Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Komplett számitógép
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Számítástechnikai eszközök
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
laci
Vásároltam egy számítógépet az Euronics-ban dec.30-án.31-én vissza kellett vinni mert abszolút nem működött(nem lehet rá semmilyen op-rendszert telepíteni,bekapcsoló gomb állandóan beragad).Szervizbe akarták küldeni(kb 2hét...).Egy tök új gépet miért kell szervizelni,Nem is volt még használva.Kis balhé árán kicserélték egy másikra.De ez a másik ugyan olyan rossz.Sőt...Voltam vele több helyen szakembernél hogy nézze meg, próbáljon meg valamit kezdeni vele.Mindenhol azt mondták hogy vissza kell vinni és visszakérni a pénzt.Lehetséges valamilyen úton módon ez?
FVF
A 151/2003 kormányrendelet alapján a 3 munkanapon belül visszavitt minőségi hibás terméket a kereskedő cserélni köteles.

A pénzt visszakérni akkor lehet, ha a javítás nem lehetséges, s cserekészüléket sem tudnak adni.
Tomcsi
Tisztelt Fogyasztóvédelem!

A problemam a kovetkezo. Tavaly november 17 -en megkotottem a SuzukiÁsz -al egy gépkocsivásárlással kapcsolatos szerzodest. November 19 -ere minden papir es banki ugy el lett intezve. A szerzodesen mikor alairtam ki volt emelve, hogy 4-6 het lesz az atadasi ido. Miutan a bank visszajelezte a kolcson megadasat, a kereskedo kiadott egy nyilatkozatot, miszerint a varhato atadasi ido januar 14.
A problema az, hogy akarhogy is szamolom, ez a 8. het november 19. ota. Az autonak mar a masodik reszletet fogom lassan befizetni, de a kereskedo mai kerdesemre is csak annyit tudott mondani, hogy a regisztracios ado megvaltozasa miatt papiroznak a gyarral. Kerdesem a kovetkezo. Mit tudok en tenni annak erdekeben, hogy megkapjam az autot, kerhetek visszafizetest, vagy barmilyen karpotlast ez ugyben ? Mit tegyek?
sz_zoli
Mit tegyek?

Januar 8-n este az Egri Borozo-ban egy szuletesnapot unnepeltunk. Osszesen 8-n voltunk. tavozas elott kertuk a pincertol a szamlat. nehany perc mulva egy papirfecnit kaptunk, melyen fel volt tuntetve, hogy mennyit fogyasztottunk es a vegosszeg. Elso ranezesre sokalltuk a 5400 forintos vegosszeget. Atnezve a papirfecnit eszrevettuk, hogy ketszer annyi zsiroskenyeret irtak ra, mint ahanyat megettunk (5 helyett 9-t). Szoltunk a pincernek aki nehany perc mulva hozta a kovetkezo papirfecnit 4900 forint vegosszeggel. Ezt az osszeget meg mindig sokalltuk. Ekkor en mentem a pincer utan es kozoltem vele, hogy mivel masodszor is nagyobb osszeg szerepel a "szamlan" tobbet ide nem jovunk. Ez utan feloltoztunk es eppen tavoztunk volna, mikor a pincer hozta a harmadik "szamlat" rajta mar csak 3800 forinttal (ez lett volna elsore is a korrekt vegosszeg), ami mar 1600 forinttal volt kevesebb, mint az elso szamla.Ismetelten kozoltuk vele, hogy most mar nem erdekel a szamla. Azok utan, hogy ketszer is megprobaltak becsapni tobbet erre a helyre nem jovunk. Ekkor a pincer nekunk tamadt, hogy marpedig o egyszeruen tevedett es nem atverni akart minket. Minosithetetlen hangnemben szidott minket, kb 20 meteren keresztul jott utanunk az utcan.

velemenyem:
ugy gondolom, ha valaki pincer, akkor nem tevedhet ekkorat. nem irhat be ketszer akkora fogyasztast csak ugy. nem tevedhet 1600 forintot, az elso "szamla" kb. 40%-kal (!!!!!) volt tobb a tenylegesnel. rendes szamlat meg csak nem is lattunk!!!
velemenyen szerint ez nem volt veletlen. inkabb az volt a veletlen, hogy utanaszamoltunk, hogy mennyit is kene fizetnunk.

masik problema az egri borozoval:

a bor egyszeruen ihatatlan. a rendelt 3 kancso borbol az egyiket ott hagytuk, mert egyszeruen keptelenek voltunk meginni es ezert is akartunk fizetni es tavozni hamarabb a tervezettnel.

Kerdeseim:

mit tehetek? en nem szeretnem annyiban hagyni a tortenteket. szamlank viszont nincs, mert nem kaptunk. tanu viszont annal tobb.
ket panaszrol volna szo:
1. tulszamlazas
2. minosithetetlen minosegu es eredetu bor forgalmazasa

hol es hogyan tehetek panaszt? milyen kovetkezmenyei lehetnek a panaszomnak?
amb

Kérdésem a következő lenne.
A lakhelyemhez legközelebbi boltban (kiskereskedelmi), ahol kártyával lehet fizetni, megpróbáltam vásárolni két üveg sört. Amikor a pénztárhoz mentem, egy kézzel írott táblára mutatva közölték velem, hogy kártyával fizetni 1000 Ft alatt nem lehet. Legtöbbször kártyával vásárolok, de ilyennel még nem találkoztam.
Azt kérdezném, hogy ez szabályos? Szabad-e értékhatárhoz kötni a vásárlást?

Válaszukat várom.

Üdvözlettel amb
FVF
Kártyás fizetés: amennyiben megfelelően feltüntetik (szerintem ez úgy történhet, hogy a belépésnél, a kártya használatára jogosító hírdetés alá írják az alsó összeghatárt, hiszen amennyiben belépek, hihetem azt, hogy itt minden összeget megtéríthetek a kártyámmal.
Amúgy nincsen ellene kifogásom. Én is találkoztam már ilyennel, s akkor nem a fenti, kifogásolhatatlan eljárást láttam, szóltam is:)

Egri borozó: én úgy gondolom, hogy az eljárásotok megfelelően jó volt, ennél jobban nem is lehet csinálni. Gyakori sajnos a túlszámlázás, legfőképpen akkor, amikor több fiatal egy társaságban együtt fogyaszt. Tudni kell, hogy lehet személyenként is fizetni, nem kötelezhetnek az egyben fizetésre. Úgy nehezebb átvágni az embert, és a sajnos párszor előforduló - társaságon belüli fizetésalólmeglógniakarók - is kénytelenek fizetni.

Igazatok van, ilyen helyre nem mennék egy jó ideig. Azután is csak azért, mert hátha bérlőt vagy tulajdonost, esetleg felszolgálót vált.

Bor: mint borász van véleményem a háttérről. A probléma az, hogy ma itthon nem biztonságos a minőség szempontjából folyóbort vásárolni. Én azt javaslom, hogy elébb kóstoljuk meg, csak aztán kérjünk nagyobb mennyiséget. Sajnos ez nagy probléma, mert egy ország borkulturája nem a menő palackos borok minőségéről, hanem a folyóbor biztonságáról és minőségéről ismerszik meg. Sajnos...

A borok minőségével kapcsolatos kifogásokat egyébként az Országos Borminősítő Intézethez (OBI) kell eljuttatni, ők jogosultak evvel foglalkozni.
FVF
Suzuki-vásárlás:

A részlet fizetése a bank felé történik, és adott mennyiség befizetése után vége lesz. A gépkocsit pedig a kereskedő kell, hogy beszerezze, s amennyiben késlekedik, akkor felé kell eljárni, tőle kell megkövetelni a szerződés teljesítését. Amennyiben késedelmes teljesítés van, akkor a szerződés vagy a Ptk alapján kamatot lehet felszámolni, vagy el is lehet állni a szerződéstől, ami azért így a hitelfelvétellel nem lenne egy sétagalopp.
diák

Segítséget szeretnék kérni. Vendéglátó és szállodaipari főiskola III. éves hallgatója vagyok. Már most kérték a szakdolgozat leadási témáját ill. konzulensét.
Számomra a Fogyasztóvédelem és a vendéglátás kapcsolata tűnik elég érdekes témának. Ebben kérem a segítségüket, hogy hol keressek hozzá anyagot. Mit kell tennem?
Várom válaszukat, amit előre is köszönök.
unsure.gif
FVF
Az itt elérhető elektronikus címemre (e-mail) írjon, s akkor majd megbeszéljük, hogy mit is tehetünk.
Chupa

Feleségem tegnap délután vásárolt egy nadrágot egy belvárosi butikban (Jazz Collection, a Ferenciek terétől nem messze), majd este néhány órán keresztül viselte azt. Még aznap este azt tapasztalta, hogy a nadrág több helyen is felbolyhosodott, illetve kikopott. Ma délután a blokkal visszament a boltba, ahol kritikán aluli hangnemben meggyanusították, hogy egy használt nadrágot vitt vissza. A nadrágot elvették tőle és azt mondták neki, hogy holnap telefonon érdeklődjön, hogy a reklámációs ügyintézés hogyan folyik tovább. A jelen helyzetben igen tanácstalanok vagyunk, őszintén szólva nem is a nadrág értéke a legfájóbb pont, hanem az az aljas hozzáállás amit a boltban tapasztalt a feleségem. Jelen pillanatban tehát se nadrág, se pénz, se becsület, ilyenkor mit lehet tenni? Segítségüket előre is köszönjük!!!!!
FVF
Az információk a fogyasztóvédelemről fórum alatt van a 49/2003-as GKM rendelet beillesztve, abból lehet tájékozódni a reklamációs ügyintézést illetően. A nadrágra 2 év szavatosság vonatkozik, de fél éven belül a kereskedőnek kell bebizonyítania, hogy a termék hibás/nem hibás. 3 napon belül nyilatkozniuk kell arról, hogy kijavítják, vagy cserélik -e a terméket. Az egész reklamációról a rendeletnek megfelelő jegyzőkönyvet kell felvenni.

Ha ruháról megvan a blokk, az a bizonyíték arra, hogy ott vásárolta, no meg gondolom van még belőle másik is...

Meg aztán hát persze, hogy használt, hiszen azért hozta vissza, mert használat közben méltánytalanul hamar tönkrement:)
Lamech
Egy kérdésem lenne.

Egy veszprémi könyvesbolt egyben klubként is működik.
Vannak versenyek, stb, de néhány embert a tulajok kitiltottak, csak mert egy pesti bolt szponzorálta őket egy nem az adott bolt által szervezett versenyen (az indok az volt, hogy rontja az üzletüket, pedig csak és kizárólag szponzorálásról volt szó, értékesítésről nem). A kérdésem az lenne, hogy ez mennyire jogos/jogtalan, és ha az utóbbi, kihez/melyik szervezethez lehet fordulni.

Elnézést, ha rossz helyre írtam (Nem tudom ez bele esik-e a fogyasztóvédelem kategóriába huh.gif ), a választ pedig előre is köszönöm...
FVF
Ez így nagyon összetett, semmiképpen nem fogyasztóvédelmi ügy (hacsak a könyvvásárlástól nem tíltanak el). Többet kellene tudni. Egy klubnak, versenynek, játéknak lehetnek szabályai, ezek korlátozhatnak sok dolgot.
Pirka

2 hete bementünk vásárolni egy márkásnak mondott sportruházati üzletbe. Én felpróbáltam 3 nadrágot, de nem tetszett. A lányunk választott magának egy sapkát.
A pénztárnál jött a hidegzuhany, közölte az eladó, hogy MI, főnöki utasításra nem vásárolhatunk az üzletben.
De nem akkor szóltak ám amikor bementünk, hagy próbálgasson csak az a hülye vevő.
Az indok az volt, hogy már 3x vittünk vissza ott vásárolt árút.

(igen ez így volt, ebben volt egy póló amit egyből ki is cseréltek, nem küldték bevizsgálásra sem. a másik egy 30000.- Ft-os cipő amit 2 hónap után, a harmadik egy 24000.- Ft-os nadrág amit szintén 2 hónap után vittünk vissza. Ezeket nem cserélték ki, mert a cipő túl mosószeres illatú volt és szerintük én mostam ki rosszul. Megjegyzem, hogy kézzel és Ariel mosóporral mostam csak. A nadrág a combomnál kopott ki, ennyi idő alatt amit nem éjjel nappal hordtam. )

Beírtam a Vásárlók könyvébe, hogy kérem az üzletvezető magyarázatát, hol van erre rendelet, hogy ilyen indokkal ne szolgáljanak ki egy vevőt. Ezt a választ kaptam rá:

Mint panaszában is jelezte, minden eddigi üzletünkben vásárolt termékkel kapcsolatban minőségi kifogása volt. Amennyiben a Nike termékekkel általában, vagy csak az üzletünkben kapható termékek minőségével nincs megelégedve -logikus lépésként- én is azt tanácsolhatom, hogy érdemes lenne másik sportruházati márkát választani, vagy legalábbis a Magyarországon működő kb.200 db Nike márkabolt valamelyikét megpróbálni, hátha ott tartósabb minőséget tudnak biztosítani.
Megértését köszönöm, üdvözlettel ... Bt.

Tehát a kb. 20 árúból nekik a 3 az minden és nem a kérdésemre válaszol, hanem kioktat, hogy hol vásároljak.
Most megint írtam neki, ( tanácsoltam, hogy tegye ki az üzletére az Előre az üres boltért! táblát, ilyen hozzáállás mellett. )
De, sok jóra ezek után sem számítok.
Mit tegyek? Hova forduljak a panaszommal?

Köszönöm a válaszát!
FVF
Kérni kérheti, hogy máshol vásároljon a vevő, de meg nem tílthatja. Jogszabály van arról, hogy az üzletben eladásra kínált árut nem lehet visszatartani.
Pirka
Köszönöm a választ, de ebből nem tudtam meg, hogy hol lehet az üzletet bepanaszolni, mivel amit a Vásárlók könyvébe írok, arra csak maga az üzletvezető válaszol.
Pest megyében történt az eset.
Köszönöm.
Captain Crash
Jogszabály van arról, hogy az üzletben eladásra kínált árut nem lehet visszatartani.

Melyik ez a jogszabály? Hogyan lehet intézkedni helyben? Rendőrséget lehet hívni, hogy akadályozzák meg a szabálysértést, vagy vegyenek fel róla jegyzőkönyvet, egyáltalán segítsenek a jogaid érvényesíteni? Vagy kit kell keresni, a helyi jegyzőt, fogyasztóvédelmet? smile.gif Kicsit bővebben elmagyaráznád mit tegyen ilyenkor az ember? Engem is érdekel.
FVF
1978. évi I törvény a belkereskedelemről:

25. § (1) Az üzletben (eladótérben, kirakatban, raktárban) levő árut - a már eladott, de még el nem szállított áruk kivételével - a vásárló kívánságára el kell adni.

Az eljáró hatóságokról ennyit ír:)))

25. § (1) Az üzletben (eladótérben, kirakatban, raktárban) levő árut - a már eladott, de még el nem szállított áruk kivételével - a vásárló kívánságára el kell adni.
38. § (1) A belkereskedelmi tevékenységet az ipari és kereskedelmi miniszter és az önkormányzatok az érdekelt irányító szervekkel és a társadalmi ellenőri hálózattal együttműködve ellenőrzik.
(2) A kereskedelmi felügyelőségek ellenőrzik a fogyasztói érdekek és a társadalmi tulajdon védelmét szolgáló jogszabályok és hatósági előírások megtartását.
(3) A minőségellenőrző szervek és kereskedelmi felügyelőségek a feltárt hiányosságokat jelzik az intézkedésre jogosult szerveknek, büntető, szabálysértési, fegyelmi eljárást kezdeményeznek, illetve gyakorolják a külön jogszabályban megállapított hatósági jogköröket.

Ebből is látszik, hogy a jogszabály kicsit elavult, koherenciazavartól vérzik. Készül az új törvény, már egy csomó egyeztetésen átment.
Captain Crash
Köszönöm szépen smile.gif
Budapest11
Vásároltam egy cipőt körülbelül 3 hete. Bőrcipőként adták el, de miután használtam, kiderült, hogy műbőr (a cipő felső része is műbőr, amely a cipő dobozán kifejezetten bőrként volt megjelölve), továbbá az egész teljesen megtöredezett. Honnan lehet hivatalosan szakvéleményt kérni, amivel az üzletben igazolni tudom, h. műbőr? Az üzlet köteles-e a vételárat a cipő visszaadása ellenében visszafizetni? Ha nem hajlandók visszaadni a vételárat mi a teendő? (Cserét nem szeretnék, mert ebben az üzletben úgy tűnik szándékosan becsapják a vevőket.) Érdemes-e a Fogyasztóvédelemnél panaszt tenni? Ezt milyen formában? Mi a legcélravezetőbb és leggyorsabb módja annak, hogy a pénzemet visszakapjam? Vevők bejelentésére végez-e a Fogyasztóvédelem rajtaütésszerű ellenőrzést ilyen üzletekben?
FVF
Két dolog bizonyíthatja azt, hogy az bőr. A cipő reklámja, vagy hírdetése, illetve a hozzá adott piktogramok. Ezek mutatják meg egyértelműen azt, melyik része miből van.

Egy vizsgálat persze kiderítheti, hogy bőr -e, s 6 hónapon belül ezt a vizsgálatot a kereskedőnek kell állnia.
Pip

A következő problémával kapcsolatban kérnék segítséget:
Januárban kaptam egy márkás órát, ami február közepén elromlott. Megjavították, aztán márciusban megint megállt. Visszavittem, megjavították de áprilisban az órám újra rossz lett. Ez kezd elég elkeserítő lenni, nem szeretnék minden hónapban órát javíttatni. Azt tudom, hogy amíg meg tudják javítani, addig nem kötelesek kicserélni, de ez az óra így használhatatlan. Mire tudnék hivatkozni mégis, amivel ki tudnám velük cseréltetni- lehetőleg egy jóra-, pl. érdekvesztés? sad.gif
wargabi
Üdvözlet !

Mi egy számítástechnikai szaküzlet vagyunk, és a következő garanciális problémánk van: eladtunk ügyfelünknek egy processzort ami sajna kb. 2-3 hónap múlva szemmel is láthatóan (megbarnult az alja) leégett. Visszavittük a nagykereskedésbe ahol átvették a processzort szemrevételezésre, majd visszakaptuk a processzort 1hónap múlva egy darab papírfecnivel amire tollal írták rá: garancia vesztes.
Állítólag ők továbküldték a beszállítónak és azok vizsgálták meg. Mikor kértem a hivatalos munkalapot a bevizsgálásról, csak azt a választ kaptam hogy ez nehéz ügy, nem tudnak igérni semmit. Mikor kérdeztem hogy ki határozta meg azt, hogy ez az alkatrész garancia vesztes lett, csak kitérő választ kaptam.
Szinte biztosak vagyunk abban, hogy 1hónapig csak ültek az ügyön, se elküldve a gyárnak-, se bevizsgálva nem lett az alkatrész.
Mert ilyen hibát gondolom csak a gyárban lehet megállapítani.
Azt szeretném kérdezni milyen jogi lépéseket lehet tenni ez ügyben, illetve milyen megoldást tegyünk az ügyfél felé? Csere processzort azonnal biztosítottunk a részére amikor megállapítottuk a hibát, bár egy kisebb teljesítményű processzort kapott.

Szíves válaszukat köszönve: Varga Gábor ügyvezető
Shia-ko
A nagykerrel gyakorlatilag csak perelni tudsz, az ügyfél pedig vagy elfogadja anagyker válaszát, vagy nem. Utóbbi esetben be kell vizsgáltatni egy független céggel, (pl. FVF, vagy tudnak ajánlani,) és a vizsgálat eredménye szerint eljárni, mert amennyiben valamelyik fél azt nem fogadja el, bíróági eljárás eetén gyakorlatilag perdöntőnek számít. Illetve ha az első szakvélemény nem elfogadható, akkor a kifogásoló kérhet msáhonnan, másikat, és ha a kettő üti egymást, akkor a bíróság egy 3at fog kérni.
Captain Crash
Az ügyfélnek semmi köze a nagyker válaszához. A helyes út, azonban tényleg az amit Shai-ko leírt, Fogyasztóvédelemhez kell fordulni, ki kell vizsgálni, ez az első 6 hónapban a kötelezett terheli, vagyis nektek kell kifizetni. A vizsgálat eredményétől függően eljárni.

Kedvesek vagytok, hogy cserekészüléket biztosítottatok, bár ezt nem kötelező már. Kevés az olyan üzlet, ahol a törvényeken túl még többlet jogokat biztosítanak a vevőnek. Megtudhatnánk, hogy kik vagytok? Melyik szaküzlet? Kevés ma magyarországon az az üzlet, ahol az ügyfelekért hajlandóak többletjogokat biztosítani a törvényi szabályozáson túl...előre is köszi!
wargabi
Köszi a válaszokat !

itt megtalálhatóak vagyunk: DLL Computer

smile.gif
Apóka
[SIZE=7]Mit tegyek! Vásároltam egy fagylaltként eladott 1000 grammos terméket egy áruházi láncban. Ettünk belöle többen a családban és megállapítottuk, hogy a benne levö csokidarabkák nem csokiból hanem valami parafinhoz hasoló iztelen anyagból, továbbá a termék utóíze vagyis a közérzetem a nassolás után nem volt kellemes.

Itt el kezdtem olvasgatni, hogyan kell eljárnom ha bármi minöségi kifogásom van, de nem látom alkalmazhatónak azt, hogy visszamenjek az áruházba és ott tegyek panaszt, hiszen Ök nyilván azt fogják mondani, hogy a termék jó és különben is nem kóstolhatják végig az ötvenezer terméküket. Szerintem le fognak rázni minket, mint kutya a vizet.

Mit tegyek?[SIZE=7]
FVF
Pip: Tényleg javíthatja akármeddig, de a jogszabály szerint azért a terméket működőképes állapotba kell hozni, s a fogyasztónak okozott különleges kellemetlenségnek tekinthetjük azt is, amikor nem tudod használni az órát. Ezeket papírra vetve a következő meghibásodásnál kérni kell egy fogyasztóvédelmi vizsgálatot az eladótól (ennek költségeit neki kell állnia), ahol megítélik, hogy az óra működőképes -e. POntosan le kell írni, hjogy hányszor és mivel lett javítva.

HA itt indokoltnak tartják a cserét, az ugyan nem kényszerítheti a kereskedőt, de azért "helyzetbe hozza".
FVF
Bár evvel a problémák azért vannak, mert nagyon nehéz a bizonyítás egy dolgot fontosnak tartok leírni. A jótállás teljes idejére és a szavatosság első fél évére részint pont azért van a forgalmazónak bizonyítási kötelezettsége, hogy amennyiben nem tudja bebizonyítani, hogy a fogyasztó nem megfelelően használta, akkor ő kijavításra, cserére köteles. A szokásos gyakorlat, hogy az égésnyomok alapvetően garanciavesztést okoznak, így ebben a formában jogszabályellenesek, de csak szórványos esetet tudok, hogy az így elküldött fogyasztó jogi úton kezdene érvényt szerezni igazának.

Ezért mondjuk mi azt, hogy a kellemetlenségek megelőzésére a kereskedővel kell összeszereltetni, s lezáratni a gépet, így az összeszerelésért és az inkompatibilitásért is övé a felelősség: kvázi ezért sem lehet elutasítani egy égés esetén.

Én azt ajánlom, hogy keress fel egy akkreditált bevizsgálót (http://www.fvf.gov.hu oldalon megtalálható) és ott vizsgáltasd be.

A nagykerrel szemben pedig egyértelműen úgy lehet eljárni, hogy kérni kell a szakvéleményt, írásban. HA olyat nem ad, akkor neki is kötelessége téríteni a költségeidet.
Apóka
A Mit tegyek rovatban május 15.-én feltett kérdésemre miért nem kapok semmi választ? Pedig más hozzászólók már azóta kaptak választ.
Joooe
rolleyes.gif Reálisan annyit tehetsz hogy messze elkerülöd azt a márkát, aminek a minőségével nem vagy megelégedve...
FVF
Mert másnak sem tudok ízlelés-szempontból tanácsot adni. Igenis vissza lehet vinni, sok esetben adnak másikat, vagy visszaadják a pénzt. Lehet írni a gyártónak is, biztos visszaír. Ha a gyanú felmerülne, hogy egészségre veszélyes a termék, akkor lehet bejelentést tenni nálunk, s mi mintavétel után kivizsgálhatjuk, így tehet még az ÁNTSZ is.
Seemann
Helló!
Év elején beíratkoztam 1 autósiskolába, és hogy spóroljak a dolgon (meg jövőre ne kelljen újra tanfolyamra járni) egyszerre iratkoztam be 'B' és 'A korl.' jogsira. A 'B'-vel nem is volt semmi gond (pénteken hozta a postás a jogsimat), de a motoros jogosítvány megszerzésével már gondjaim támadtak. Március 4.-én megvolt a kresszvizsgám (2 hibapont), ennek ellenére két és fél hónapon át hiába hivogattam a gyakorlati oktatómat (aki egyben az isk. vezetője is) mindig azzal rázott le, hogy legközelebb már én kerülök sorra..... (nincs saját motorom, az autósiskola biztosít számomra motorkerékpárt). Két és fél hónap után egy hétvégén kettő alkalommal mehettem motorral a rutinpályán, de aztán megint 3 vagy 4 hét szünet (többször is kerestem telefonon eredmény nélkül) és pénteken hív az oktató, hogy keddre bejelentett rutinvizsgára (a véleményem megkérdezése nélkül). Mivel dolgozom emiatt szabadságot kell kivegyek, ugyanakkor nem érzem, hogy olyan hű de nagy rutinra tettem volna szert - korábban még robogót sem vezettem. Amikor jeleztem, hogy szeretnék azért még a vizsga előtt motorozni, de a felkínált idópont nem megfelelő, azt a választ kaptam, hogy nem vagyok elég rugalmas, meg hogy majd ki kellene vegyek szabit a vezetés miatt (NEM VIZSGA, CSAK MOTOROZÁS 2*40 PERC!), mert nem tudnak mindenkihez igazodni. Állandó nappalos műszakban dolgozom, csak munka után este (18-20h) vagy szombaton érek rá, de ezt jeleztem is a tanfolyamra való jelentkezéskor és az autós gyakorlati oktatómmal sem volt ezzel probléma. Az a kérdésem, hogy köteles-e az autósiskola nekem megfelelő időpontokat felajánlani (úgytudom heti 3-at kötelesek) a gyakorlati vezetésre, és hogyan iratkozhatnék át egy másik autósiskolába úgy, hogy lehetőleg ne kelljen túl sokat fizetnem, mert ennél az iskolánál már mindent kifizettem ( a vizsgákat is), de nem valószínő, hogy továbbra is az érintett iskolánál szeretném befejezni a motoros jogsimat.
wargabi
Üdvözlet !

Új fejlemények a leégett AMD cpu ügyében:

megkaptuk a nagykertől az (állítólag) AMD hivatalos válaszát, az általunk kért szakvéleményről, ám a várt szakvélemény helyett kaptunk egy 9oldalas kinyomtatott felhasználói leírást arról, hogy mire kell vigyázni egy processzor beszerelésnél !!!
Képek:
kép1
kép2
kép3
kép4
kép5
kép6
kép7
kép8
kép9

mad.gif

A képeken nem a mi általunk beküldött processzor látható !
Ezzel a nagyker befejezettnek tartja az ügyet, ezáltal mi már nem tudunk
továbblépni az ügyben.
Mit tehet az ügyfél ?

Válaszokat köszönve: Varga Gábor
DLL Computer Bt.
FVF
Ilyenkor a helyzet a következő: ugyanazt kell tenni, mint ők tennék ebben az esetben (ha nem értesz velük egyet): nem kell elfogadni a szakvéleményt. Erről az írásbeli véleményt el kell juttatni a cég vezetőjéhez, s új szakvéleményt (akár független) kell kérni. Meg kell próbálni megegyezni (független bevizsgáló költségeinek elosztása), ha nem megy, akkor bírósághoz kell fordulni.
Lidi

Június közepén vásároltunk egy "gazdaságos" áruházban egy sátrat.
A sátorra (külső csomagoláson) az volt írva, hogy 2 szobás 6 személyes.
Ehhez képest a számlán 3 szobás 6 személyes árucikként szerepel.
Ez még nem is baj, mert az ára annyi volt, amennyit alatta feltüntettek és belül mégiscsak az a 2 szobás van, amit vártunk.
A baj csak az, hogy hétvégén kipróbáltuk, "szerencsésen", mert esőben is tesztelhettük.
Beázik. Konstrukciós hiba miatt az egyik rögzítésnél megáll, lassal folyik le a víz és a varrásnál átereszt.
Mit tehetünk?
Ha visszaviszem visszakaphatom az árát?
Ugyanilyet nem szeretnék, mert gondolom az is beázik.
FVF
Elsősorban kijavítás vagy kicserélés közül választhat a fogyasztó. Csak amennyiben ezek nem teljesülhetnek (nincs már ugyanilyen, nem javítható) lehet szó elállásról, a pénz visszafizetéséről.
Ariadne
Nem akarok túl destruktív lenni, de a legtöbb sátor egyébként sem túl vízálló, a "gazdaságos" áruházban vásároltaknál sajnos erre még nagyobb az esély. Legutóbb 2000Ft-ért hirdettek sátrat, hát azt hiszem, ez azért olcsóságban is túlzás!
(Persze attól, hogy olcsó, még jónak kellene lennie - csak sajnos nem szokott az lenni...)

Szerintem menjetek rá rögtön az elállásra (bocsi, FVF, tudom, hogy nem szabályos!), és legyetek nagyon határozottak! És olyan, mint "levásárlás", nem létezik, ha nem akarjátok... De ha akarjátok, sokszor meg lehet beszélni, és úgy sokkal gyorsabb a dolog.
Juice
Tisztelt Szakértő!

Kérdéseim a következők:Amennyiben egy garanciális karóra elromlik,kötelessége-e a kereskedőnek,az áru szervízbe juttatása,vagy ez a vevő dolga?
Van egy konkrét eset:Vásárló vett néhány hónapja egy digitális karórát.(fogy ár 25000.-)A világítása most elromlott,leadta a kereskedőnek,aki vállalta,hogy elküldi a szervízbe.A vevőnek kb.2 hét átfutási időt adott meg.A két hét letelt,a vevő reklamál,hogy kéri vissza az órát,vagy az árát.A szervíz kér pár nap haladékot,mert az óra még nincs kész.Köteles-e a kereskedő visszafizetni a vételárat,vagy a szervíz kártalanítsa,vagy az óranagyker?Egyáltalán kérheti-e a vevő a vételárat?Mi a teendő?Írjon a vevő a panaszkönyvbe,és hivatalból bírálják el az ügyét?Mert türelemre nem lehet kérni.Köszönettel várom mielőbbi válaszát.
Pjotr
A kereskedőnek 15 napos javításra kell törekednie, ez esetben úgy látom a kereskedő leadta az órát, nem rajta múlik, a jog nem fogalmaz meg konkrét "büntetést" ha túllépte a 15 napot, így a vételárat csak akkor kell visszadnia, ha sem megjavítani sem kicserélni nem tudja ugyanolyanra.
A vásárlólk önyvébe beírhat, bár nem tudom lesz-e bármilyen eredménye.
A Fogyasztóvédelem nem fog segíteni megoldani a problémát, ilyen esetben nem büntetik meg a kereskedőt.
Szóval optimistán várni kell, hátha tényleg pár nap múlva kész lesz, ha nem, akkor lehet menni a békéltető testülethez majd a bíróságra, csak a fogyasztóvédelmhez nem sad.gif
Joooe
Köteles-e a kereskedő visszafizetni a vételárat,vagy a szervíz kártalanítsa,vagy az óranagyker?

PTK 311. §

(1) Ha a fogyasztói szerződés hibás teljesítésének oka a kötelezettel szerződő harmadik személy (előző kötelezett) hibás teljesítése, a fogyasztói szerződés kötelezettje követelheti az előző kötelezettől a hibás teljesítés miatt támasztott fogyasztói igények kielégítése költségeinek a megtérítését, feltéve, hogy a minőség megvizsgálására vonatkozó kötelezettségének eleget tett.

(2) A fogyasztói szerződés kötelezettje az (1) bekezdés szerinti igényét a fogyasztó igényének kielégítésétől számított hatvannapos elévülési határidő alatt érvényesítheti. Az igény az előző kötelezett teljesítése időpontjától számított legfeljebb öt évig érvényesíthető; e határidő elmulasztása jogvesztéssel jár.

(3) Az (1) bekezdés szerinti igényt az előző kötelezett is érvényesítheti a vele szerződő előző kötelezettel szemben, a (2) bekezdésben meghatározott határidők megfelelő alkalmazásával.

Ezzel kapcsolatban csak az a kérdés, mikortól van az, hogy a szabályos ügyintézés érdekében nem marad más választása a kereskedőnek mint visszavizetni a vételárat... 15 naptári nap a határidő, de indokolt esetben ezen túl lehet kicsivel csúszni.
Juice
Köszönöm Pjotr-nak és Joooe-nak a válaszokat,az eset egyébként megoldódott hála az égnek problémamentesen,a szervíz végül is felajánlott egy új órát,a vásárló pedig belátta,hogy túlreagálta a történteket.Sajnálom,hogy a vásárlók nagy része ellenségként tekint a kereskedőre,pedig nem kéne általánosítani.De azt jobban sajnálom,hogy vannak olyan kereskedők is,akik miatt ilyen rálátása van a vevőknek.Nehéz bizonyítani az ellenkezőjét,ha már otthon felpaprikázza magát a vásárló.Én még úgy tanultam,hogy én vagyok a VÁSÁRLÓÉRT és nem ő értem.Ha így állna minden eladó a munkájához,kevesebb fenntartása lenne úgy általában a VEVŐNEK.
Jó munkát kívánok mindenkinek és szép napot! smile.gif
Joooe
Teljesen egyetértek, nagyon szimpatikus a hozzáállásod smile.gif
pancser
Vásároltam az Extreme Digitel-nél egy Canon digitális fényképezőgépet - nem volt olcsó! Sokat tud! Viszont a magyarnyelvű "használati utasítás"-a pár lapból áll, a németnyelvű 169 - részletesen leírva, úgy hogy még a kezdő is megértse. Lehetne a Canon Magyaroszágnál vennem 12.000,-Ft-ért, de ...... !!!!

Az üzletbe visszatérve, annyi volt a válasz, hogy nekünk csak ez van! sad.gif

Kérdésem! Lehet ilyet, hogy nem ad teljes használati utasítástt, csak amit ők gondolnak, hogy fontos lehet????

Nagyon bosszantó!

Egy Pancser
Joooe
Nem, ez egyértelműen sérti a Fogyasztóvédelmi törvényt.
(1997. évi CLV törvény a fogyasztóvédelemről 12. § (3))
Az import áruk esetében az árukhoz csatolt idegen nyelvű útmutatóval azonos tartalmú, magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót kell a fogyasztó számára biztosítani.
asdf
Hat ja, keretik nem csak az alacsony arra figyelni, hanem hogy csak a canon magyarorszag forgalmazasaban levo termekhez kapsz teljes magyar hasznalatit, valamint canon szerzodott szervizenel valo ellatast. Olcso helyen bele lehet futni a maganimportba, sajat /gyakran elhuzodo/ gariba, hianyos hasznalatiba. Termeszetesen ennek nem szabadna igy lennie, de ez van, eddig meg nem hatott oda az illetekes szerv. Addig diszkont ar, diszkont szolgaltatas...
var40
Kedves FVF!

Idén februárban 2-án vásároltunk egy Roadstar discmant smile.gif kb 11.000 Ft-ért, amely meghibásodott, és július 7-én bevittük a márkaszervízbe, ahol 3-4 hetes javítási időtartamot adtak meg. huh.gif Türelmes is voltam az első két telefonig, amikor mondták, hogy a csereutalványt még nem kapták meg az importőrtől. Így eltelt már az 5. hét, sőt lassan a 6 hét is, és még mindig nincs csereutalvány. wacko.gif Mit lehet ilyenkor tenni? A szervíztől összesen átvételi elismervényt kaptam, nem írtunk jegyzőkönyvet. Lehet e olyenkor valakihez fordulni? Ráadásul az importől azt az infót adta a szervíznek, hogy ők a július 12-ig beérkezett készülékek csereutalványait elküldte. Végül is én úgy tudom, hogy 7.-e még 12.-e előtt van. Vagy mégsem?
Pjotr
Be kell írni a panaszkönyben, illetve be lehet jelenteni aterületileg illetékes FVF-nek, de ha minden igaz, ők nem fognak vele foglalkozni, el lehet menni a békéltető testületekhez is a címek a www.fvf.hu oldalon vannak.
var40
Hát igen...Hétvégéig adunk haladékot nekik, és jön a panaszkönyv. De mit érünk el vele? A szervíz is egy "közvetítő", valahol hibáztatom is őket, de ha nekik nem küldi el az importőr, akkor mit tud csinálni? Tudom, telefonálni. Tegnap már meg is tették.
var40
Különben köszi.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.