Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Túlfizetés A FŐtÁv Rt-nek
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Közműszolgáltatások
Haja
T. Fogyasztóvédelem!
Társasházban lakom, 2003 óta túlfizetésem van a FŐTÁV Rt felé. A házban sajnos sok lakónak van hátraléka. A FŐTÁV Rt, bár minden lakásban van költségmegosztó, a ház összfogyasztását és összbefizetését veszi figyelembe, nem az egyéni befizetéseket. A ház összbefizetéseiből levonják az általuk kiszámolt összfogyasztás ellenértékét és a maradék összeget a társasháznak utalják vissza. Ez azt jelenti, hogy akinek túlfizetése van, az várhat addig a pénzére, amíg a házban mindenki befizeti a tartozását, csak utána utalja ki a közös képviselő a túlfizetéseket. A közös képviselő azonban nem tesz semmit az összegek behajtása érdekében, mivel saját magának is tartozása van, tehát nem érdeke a helyzet rendezése. Azt szeretném tudni, hogy mit lehet ebben a helyzetben tenni. Hogyan tudnám visszakapni a visszajáró összeget? Nem hiszem, hogy elfogadható az, hogy a ház hátralékát a túlfizetők pénzéből fedezik, ráadásul a hozzájárulásuk nélkül. Miért kellene nekem bárki helyett fizetni a fűtést?
Válaszukat várva tisztelettel,
Horváth Hajnalka
Ariadne
Rúgjátok ki a közös képviselőt, és keressetek helyette újat... smile.gif
toreki
Nem ilyen egyszerű a helyzet. A szogáltató valószínűleg a közös hőmennyiség alapján számláz, az egyéni mérők csak a fogyasztás és a számlázás arányát határozzák meg. Ha a túlfizetéseket a KK visszafizeti, és a számlán nem marad elég pénz a nem fizetők miatt, akkor a szolgáltató jogosan szüneteltetheti a szolgáltatást. Ráadásul a jogi procedúra, amire be tudják hajtani a tartozásokat, olyan hosszú, hogy azalatt megfagynak a lakók. Szerintem egy megoldás van, ha túlfizetésed van, addig ne fizess, amig nullára ki nem jön az egyenleged.
Captain Crash
A közös képviselőt úgy tudom, hogy választják, össze kell hívni egy gyűlést, és le kell váltani, választani kell olyat, akinek érdeke, hogy a pénzeket behajtsa. Hozzáteszem, hogy ha sokaknak vannak elmaradásai, akkor nehéz ügyed lesz. biggrin.gif

Apropó, milyen jogai vannak egy közös képviselőnek, az ő feladata a behajtás? Nem egy vállalkozás kezeli a közügyek intézését? Nem a vállalkozás feladata a behajtás?

U.i.: Még mindig tartom azt a megállapítást, hogy egyetlen képviselő sem jó, csak a fánk!
toreki
Az ügymenet nagyjából így néz ki: felszólítás, várakozás, felszólítás, várakozás, fizetési meghagyás, várakozás, papírok beadása a bíróságra, várakozás... Ha a lakó befizet valamennyit a tartozásból, akkor a játék kezdődik előről. Javítson ki valaki, ha tévedek.
Nálunk a közös költséggel megy ugyanez a játék 385 lakásra 5milla kintlevőség van.
Haja
Köszi a véleményeket, mi is arra jutottunk, hogy nem fizetünk, amig nulla nem lesz az egyenleg, csak azt reméltem, hogy van kevésbé csúnya megoldás. A közös képviselő új, az előzőt azért váltották le, mert nem rendezte a helyzetet rolleyes.gif
Az egészben azt nem értem, hogy miért utalja vissza a Főtáv a pénzt a háznak, miért nem hajtják be ők a tartozásokat és fizetik vissza a túlfizetéseket az egyéni fogyasztóknak. Egyénileg kötöttünk velük szerződést. Így a költségmegosztó is teljesen felesleges, mindenki annyit fizet be amennyit akar a kiszámlázott összegből.
A képviselőt én is szeretem. A fánkot.
Ariadne
Csak egy ötlet: úgy tudom, hogy a közműtartozásokat rá lehet terhelni annak a lakására, aki tartozik. A közös képviselő kezdeményezheti biztosan, de a pontos módját sajnos én sem ismerem.
asdf
Jaja, tenyleg van valami ilyesmi...
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.