(FVF @ 2006.02.14, 22:35)

Joooe, az nem kártérítés, hanem szavatossági igény:)
Lazurdeak!
A rendeletet elolvastad? Mert én ott nem találtam kivételeket, amiket említettél, kivéve a szoftvert. Sem Vatera, sem egyéb. ...
A magánszemélyektől való vásárlással is vigyáznék, mert nem okvetlen akkor jön létre fogyasztói szerződés, ha az egyik oldalon cég áll, akkor is létrejöhet, ha magánszemély üzletszerűen végez egy tevékenységet. A 17/99-es rendelet ugyan tényleg korlátoz, a Ptk azonban nem. Erről rengeteg BH van.
Hát bizony
elolvastam a rendeletet , igaz, még régebben, azért nem mertem fejből teljes listát írni. De most frissen utánanéztem. Szó szerint a következőket írják ottan:
(3) A rendelet hatálya nem terjed ki:
a) a pénzügyiszolgáltatási és a kiegészítő pénzügyi szolgáltatási, a biztosítási és a biztosításközvetítői, a befektetési szolgáltatási és a kiegészítő befektetési szolgáltatási tevékenységgel kapcsolatos szerződésre, valamint az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári és a nyugdíjpénztári szolgáltatásokkal kapcsolatos szerződésre;
b ) automatából történő értékesítésre;
c) nyilvános távbeszélő állomás igénybevétele útján a távbeszélő szolgáltatást nyújtó szervezettel kötött szerződésre;
d) az építési szerződésre;
e) ingatlan tulajdonjogának vagy ingatlanra vonatkozó más jog megszerzésére irányuló szerződésekre, kivéve a bérleti szerződést;
f) az árverésen kötött szerződésre.A Vaterán pedig "licitálás" folyik "aukciókon", amely legjobb
tudomásom szerint az "árverés" szinonímája. (Szóljon valaki, ha másként tudja.) Részlet a Vatera szabályzatából:
"Tudnia kell, hogy a piactéren megtett aukciós licittel vagy a fix áras vásárlással a Ptk. szerinti, jogilag érvényes vételi ajánlatot tesz. Ezzel az internetes tranzakciót követően
Ön köteles átvenni a terméket és kifizetni vételárát."
És utána
egy kukkot nem találtam semmiféle 8 napon belüli elállási lehetőségről, egybehangzóan a fenti rendelet szövegével. Ha valakinek van türelme, bogarássza végig az eBay és a TeszVesz szabályzatát is, de nem hiszem, hogy ott mást találna. Úgyhogy tetszik vagy nem,
amit internetes árverésen leütöttél, kifizettél és átvettél,
azt nem fogják automatikusan visszavenni, csak azért mert utána meggondoltad magad. (Az más kérdés, hogy ha az eladó rendes, akkor dönthet úgy, hogy visszaadja a pénzedet, de ez nem divat.) És van még egy rossz hírem: a Vaterán is, a TeszVesz-en is van lehetőség "fix áras" árverésre. Ez gyakorlatilag olyan, mintha egy online boltban vásárolnál (nincs árverés jellege, mert ha megnyomod a gombot, már meg is vetted az árut). Ennek ellenére formailag ez egy árverés, tehát kétlem, hogy vonatkozna rá a rendelet. (Bár őszintén szólva, ezzel kapcsolatban nincsen tapasztalatom.)
Akkor a kivételekről. Ismét a 17/1999-ből idézek:
5. §.
A felek eltérő megállapodása hiányában a fogyasztó
nem gyakorolhatja a 4. § szerinti elállási jogot
a) szolgáltatás nyújtására vonatkozó szerződés esetében, ha a nyolc munkanapos elállási határidő lejárta előtt a gazdálkodó szervezet a teljesítést a fogyasztó beleegyezésével megkezdte;
b ) olyan áru értékesítése, illetve szolgáltatás nyújtása esetében, amelynek ára, illetve díja a pénzpiac gazdálkodó szervezet által nem irányítható ingadozásától függ;
c) olyan áru értékesítése esetében, amely a fogyasztó személyéhez kötött, illetve amelyet a fogyasztó utasításai alapján vagy kifejezett kérésére állítottak elő, vagy amely természeténél fogva nem szolgáltatható vissza vagy gyorsan romlandó;
d)
hang-, illetve képfelvétel, valamint számítógépi szoftver példányára vonatkozó szerződés esetében,
ha a csomagolást a fogyasztó felbontotta;
e) hírlap, folyóirat és időszaki lap terjesztésére vonatkozó szerződés esetében;
f) szerencsejáték-szerződés esetében.
Emlékeim szerint
a műsoros CD-ken és DVD-ken hang-és képfelvételek vannak, ezért vesszük őket. Ezért a fentiből egyértelmű, hogy nem kötelesek ezeket visszavenni (ha a csomagolást felbontottuk). Egyébként a tapasztalat is azt mutatja, hogy felbontott műsoros CD-t, videokazettát, DVD-t sehol (sem boltban, sem online rendelés után) nem cserélnek vissza, csak minőségi kifogás esetén. Ez egyébként teljesen logikus és igazságos is, mert különben simán megtehetnéd, hogy otthon lemásolod a 6000 forintos DVD-ket 500 forintos írhatókra, aztán visszaküldöd, hogy kéred vissza a pénzt.
Még egy rossz hír: az üres hang- és képrögzítők (értsd: írható CD, DVD, magnókazetta) formailag nem tartoznak ugyan a fenti rendelet hatálya alá, de bárkivel fogadok, hogy ha rendel például 10 írható DVD-t egy internetes áruházban, felbontja a csomagolást, aztán visszaküldi, hogy meggondolta magát és inkább mégsem kéri, akkor elég határozottan el fogják küldeni melegebb éghajlatra. (A minőségi kifogás más dolog, továbbra is arról beszélek, ha indok nélkül akarsz cserélni.)
"a cégnevek beidézésével mégis vigyáznék, mert lehet olyan eset, amikor ők is a rendelet hatálya alá tartoznak"
Ezt így nem tudom értelmezni,
ha van ilyen eset, akkor kérlek, pontosítsd, melyek ezek az esetek ellenkező esetben fel kell tételeznem, hogy a rendelet minden cégre vonatkozik, amelyik a megjelölt tevékenységet (árverést) végzi, és annak minden egyes árverésére érvényes.
Megjegyzés: távollevők között árverést Magyarországon tudomásom szerint két komolyabb cég végez: a Vatera és a TeszVesz. Ezek közül a TeszVesz-t jelenleg a kutya sem használja (nézd meg a licitált aukciók mennyiségét és az áruválasztékot), marad a Vatera. Az ő szabályzatukban viszont nem szerepel az elállási lehetőség (lásd fent). Vásárolhatunk még az eBay-en, de rájuk nem vonatkoznak a magyar törvények, mert nincs magyarországi honlapjuk. Úgyhogy ebben az esetben szerintem értelmetlen volna kerülnöm a konkrét cégneveket (ez körülbelül olyan lenne, mintha azt írnám: valamelyik magyar atomerőmű, egy bizonyos jelenlegi lengyel miniszterelnök...)
"az elállás minden olyan szerződésre vonatkozik, amelyet távközlő berendezésen keresztül kötöttek meg"
Kivéve a gyevi bírót,
a rendeletben taxative felsorolt kivételekre nyilván nem vonatkozik. Én csak ezekre próbáltam rávilágítani, mert az eddigi hozzászólásokban elég lazán kezelték a többiek ezt a kérdést (szerintem). Aztán egyes szegény fórumolvasók meg csodálkozhatnak, hogy miért nem veszik tőlük viszza az árut.
"A magánszemélyektől való vásárlással is vigyáznék".
Hát én is ezt mondtam, pontosan ezt mondtam. Mert hogy rajta nehéz lesz leverni bármilyen garanciát, elállási lehetőséget. (Akár a magyar, akár az EU jog szerint.) Nincs felügyeleti szerve, marad a bíróság.
"A 17/99-es rendelet ugyan tényleg korlátoz, a Ptk azonban nem. Erről rengeteg BH van."
Ezt
kérlek, pontosítsd. Idáig nem tudtam róla, hogy a Ptk. indoklás nélküli elállási lehetőséget biztosít úgy általában. Azt gondoltam, hogy csak bizonyos meghatározott esetekben lehet elállni a szerződéstől, ehhez képest teremt a vásárló számára előnyösebb helyzetet a 17/1999, a távollévők közötti szerződés esetére.
Tényleg van olyan a Ptk, szerint, hogy veszek Józsi bácsitól két zsák krumplit, aztán pár nap múlva visszaviszem, hogy inkább mégsem kell, és akkor ő köteles visszavenni? Nagyon hasznos volna tudnom, hogy
milyen releváns bírósági határozatok vannak arra, hogyan lehet elállni, ha magánszemélytől vásárlok.Még egy apróság: az esetek legkevesebb felében a jogot a hajamra kenhetem,
legalább ilyen fontos a kialakult szokásjog, a közösség szabályozó szerepe, különösen magánszemélyek esetén. Ha veszek valamit "egy jelentős forgalmú magyar árverési oldalon" (most nem írtam cégnevet!), és úgy érzem, hogy a másik fél nem korrektül jár el, akkor legalább annyit, de inkább
többet érek azzal, hogy azt mondom: "ez így nem szokás nálunk", vagy "
mindjár' bevágok egy negatívot, mer' másoknál is így csináltam", mint hogy hivatkozok az MZ/X kormányrendeletre és bírósággal fenyegetőzök.
Úgyhogy
nem elég a törvényeket bogarászni, kedves FVF, nem árt ismerni a szokásokat sem, és akkor esetleg fény derül olyan részletkérdésekre, amelyeket a jog elfelejtett szabályozni. Tipikusan ilyen a posta-, csomagolási- és egyéb költségek viselésének a kérdése, amely az áru árával összemérhető summa is lehet, és úgy láttam, más hozzászólók kényelmesen elfelejtkeztek róla. Ezért merészeltem beleugatni a beszélgetésbe.