Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Hevederzár
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Egyéb termékekkel kapcsolatos problémák
edita
Sziasztok!
Budapesten garázdálkodik egy miskolci bt.,akik hevederzár szereléssel foglalkoznak.A XIII.kerületben lakom,édesanyám idős,beteg.Azzal a mesével állítottak be hozzá, hogy a régi hevederzár zár nem jó, mert már sokszor betörtek a házba(ami nem is igaz igy) és ki kell cserélni a zárat.Anyukám kicsit zavart volt és azt hitte.hogy ha rossz ingyen kicserélik.A cég alkalmazottja azonnal irt egy vállakozási szerződést és 30.000.-Ft foglaló kért/37.500.-Ft-ért csinálták volna.
Szerencsére nem volt otthon annyi pénz, de igy is 10 ezer forintot kifizetett.Azzal váltak el. hogy a következő napokban sürgősen szerezze be a pénzt és majd jönnek.Mit tegyek?Ez már rendőrségi ügy?
edita
Joooe
(edita @ 2005 Dec 5, 11:11 AM)
Ez már rendőrségi ügy?

Igen, ha jól sejtem ez csalás. Nem vagyok jogász, értelmezni nem, csak idézni tudok:
(BTK)
Csalás
318. § (1) Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart és ezzel kárt okoz, csalást követ el.
(2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés, ha a csalás kisebb kárt okoz, vagy a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó csalást
a) bűnszövetségben,
B) közveszély színhelyén,
c) üzletszerűen
d)
követik el.
(3)
(4) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha
a) a csalás nagyobb kárt okoz,
B) a kisebb kárt okozó csalást a (2) bekezdés a)-c) pontjában meghatározott módon
követik el.
(5) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha
a) a csalás jelentős kárt okoz,
B) a nagyobb kárt okozó csalást a (2) bekezdés a)-c) pontjában meghatározott módon
követik el.
(6) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha
a) a csalás különösen nagy kárt okoz,
B) a jelentős kárt okozó csalást a (2) bekezdés a)-c) pontjában meghatározott módon
c)
követik el.
(7) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha
a) a csalás különösen jelentős kárt okoz,
B) a különösen nagy kárt okozó csalást a (2) bekezdés a)-c) pontjában meghatározott módon,
c)
követik el.

edita
Kedves Quote!
Köszönöm a választ!
Edita
Ariadne
(edita @ 2005 Dec 5, 12:45 PM)
Kedves Quote!
Köszönöm a választ!
Edita

Igazából Joooe-nak hívják... wink.gif
Joooe
smile.gif

Majd ha admin erre jár erről is szólni kell neki, hogy jó lenne ha "QUOTE" helyett "Idézet"-nek lennének írva az idézetek smile.gif
asdf
Es egy kalap alatt azt az ocsmany am pm dolgot is el kene felejteni, es atallni 24 oras uzemmodra tongue.gif
Ariadne
És pontosan beállítani az órát, meg végre helyére rakni a nem jó helyen nyitott topicokat, mert nagyon összevissza van már minden. rolleyes.gif
gbravo
Én vagyok Quote! Don Quote! starwars.gif
lazurdeak
Kedves Edita!

Sajnos nem tudlak sok jóval bíztatni: még ha jogilag tényleg történt is csalás, a XIII. kerületi rendőrséggel nem valószínű, hogy bármire mész. Csak a súlyos bűncselekményekre hajlandók komolyan rámozdulni (minimum rablás), és még arra sem mindig. sad.gif

Lakik a környékünkön egy fickó, aki rendszeresen betört lakásokba, többször rajta is kapták, a rendőrség nem tartóztatta le. Még amikor hátulról, bárddal támadt egy lakótársára bangin.gif (úgy gondolnám, hogy ez emberölési kísérlet), akkor is csak néhány órára vitték be, már AZNAP újra otthon volt és nyugodtan járt-kelt, a rendőrség nem zaklatta. Csak miután már megtámadott embereket az utcán (rablás), akkor voltak hajlandók körözést kiadni ellene.

Ráadásul nehéz lesz bizonyítanotok, hogy milyen szöveggel jöttek hevederzárat cserélni (főleg ha ők többen voltak, anyukád pedig egyedül), bármit letagadhatnak és azt mondhatják, hogy anyukád hívta be őket.

Oldalakat tudnék írni hasonló esetekből. A tanulság, hogy minden házalót el kell zavarni a bús francba, semmiképpen sem szabad bármit aláírni nekik (ideértve a telefonon bejelentkezőket is). Legjobb már a lépcsőházból kizavarni őket, ha meglátjátok, hogy ilyenek megjelennek. Ezt mondd meg anyukádnak is!

Sajnos ilyen világot élünk.
Pjotr
Így terjednek a városi legendák, ha tényleg tudsz olyan konkért esetről amikor a betörőt rajtkapták, de a rendőrök nem állították elő, akkor azt jelentsd be a helyi Nyomozó Ügyészségnek vagy a Központi Nyomozó Ügyészségnek, mindegyiknek van panasznapja, be lehet menni.
De ahhoz nem elég, hogy valakitől hallottam, hogy valaki látta....
Azért olyan rendőr nincs, aki egy rablásra nem mozdul rá, nem intézkedik, a legkisebb ügyekből is akkora irathalmok leletkeznek, hogy csak na....

Abban igazad van, ha nincs atnú, akkor nem tudjátok bizonyítani, pláne, ha ők ketten állítják, és kitartanak mellette végig, hogy nem volt semmi...
lazurdeak
Ez nem városi legenda, a károsultak egy részét és az elkövetőt is személyesen ismerem. Ja, azt még elfelejtettem hozzáírni, hogy az illető alapvetően kábítószerkereskedelemből élt, a többi, csak "mellékfoglalkozása" volt. Többször jelentették a rendőrségnek, de ebből sem lett semmi baja. Mellesleg akárkivel fogadok, hogy max. három éven belül kiengedik és csak akkor zárják be ismét, ha megint lesz a rovásán legalább 8-10 komolyabb ügy.
Úgyhogy ismétlem, a hevederzárasok kispályás leánycserkészek, nem hiszem Edita, hogy érdemes a rendőrségnél vesztegetni az idődet.
Viszont köszönöm a tanácsot azzal kapcsolatban, hogy hol lehet "reklamálni".
Ezzel kapcsolatban van valakinek személyes tapasztalata (tényleg el lehet érni, hogy komolyabban vegyenek egy közveszélyes alak elleni nyomozást, ha szólunk ennek a Nyomozó Ügyészségnek, vagy ez is csak egy sóhivatal)?
Pjotr
Ha konkrét dologgal mész be, akkor kell, hogy legyen eredménye, a Nyomozóhivatal, a rendőrökkel és hivatalos szervekkel kapcsolatos nyomozásokat végzi, ha simán a saját ügyeddel van gond, vagy elégedetlen vagy a nyomozással, akkor az ügyészségre kell menned, ott is van minden héten panasznap, ott azt tudod reklamálni, ha szerinted nem jól megy a nyomozás, vagy nem kerül időben bíróságra, meg ilyesmit, vagy esetleg ha III Béla vagy és vissza akarod kérni az országot magadnak, vagy elraboltak az UFÓK az ilyen történeteket különösen szeretik.... alien.gif
De ha tényleg előfordul olyan, hogy tetten érnek egy betörőt, kihívják a rendőrséget, kijönnek és válat vonva elmennek, akkor ezt jelenteni kell, ha vannak tanúk, meg hiteles történet akkor biztos, hogy eljárást fognak indítani.
Az nem elég, hogy azt mondtamna rendőröknek, hogy ez az ember kábítószer kereskedő, meg betört valahová, konkrétumok kellenek.
lazurdeak
(Pjotr @ 2006.02.13, 13:31) *

Az nem elég, hogy azt mondtamna rendőröknek, hogy ez az ember kábítószer kereskedő, meg betört valahová, konkrétumok kellenek.

Jó-jó, de hogyan szerzek konkrét bizonyítékot egy ilyen esetben: veszek a mókustól egy marék kokót és a haverom lefilmezi? Akkor valószínűleg engem is becsuknak, hiába tanúsítja a haver, hogy csakis a köz érdekében vásároltam. Másképpen meg nehéz konkrétumokkal előállni, nekem ugyanis nincsen jogom házkutatást tartani nála, vagy megmotozni. A "próbavásárlásra" és a házkutatásra a rendőrök lennének hivatottak, ők meg tojnak rá.

Ha pedig hátulról megtámad valaki egy bárddal, akkor hagyjam, hogy először fejbeüssön bash.gif , és utána hívhatja az özvegyem a rendőrséget? Ha nincs nyoma a támadásnak, mert kicsavartam a kezéből ütés közben, akkor nincs bűncselekmény? (A konkrét esetben ezt tette a megtámadott, és mint mírtam, el is engedték az elkövetőt villámgyorsan.)

De most már elég távol kerültünk a hevederzártól. Van olyan fórum, ahová jobban illik ez a téma (mit várhat a "fogyasztó" a rendvédelemtől), vagy nyissak egy újat?
Pjotr
És a rendőrök mit tegyenek, ha bejelented valakiről, hogy kábszert árul?
Vigyék be mert Te azt mondod?
Ha csak ketten voltak ott a támadáskor, akkor nagyon nehéz a bizonyítás, hiszen az egyik állít, a másik tagad, bizonyíték nincs, akkor mit tehetnek?
Ez nem a miami helyszínelők....
Nem egyszerű dolgok ezek, pláne nem akkora fizetéssel, meg olyan anyagi keretek között mint ami a rendőrségnek van...
UPSCO
Ami a miskolciakat illeti... "Miskolci típusú hevederzár" az álatlános elnevezése anna a fajtának amit valóban egy miskolci iletőségű cég gyárt, immáron bő egy évtizede. A záruk, minőségét tekitnve meglehetősen egyszerű, spórolós, szerintem hitvány darab, rendkívül olcsó, ám még az alacsony árral sem ér fel a védelem amit nyújt. Leginkább semmilyen, saját magunk megnyugtatására fölszereltethetjük, sokra nem megyünk vele. A gyártó azonban nem azonos a rovatot indító hozzászólásban megjelölt miskolci céggel. Ha a telepítő valóban az, és nem a topictárs értett félre valamit, az valószínűleg csak véletlen egybeesés lehet csak. A miskolciak, ugyan (szerintem) ócska zárat gyártanak, ám nem bűnözők vagy csalók.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.