kiscsillag
2005.11.29, 17:17
Szeretném megtudni, más is érzi-e úgy, hogy a Kika tisztességtelenül drága.
Édesanyámnak vásároltunk bútort, amikor a kiválasztott összeállításnál észrevettük, hogy a kiállított bútorokon magasabb árat tüntettek fel, mint az éves katalógusukban. Sikerült meggyőznünk az eladót, hogy kérjen nekünk "extra" kedvezményt, azaz az eredeti áron kapjuk a terméket. (Közben elszólta magát, hogy előző vasárnap hajtottak végre árkorrekciót a zlotyi árfolyam-változása miatt...)
Azonban csak azokra a termékekre járt a kedvezmény, amelyek 1. benne voltak a katalógusban, 2. elfelejtették mindkét kiállított terméken kicserélni az árat, így az olcsóbbat kaptuk.
4 nap múlva a kika minden bútort 10% kedvezménnyel árult, és elég erőszakosak voltunk, hogy így a 3. darab árából is visszakapjuk legalább azt a 10%-ot. Azon a napon elégedett vásárló voltam. Ma már nem vagyok az...
Ma kezembe került a Retz katalógusa, melyben az eredeti árak a Kikáénál alacsonyabbak ugyanannak a lengyel gyártónak ugyanarra a bútorcsaládjára, viszont kb 20% kedvezményt adnak most.
Mivel mi így kb. 7800 forinttal vettük a Retz-beli eredeti áruknál drágábban a bútorokat, de ingyen házhozszállították, nem vagyok hajlandó bosszantani magam: úgy veszem, hogy lemaradtam egy akcióról.
Azonban nem értem, hogy emelhetett árat az egyik áruház, ha a másiknak nem kellett??? Egy ilyen óriás ennyire rossz üzletet kötött?
Továbbá: vásárlásunk másnapján jelent meg a kika akciós katalógusa ugyanazzal a fotóval és ugyanazokkal az árakkal, mint az éves katalógus. Az áruházban viszont egyetlen figyelmeztető táblát sem láttam arra vonatkozóan, hogy sajnos árat kellett emelniük?
Jó lenne, ha az illetékes felügyelet kivizsgálná a kika szokásait e téren, mert akkor megállapítást nyerne, hogy félrevezetik a vásárlókat! A viszgálathoz fórumon kívül természetesen minden dokumentumot a termék és az árak azonosításához szívesen rendelkezésre bocsátok!
Sajnos nem tudtam, hogy máshol is kapható ez a termékcsalád, mert akkor véletlenül sem ide jöttem volna: szép dolgokat árulnak, de tisztességtelenül drágán!
Ariadne
2005.11.29, 17:27
Szabad országban élünk, piacgazdaságban, vagyis mindenki annyiért adja a dolgát, amennyiért jólesik neki, a fogyasztó meg választ. Ezt nevezik versenynek. A katalógusban szereplő árnak meg kell felelniük, ez szabály, egyébként meg akkor emelik vagy csökkentik az áraikat, amikor az nekik jólesik, szvsz semmi szabálytalan nincs ebben.
(A kikában meg szvsz egyébként sem szabad vásárolni, tragikusan pocsék minőségű dolgokat árulnak, ráadásul a jótállásos ügyintézésük egyenlő a nullával.)
OFF Szóljatok rám, ha ma nagyon kötekedő vagyok...
Captain Crash
2005.11.29, 19:12
Nem vagy kötekedő, de a KIKA-ban általában minden 5 hét múlva létezik csak...az is, amit a szemeddel látsz!
Ariadne
2005.11.29, 19:19
És újabb 5 hét múlva már tönkre is ment...
Captain Crash
2005.11.29, 20:14
Még a végén beperelnek hitelrontásért...

Kérdem én, a hiteltelenséget hogyan lehet rontani?
Ariadne
2005.11.29, 20:19
Én védve vagyok, tényekkel tudom alátámasztani, hogy a kikás ágyam kb három nap alatt tönkrement, és eleve konstrukciós hibás volt. Bibibíííííííí.

Szóval az 5 héttel még jó voltam hozzájuk, igazából ugye annyit sem mindig bírnak...
No meg van áruház (persze nem okvetlen kell, hogy teccen nekem a stílusa), ahol 90 napig indok nélkül elállhatsz...
Ariadne
2006.03.08, 15:22
lazurdeak
2006.03.09, 12:03
A hivatkozott versenyhivatali indoklás egyes pontjai nekem kimondottan a szőrszálhasogatás kategóriába tartoznak: a "néhány hét = 3-4 hét" előírás például szerintem teljesen légből kapott.
Ha minden céget megbüntetnének hasonló elvek alapján, az nagyon szép lenne, de lehet, hogy KIKA-éknak csak nem füstszűrős a cigarettájuk és nincs rajtuk sapka. Mások reklámjai sokkal durvább ferdítéseket tartalmaznak: utazási irodák, légitársaságok...
(Tényleg, van olyan fórum, ami arról szól, hogy mi tekinthető tisztességtelen reklámnak és mi az, amiért büntethetnek?)
Visszatérve a fórum indító kérdésére:
Szerintem a KIKA nem tisztességtelenül drága. Az átlagnál kicsit magasabb árakon körülbelül átlagos minőséget nyújt.
(Ebbe sajnos belefér az, hogy esetleg egy ágy pár nap alatt tönkremegy: az átlagos bútorbolt ma is tele van selejttel és mióta az eszem tudom, ez a helyzet. A minőségi bútort vagy nagyon meg kell fizetni, vagy még jobb régiséget venni, ha van hozzáértő a családban.)
A KIKA előnyei szerintem:
- a városban is van áruházuk, nem megy rá egy fél napom ha akarok venni valami apróságot,
- x napon belül visszacserélik az árut némi levonással, tehát mikor a megvásárolt lámpák fényereje nem volt elég oda, ahobá szántam, csak a pénzem egy kis részét buktam el (jó-jó, tudom, hogy egyes boltok ennél is kedvezőbb feltételeket ígérnek, a legtöbb viszont semmi hasonlót nem vállal),
- viszonylag széles a választék (az általuk forgalmazott átlagbóvli kategóriában)
- a lakástextiljeik között vannak szépek (pl. egész Budapesten csak a Bétex-ben és a KIKA-ban találtam „klasszikus“ mintájú dekoranyagot, amit ízlésesnek találtam, pedig elég sok helyen néztem).
A hátrányai pedig:
- alapvetően bóvlit árulnak (de ezt a legtöbb lakberendezési bolt elmondhatja magáról), tehát a náluk vett lámpának ugyanúgy szétég a foglalata néhány év alatt, mintha más boltban vettem volna. Drága dolog ám a porcelán meg a bakelit, ne akarjak már túl sokat...
- nagyon lassúak, ha nem készletről veszel (a függönyszegés kb. egy hónap volt, de azt a határidőt legalább betartották)
GVH bírság ide vagy oda, szinte biztos, hogy jobban jársz velük, mint ha mondjuk egy néhány fős magyar kisvállalkozásra bízod a bútoraid elkészítését. Mert lehet, hogy nem „néhány“, hanem 6-8 hét alatt kapod meg amit rendeltél, de valószínűleg megkapod, nem vonakodnak aláírni egy szerződést, nem tűnnek el az előleg átvétele után, és nem közlik a határidő lejárta előtti héten, hogy tulajdonképpen inkább mégsem vállalják a dolgot. Csak a GVH gondolom nem foglalkozik a zalaegerszegi Geri Kft-kkel.
(Tudom, támogassuk a magyar ipart, úgyhogy magánban tudok küldeni nagyon rövid – egy elemű – „kivétellistát“ az általam ismert megbízható magyar asztalosokról.)
Szerintem a KIKA nem marad alul a nagyobb bútoráruházakkal való összehasonlításban sem. De ez már az egyéni preferenciák kérdése. Én például az IKEA-ból legfeljebb locsolókannát vennék.
Úgyhogy nem beszélnék le senkit egyértelműen a KIKA-ról. Ha keresel valamit, náluk is nyugodtan körülnézhetsz. De ha bármit vettél, természetesen tedd el a számlát és azonnal próbáld ki az árut.
Ariadne
2006.03.09, 12:10
Én pedig egyértelműen lebeszélnék mindenkit a Kikáról. Selejtet árulnak, bár - szerintem - óccsóér', pofátlanok, ha visszamész, mert gondod van, megjáratnak jópárszor, a szemedbe hazudnak, sz*rnak a jótállási és szavatossági szabályokra - és ez "csak" a személyes tapasztalatom. Plusz átvágnak a szállítási díjjal, de nagyon meredeken, ha nem olvasol el minden papírt töviről hegyire, és persze így is drágábban szállítanak, mint ami a honlapjukon van feltüntetve. A selejtes, még szerintük is konstrukciós hibás típus franciaágyam azóta is kapható folyamatosan...
Arról pedig sokat hallottam, hogy nincs raktáron a cucc, komoly "előleget" kérnek, ha meg akarod venni. Könyörgöm, egy bútoráruházban ne csak a bemutató darabok legyenek már, hanem raktárkészlet is! Ez így nekik baromira egyszerű, ha csak akkor rendelnek, amikor már biztosan van rá vevő - ha ezt akarom, rendelek webáruházból, úgy legalább visszaküldhetem (bár szekrénynél ez elég nehézkes lenne)...

szerk: Azért ha bútort rendelsz, ne legyen már mindegy, ha "néhány hetet" ígérnek szállítási határidőnek, és két hónap lesz belőle - ez volt a szövegben, nekem pl. baromira nem lenne mindegy, el is állnék egy hónap után, mint a szél, aztán tegyék magukra a bútorukat... A nem valós árakról való akciózás pedig szintén erősen arcátlan eljárás, ne legyen már szőrszálhasogatás belekötni.
lazurdeak
2006.03.09, 12:59
(Ariadne @ 2006.03.09, 12:10)

Azért ha bútort rendelsz, ne legyen már mindegy, ha "néhány hetet" ígérnek szállítási határidőnek, és két hónap lesz belőle - ez volt a szövegben, nekem pl. baromira nem lenne mindegy, el is állnék egy hónap után, mint a szél, aztán tegyék magukra a bútorukat... A nem valós árakról való akciózás pedig szintén erősen arcátlan eljárás, ne legyen már szőrszálhasogatás belekötni.

Ezzel egyetértek, de ha jól értettem az indoklást, akkor a bírságolás nem a rendelések késedelmes teljesítése miatt történt, hanem a reklámok miatt. Tehát nem az volt a helyzet, hogy a megrendelőre/szerződésre írtak pl. 4 hetet, és aztán nem szállítottak csak 6 hét múlva, hanem a reklámban szerepelt ilyen "gumi" fogalmazás. Ami nem ugyanaz az eset, mint amit írsz, mert ebben az esetben nem történt még megrendelés. Természetesen, ha arra szerződnek, hogy adott dátumra leszállítják és aztán nem, akkor el lehet állni. De a GVH indoklásban ilyesmire nem emlékszem (lehet, hogy én olvastam felületesen.)
Egy ilyen reklám persze nem szép dolog (sosem állítottam, hogy az lenne), de továbbra is fenntartom, hogy ennél sokkal durvább csúsztatások vannak más cégek hirdetéseiben, mégis úgy látszik, egész iparágaknak elnézi ezt a GVH. Még egyszer: szép, ha ilyen kemény a GVH, de nekem nem tűnik következetesnek összehasonlítva más cégek kimondottan hazug reklámaival.
Ariadne
2006.03.09, 13:02
Nem érzem azt, hogy olyan nagyon kemény döntés lenne, 12 milliós bírság szerintem semmi egy ekkora cégnek, többet nyertek magával a reklámmal.
lazurdeak
2006.03.09, 23:27
(Ariadne @ 2006.03.09, 13:02)

Nem érzem azt, hogy olyan nagyon kemény döntés lenne, 12 milliós bírság szerintem semmi egy ekkora cégnek, többet nyertek magával a reklámmal.

Nem t'om, mennyit keresnek egy ilyen reklámmal, nem én vagyok a főkönyvelőjük. Én csak egy egyszerű álruhás KIKA ügynök vagyok, aki próbál egy kis marketinget csinálni itt nekik, de még azt sem hagyod...
Ariadne
2006.03.10, 09:13

De nem ám, mióta pórul jártam náluk egy ággyal, ami alvásra pl. egyáltalán nem alkalmas, de még dísztárgynak sem, a gyalulatlan alkatrészei miatt... Egyébként az ügynökökkel semmi bajom, csak az üzlettel magával.
Csaba_20
2006.03.11, 00:54
Hogy miért nem mást szankcionál a GVH?

Nem olyan könnyű dolgo ez. Ott sincsen olyan sok ember. Ráállnak egy dologra, aztán abban a kérdésben igyekeznek megtisztítani a kereskedelmet. Jobban működik ám ez, mint hinnétek. A bírságolás azért nem szűnik, mert mindig vannak újabb szankcionálandók.
Szerintem ez a határidős kérdés fontos, de ha leírod, hogy mi van, ami ennél komolyabban téveszti meg a fogyasztókat, s még nem foglalkozott vele hatóság, biztos keresünk ügyet, s ha van rá kapacitás, beindulnak a hengerek.
Ariadne
2006.03.13, 10:04
(Csaba_20 @ 2006.03.11, 00:54)

Ki kell hogy ábrándítsalak: egyszerű egyszemélyes alvási próbálkozás hatására is szétment, pedig még nem vagyok 100 kg, (és remélem sosem leszek). Szóval még azt sem mondhatják, hogy egydülállóknak szánták az ágyat, és nem rendeltetésszerűen használtuk...
lazurdeak
2006.03.13, 17:58
(FVF @ 2006.03.11, 21:16)

Hogy miért nem mást szankcionál a GVH?

Szerintem ez a határidős kérdés fontos, de ha leírod, hogy mi van, ami ennél komolyabban téveszti meg a fogyasztókat, s még nem foglalkozott vele hatóság, biztos keresünk ügyet, s ha van rá kapacitás, beindulnak a hengerek.
Ez már nem a KIKA kérdésköre. Ha lesz egy kis időm, összeszedek egy pár esetet / módszert vitaindítónak, és nyitok a témának egy új fórumot.
Új vagyok a fórumon.
Olvasom a reklamációkat. Mindegyik bútorról szóló hozzászólásban külföldi (KIKA,Retz,Ikea) termékekről van szó. Sajnos nálunk még nem nőttek fel az emberek arra , hogy egy állam gazdasága akkor fejlődik , ha védi a saját piacát. Az emberek hazai termékeket vásárolnak. Minőségben messze jobbak , mint az elöbb említett "lego" bútorok gyártóinak termékei.. Sok reklamáció nemcsak a minőség miatt van , hanem a túl nagy távolság és a hosszú határidő miatt is. Az eladók alulfizetettek és semmi érdekük a vevők magas szintű kiszolgálásában. Pl. Zalaegerszegen I.osztályú minőségben 2 hét alatt lehet bármilyen terméket vásárolni ill. rendelni.
Egyetértek, hogy a hazai termékeket támogatod, de a konkrét reklámot kérlek töröld a hozzászólásból, nem igazán idevaló, ellenkező esetben én törlöm az egész hozzászólást.
Ariadne
2006.04.12, 13:20
Azt általánosságban lehet mondani, hogy a legbiztosabb, és talán a legolcsóbb megoldás is az, ha keres az ember egy jó asztalost, aki pontosan méretre tud konyhaszekrényt, ágyat meg gardróbot készíteni. A Kikás nagy csalódás után én biztos nem fogok egyik ilyen multinál sem vásárolni, inkább asztalos, meg esetleg (név nélkül) tényleg valamelyik magyar cég, mert elérhetőek, és könnyebben számonkérhető rajtuk a minőséget.

szerk: De konkrét reklámot tényleg ne már...
Az IKEA 1000x rosszabb.
Vettünk egy fenyő asztalt, hozzá 4 széket. Összesen kb. 130.000.- volt.
Az asztal lába hibás volt, akkor felbontottunk a vevőszolgálatnál egy másikat szintén hasonló.
A 4 székből 2-t kibontottam, mindkettő festéshibás, ceruzás firka, hibás illesztések.
Azt is vissza az egészet.
Ekkor vettem a konyhabútort is. Bükk előlapot választottunk, a legdrágábbak egyike. A 8 frontlapból 5-öt cseréltem, mert karcos, vagy koszfoltos volt, amit nem tudtunk lemosni. A cserénél 1 ajtólap szintén hibás volt. A kiadó nem is tudta cserélni, újra sorba állni a reklamációnál.
Szerencsére mindent visszavettek és cseréltek a hibát elismerték.
Ez rengeteg probléma, ezt nem várnánk az IKEA-tól.
KIKA:
Vettünk 3 zárható könyvespolcot, egyiknek sérült volt az oldala, 3 napon belül cserélték egy szó nélkül, mert éppen nem volt raktáron.
Vettünk egy fenyő kör alakú asztalt, ami nyitható nagyobbra is. Hozzá 4 fenyőszéket. Az asztal 50k a 4 szék 40k. Kicsit hülye volt az asztalhoz a leírás, megszenvedtem vele, de teljesen meg vagyunk elégedve vele. A székek is rendben vannak, annyi bajunk volt, hogy 3-at adtak. A kisebbik autómmal mentem és csak úgy fért el, ha kibontjuk a dobozt. Ez volt a szerencse, mert észrevettem, hogy nem 4 széket adtak.
De minőségre rendben vannak a székek.
Nekünk nem drága a KIKA, nézelődtünk máshol is.
Korrekt volt az ügyintézés is.