Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Szakszerviz általi üzembe Helyezés
Fogyasztóvédelem Fórum > Fogyasztóvédelem.com > Általános Fogyasztóvédelmi Fórum
Joooe
Többször felmerült már, hogy mikor írható elő kötelezően szakszerviz általi üzembehelyezés, rendszeres karbantartás, stb. ami pluszköltségeket ró a fogyasztóra, és akkor is garancivesztésként kezelik ezek hiányát, ha esetleg kötelező jótállás van a termékre.

Ugyan bizonyos szempontból, bizonyos termékeknél van némi racionalitás egy ilyen kikötésenk, de jogi alapját nem látom... blink.gif

Ugyebár elvileg bizonyítani kéne a rendeltetésellenes használatot...

Pl egy autó esetében van mondjuk 3 év jótállás, és ez idő alatt rendszeresen szervízbe kell hordani, vaskos összegeket kifizetni stb. Mi van akkor, ha én történetesen autószerelő vagyok (történetesen nem vagyok tongue.gif) és magam tartom karban az autót, szakszerűen, stb. Egy ilyen esetben pl nem találok olyan rendelkezést ami lehetővé tenné a jótállás felrugását.

Vagy ugye ott van a sokat emlegetett számtech cuccok esete...

Tehát lehet ilyen kikötés vagy sem? Egyrészt ha a gyakorlati elterjedtsége szerint nézem, akkor azt mondanám lehet, ha azt hogy mennyi visszaélési lehetőség van benne, akkor azt mondanám nem lehet, ráadásul jogi lehetőséget sem látok egy ilyen jótállási feltételre.

Ott van pl a mistral olyan feltétele, hogy ők a világon az egyetlen olyan szerviz aki jogosult az adott cuccot beszerelni, és ha nem perkálsz nekik ezért külön, akkor nincs gari.

ui: bocs ha kicsit zavarosan írok, ma egész nap gép előtt melóztam és a kicsit már vibrál szemem, el-elkalandozik a figyelmem bármit is csinálok rolleyes.gif
FVF
A megoldás ugyanaz, mint a másik felvetésednél, eggyel lejjebb:)
Joooe
Köszi a válaszokat!
Abban reménykedtem van már kialakult gyakorlat. sad.gif

(Az említett másik kérdés)
Ariadne
Úgy tűnik, ebben (is) nekünk kell utat törni... tongue.gif
FVF
Lehet, hogy van már itthon ítélet vagy határozat, de nem tudok róla, s ha van is, akkor is el kell járni újra ugye, hisz nem az angolszász jogrendszer van itthon ugyebár, annak ellenére, hogy az utóbbi időben sok lépés történt a common law bizonyos elemeinek átvételére.
Paul van Dick
Karbantartás elmaradása igenis garanciavesztéssel jár, miért is?
- az autódat is lemosod, hogy a fényezés ne károsodjon, pl. télen a sózás miatt
- cseréled az olajat, mert ugye néha nem árt
stb.. és jópár olyan dolog van ami a nem megfelelő karbantartás/üzemeltetés miatt romlik el.

Beüzemelés szakszervíz által.
Rosszul kötöd be folyadékhűtőt, légkezelőt és szétég a motor, kompresszor stb.., most a te hülyeséged miatt akarsz harcolni a gyártóval, hogy márpedig ez gari probléma. Mert ugye nem ismered el, hogy te rontottad el. Fizetsz a beüzemelésért, ezzel a szervíz/gyártó átvállalja a felelősséget tőled. Nekem pont mostanában volt egy ilyen eset, rosszul kötötték be, leégett a 30e Ft-os motor. Megérte? NEM!
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.