keresni, megkeresni a megfelelő topikot, olvasni, és már tudnád is a választ.
Másodszor egy garanciális gépre miért fizettél 7000.- ft-ot?
Végül, ha olvastál volna, a javításnál törekedniük kell a 15 napra, ami egy hónap után már bíróság előtt is jelentős kellemetlenség, így erre hivatkozva elállhatsz a szerződéstől, és a vételár vissza jár.
Ne haragudj, de nem igazán tudtam, hogy igazából hol is keressek információt ezzel kapcsolatban, ezért is fordultam a fórumhoz. Soha nem volt még ilyen problémám, szerencsére. De gondoltam, ez a fórum ezért van... Mindegy...
De mindenesetre megpróbálok utánaolvasni még részletesebben, köszi!
A 7000 Ft-ot pedig azért kellett ráfizetnünk, mert egy más típusú, nagyobb teljesítményű tápot tettek bele, és az árkülönbözetet kellett kifizetni.
Mozigépész
2010.11.11, 19:54
Bocsáss meg, de garanciális esetben nincs ráfizetés. Nekik kell megjavítani és garanciában, téged az se érdekeljen ha azt nem tudják beszerezni. Akkor már el lehetett volna állni a szerződéstől, vételárat vissza.
Severus
2011.02.01, 12:50
Egy éve vetem meg a 27-es iMacemet. Már akkor kicsit sárgás volt a monitor jobb oldala meg alul egy halvány szürke csík húzódott keresztben. Inkább nem vittem vissza azonnal, mer hallottam a rémtörténeteket, hogy egyre rosszabb panelokat cserélgetnek bele, a gépre meg szükségem volt. Gondoltam, majd fél év múlva kicseréltetem, ha majd rendesen beállították a gyártósort. Annyira nem is volt zavaró. Aztán fokozatosan el is kezdett foltosodni a monitor úgy fél év után, és ez egyre fokozódott, decemberre vagy 20-30 db 1 cm átmérőjű szürke folt volt már a végén rajta látványosan, szép sorokba rendeződve. Először azt hittem, porosodik csak, de utánaolvastam, és kiderült, hogy panelhiba. január végre volt időm, még a garancia 1 évén belül elvittem a területileg illetékes iStyle-ba (direkt nem mondom melyikbe, mert korrektek voltak végig), ahol azonnal meg is erősítették, hogy ez panelcserés, küldték is a szervizbe. Még a munkalapra felírattam 2 további hibát, hogy az egér alu és üvegrésze kezd elválni egymástól meg a gép néha nem ébred fel alvásból.
1 hét múlva jön a hír, hogy kész a gép, panelt cseréltek, pár nap múlva a boltban is volt. Az egeret kicserélték, igaz nem újra, mert az üvegén látszott, hogy kissé használt volt, az ébredéses problémát nem említették. A panel valóban új volt, foltok, sárgulás nem volt rajta. Viszont továbbra is volt halvány szürke csík alul az újon is, illetve egyből találtam rajta egy pixelhibát a boltban (az Apple 5 pixelhiba fölött cserél csak), de nem is nézegettem sokáig, ugyanis a ventilátor végig pörgött magas fordulatszámon. Telefon a szervizbe, mondták, hogy küldjük vissza, heat sensor probléma lehet. A munkalapra ráírattam volna, hogy a szürke csík maradt, de a rendszer nem működött, csak email ment.
Egy hét múlva jött a telefon, hogy kész a gép. Ezúttal alaposan letöröltem a boltban még bekapcsolás előtt, és tiszta por volt belül az üveg mögött, de még az sem kizárt, hogy karcos is, azt nem tudtam megállapítani, bízom benne, hogy csak poros. Bekapcsoltam, a ventilátor rendben, a heat sensort kicserélték, a panel viszont maradt a szürke csíkos, a por miatt meg a pixelhibákat nem lehetett megszámolni, de már ez volt a legkisebb bajom. Ugyanis ezúttal a bluetooth antenna nem működött, próbálgattuk a boltban minden lehetséges eszközt rákapcsolni… Harmadszor is vissza a dobozba, megint megy Pestre.
A problémám a következő. Időközben lejárt az egyéves garanciám (jótállás). Ha legközelebb semmi gubanc a boltban és végre hazahozom, és otthon jön elő a következő hiba, mondjuk ezúttal a vinyó adja meg magát, már nem érvényes a garancia, ugye?... Úgy tudom, a cserélt alkatrészekre még ad az Apple 3 hónap garit, de a többire nem indul semmi jótállás újra? Január 6-án adtam be először (azóta nem volt nálam otthon a gép) és január 17-én járt le a garancia. Legalább ezt a 11 napot beszámíthatom a hazaérkezést követően, hogy alaposan leteszteljem?
Illetve ez már elég jogalap, hogy cseregépet kérjek?
Tudom, hogy a 153/2003-mas kormányrendelet szerint 2 év a szavatosság, mert a számítógép tartós fogyasztásra rendelt eszköz, de akkor nekem kell bizonyítani, hogy már vásárláskor hibás volt, amit kicsit nehézkesnek tartok...
Egyébként a doboz, amiben beadtam, már tiszta kosz. Attól tartok, hogy sállítás közben történhet valami, mert a boltban csak nem teszik bele a dobozba rossz BT antennával, pörgő ventilátorral...
woodooman
2011.02.01, 18:03
Üdv mindenkinek!
Az alábbi kérdésem lenne.
Számtech nagykerben vettem egy tápegységet 2009.04 hóban, 2 év garanciával.
2010 decemberében tönkrement.
2010 dec 20-án leadtam a szervizben. Azóta néma csend és hullaszag. Azt mondják a beszállító még nem javította meg.
Amikor felajánlottam hogy levásárolnám egy jóval drágább tápegységre (a különbözetet kp fizetem), akkor felajánlottak egy, az eredeti tápegységnél műszaki tartalmában jóva kisebb teljesítményű, saját bevallásuk szerint is javított tápegységet.
Ezt elutasítottam. (azt a márkát főleg javítva nem merném beletenni a gépembe)
Legkésőbb mikor kell megkapnom a javított tápegységet, illetve mikor köteles a cég pénzvisszafizetési / levásárlási lehetőséget bitzosítani?
Köszönöm a válaszokat!
Kenderice
2011.02.01, 19:55
(woodooman @ 2011.02.01, 18:03)

Üdv mindenkinek!
2010 dec 20-án leadtam a szervizben. Azóta néma csend és hullaszag. Azt mondják a beszállító még nem javította meg.
Amikor felajánlottam hogy levásárolnám egy jóval drágább tápegységre (a különbözetet kp fizetem), akkor felajánlottak egy, az eredeti tápegységnél műszaki tartalmában jóva kisebb teljesítményű, saját bevallásuk szerint is javított tápegységet.
Legkésőbb mikor kell megkapnom a javított tápegységet, illetve mikor köteles a cég pénzvisszafizetési / levásárlási lehetőséget bitzosítani?
Köszönöm a válaszokat!
Nincs meghatározva, hogy meddig javíthatnak valamit, csak törekedniük kell a 15 napon belüli javításra. Általában 30 nap után már jelentős kényelmetlenségre hivatkozva el lehet állni a szerződéstől, ilyenkor visszajár a vételár.
Ha a termék nem javítható, akkor cserélni kell, vagy a vételárat visszafizetni. Cserénél csak ugyanolyan márkájú és típusú új termékre lehet cserélni.
Levásárlást nem ismer a jogszabály, ez megegyezés kérdése.
woodooman
2011.02.01, 20:18
Értem!
Köszönöm!
L_Matyi
2011.02.12, 08:13
Severus: A garanciális idő meghosszabbodik a szervizben töltött idővel.
4musing
2011.02.15, 14:40
(woodooman @ 2011.02.01, 18:03)

Üdv mindenkinek!
Köszönöm a válaszokat!
végfelhasználóként mit keresel nagykerben??? örülj, hogy szóba álltak veled és spóroltál rajta 5-6 ezer Ft-ot