kaktusz
2005.12.11, 14:20
Múlt hónapban vásároltam egy body boltban Vitalife 1000 mg-os C vitamin készítményt, melyet étrend kiegészítőként forgalmaznak. Kb. 2200.-Ft-ba kerül és 100 x 1000 mg van egy dobozban.
Ha összevetjük az EGIS C vitaminjával, akkor ugye nem kell különösebben magyaráznom vásárlásom okát?
Itthon olvastam el csak a magyar cimkét, ami rá van ragasztva a dobozra.
Nincs rajta OÉTI szám.
Származási helye: USA, forgalmazza a SCITEC Kft.
Azt szeretném tudni, hogy
- étrend kiegészítőkre kötelező -e OÉTI engedélyt kérni?
- mi a garancia rá, hogy egy tablettában tényleg az van, amit a dobozán feltüntettek, és nem több, nem kevesebb?
- ki és milyen időközönként ellenőrzi ezt?
- hol tudok meggyőződni arról, hogy van -e egy termékre OÉTI engedély? (jóhiszemű vagyok, és feltételezem, hogy van rá, csak elfelejtették ráirni)
- van a weben olyan hely, ahol utána lehet nézni az engedélyezett és a betiltott termékeknek?
Köszi előre is a helpet!
Ariadne
2005.12.12, 12:42
Azt biztosan tudom, hogy a www.fvf.hu honlapra mindig felteszik a veszélyes, betiltott termékek listáját.
Tippem van arra is, hol lehet az OÉTI engedélyszám után érdeklődni: szerintem az ÁNTSZ tudna hozzászólni, ők vigyáznak az egészségünkre...
(OFF, de most hallottam vegyész barátomtól, hogy a legtöbb Európában gyártott dezodorban van alumínium, és erről most egyértelműen bebizonyították egy francia laboratóriumban, hogy rákkeltő és Parkinson kórt okoz(hat). Állítólag USÁban már betiltották az alumínium használatát ezekben, nálunk és még néhány európai országban viszont vígan mérgeznek minket. Pl adidas deóban megtaláltam, amit ugye nem csak elvétve fúj az ember a bőrére, ahonnan beszívódik, és a véráramba kerülve eljut az agyig... Azt hiszem, körülnézek valamelyik illatszeres multinál, hátha van alumíniummentes is...)
szerK:
Itt vannak az ÁNTSZ honlapról a nálunk betiltott gyógyszerszerűségek. (Nem sok.)
Itt pedig maga az OÉTI, na ők tuti tudják, mit engedélyeztek és mit nem.
kaktusz
2005.12.12, 14:34
Összesen csak ennyit tiltottak volna be ebből a termékkörből? Elég hihetetlenül hangzik. Ebből azt kéne levonni, hogy a forgalomban lévő termékek ennyire jók?
Valamikor tavasszal a gyógyszertárban a kezembe akadt egy ingyenes újság. Abban fel volt sorolva egy csomó étrendkiegészítő, vitamin, cukorka, amelyet bevizsgáltak, és betiltottak, illetve jobbik esetben megbirságolták a gyártóját, vagy a forgalmazóját, mert a terméknek nem az volt az összetétele, ami a dobozán fel volt tüntetve.
Valami hasonló listát látnék szivesen, naprakészen az interneten, elérhető formában.
De talán nem túl merész gondolat az sem, hogy ezeknek a termékeknek a listáját jól láthatóan, szembetűnően kitehetnék azokban a boltokban, ami ilyen jellegű termékek forgalmazására szakosodott.
Nem keresem mániákusan a mindennapi élelmiszereknek az összetevőjét a csomagoláson, mielőtt kosaramba teszem, de legalább azoknak a termékeknek az összetevőjéről, amit ugye azért vásárolok, hogy pótoljam az silány élelmiszerek fogyasztásából adódó hiánybetegségeket, azoknak a "megfelelőségéről" néha nem árt meggyőződni.
A jelenleg szerintem ez túlságosan nehézkes és az egészséges gyanakvásomat nem oszlatja el.
Az már csak az én extra kivánságom és elvárásom lenne, hogy ha valamelyik hatóság vizsgálatot tart egy kereskedelmi egységben, megállapításait (akár elmarasztalás, akár "mindent rendben találtam") pl. két hónapig kötelezően a bejárati ajtóra függesszék ki. (Nem mennék be egy olyan étterembe vacsorázni, amit pl. a tisztaság hiánya miatt elmarasztaltak múlt héten.) Lehet rosszul látom, de én így látnám igazán értelmét ennek az egésznek.
Elnézést a kitérőért.
Visszatérve az eredeti felvetésemre, kérdésemet az ANTSZ felé megírtam. Válaszukat megérkezést követően ide beollózom.
kaktusz
2005.12.16, 12:46
Az OÉTI válaszolt a kérdésemre:
„…Tájékoztatjuk, hogy az élelmiszerek, így az étrend-kiegészítők magyarországi forgalmazásához nincs szükség előzetes engedélyezésre. Az alábbiakban felsorolt kötelezettségek terhelik a hazai forgalmazót az étrend-kiegészítők piacra helyezésével kapcsolatban:
1. Hazánkban az Európai Unión belül (célszerűen Magyarországon) székhellyel rendelkező forgalmazó helyezheti piacra az étrend-kiegészítőket.
2. Az étrend-kiegészítők forgalmazásának feltételeit a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet szabályozza.
3. A termékek forgalomba hozatala előtt azokat az Intézetünknél be kell jelenteni nyilvántartásba vétel céljából a fenti rendelet mellékletében található adatlap értelemszerű kitöltésével és a magyar nyelvű címke bemutatásával.
4. 2004. május elseje óta az étrend-kiegészítőket nem engedélyezzük, csak tudomásul vesszük, hogy Magyarországon piacra helyezték őket, ezért az azóta bejelentett termékeken nincs OÉTI szám.
5. A termék összetételéért, minőségéért a gyártó, ill. a forgalmazó a felelős, ő vállal rá garanciát. Ha lelkiismeretes forgalmazó, akkor valamely hazai laboratóriumban megméreti és ellenőrizteti az általa forgalmazott termék összetételét. Az ő kötelessége csupán annyi, hogy tudja bizonyítani az összetételt, ehhez tulajdonképpen az is elég, hogy a gyártó ad neki egy minőségi bizonyítványt az összetételről. Az, hogy a termék esetleg nem tartalmazza azokat az anyagokat, amik rá vannak írva, vagy nem olyan mennyiségben, csak akkor derül, ha valamely piacfelügyeleti hatóság (fogyasztóvédelem, ÁNTSZ, Állategészségügyi szolgálat) ellenőrzi a terméket és megméri az adott komponens mennyiségét, illetve ha a termékkel kapcsolatosan panasz, bejelentés érkezik valamely hatósághoz és az intézkedik a vizsgálatokról
6. Mint említettem OÉTI engedély nincs, csak nyilvántartásba vétel, ez azonban nem jelenti azt, hogy a termék megfelel az előírásoknak. Az OÉTI-nek nincs joga a terméket vizsgálni, minősíteni, csupán bejegyezni. Ha Ön azt szeretné megtudni, hogy az adott terméket nyilvántartásba vettük-e, akkor egy normál postai úton küldött levélben ezt megkérdezheti intézetünktől. A levélben kérjük, írja le pontosan mindazt, ami a termék csomagolásán magyarul olvasható.”
Bár a válaszadó korrekt volt és érthető, mégis kevés garanciának látom a szúrópróbaszerű hatósági ellenőrzést, és a forgalmazó lelkiismeretességére való apellálást.
De ez van…
Ariadne
2005.12.16, 15:19
Őszintén szólva én sem ilyen válaszra számítottam. Jó pont, hogy korrektül és gyorsan válaszoltak, de a "lelkiismeretes forgalmazó"-ban megbízni háááát... ÉS mi van azzal, amelyik (egészen véletlenül) nem lelkiismeretes? Az csak akkor derül ki, ha bepanaszolják az adott terméket vagy esetleg valaki még ezt megelőzően megbetegszik vagy meghal tőle?

Jó tudni azért ezt is.
Otto Normalverbraucher
2005.12.18, 21:46
(Ariadne @ 2005 Dec 16, 03:19 PM)
ÉS mi van azzal, amelyik (egészen véletlenül) nem lelkiismeretes? Az csak akkor derül ki, ha bepanaszolják az adott terméket vagy esetleg valaki még ezt megelőzően megbetegszik vagy meghal tőle?
Hú, ha ezt a témát elkezdeném bővebben boncolgatni...
Bizonyos MLM-cégek direkt emiatt a "könnyítés" miatt engedélyeztetik táplálékkiegészítőként a "csodaszereiket", viszont az ügynökök már gyógyhatású szerként terjesztik és propagálják. De ez még nem elég, sokszor menthetetlen betegek hozzátartozóival vetetik meg a soktízezres löttyöket/kapszulákat/stb., ami "mindenre jó". Azaz semmire. De itt még a fogyasztóvédelem, ÁNTSZ sem tud közbelépni, hiszen a tukmálás, a potenciális vevők megkeresése nem nyíltan zajlik, hanem az illetők otthonában. Maga a cég meg elzárkózik a felelősségtől, mondván az ügynökök független vállalkozók. Pedig tiszta sor, hogy a marketingduma "fentről" jön, mindegyik ügynök ugyanazt a parasztvakítást nyomja ezerrel.
Otto Normalverbraucher
2006.03.10, 10:01
Sziasztok! Ma reggel sajnos csak a beszélgetés utolsó 1-2 percét kaptam el az RTL Klub reggeli műsorában. Ott volt Siklósi Máté is (jobbulást a törött karodnak, kedves FVF :-) ), egy hölgy a gyógyszerészkamarából (?), és egy orvos.
Nem látta valaki a riportot végig? Volt szó részletesen a táplálékkiegészítőként engedélyeztetett, de szóban már gyógyhatású szerként reklámozott szerekről? Valami utalást hallottam az internetes kereskedelemre, meg hogy buszpályaudvaron történik az átadás-átvétel. Véletlenül az MLM-ben terjesztett "csodaszerekről" nem volt szó? Mert ott is megy ám a nagy parasztvakítás... Hihetetlen, mennyi internetes fórumon nyomulnak az ügynökök... Ezek ellen hogyan lehetne fellépni? FVF pár mondatát hallottam, hogy ez a szakterület nem tartozik a Felügyelőségre. Akkor kire? Hol lehetne bejelentést tenni?
KÖszi, de szerencsére nem tört el:)
Ketté kell választani a kérdést. Gyógyhatású készítmények és élelmiszerek. Előbbi az OGYI, utóbbi az ÁNTSZ és a mi hatáskörünk. Forgalomba hozatalkor kell eldönteni, hogy melyik kategóriába "nevezünk", mert van olyan termék, amely forgalomba hozható mindkét módon. Hiában van azonban pozitív egészségügyi hatása egy élelmiszernek, nem szabad reklámban gyógyhatást tulajdonítani neki. Ezt mi ellenőrizzük, mint ahogyan a feltüntetésnek megfelelő vitamin és nyomelemtartalmat is. Ezek gyakran térnek el, mivel hosszú lejárati időt állapítanak meg, s a forgalombahozatalkor magasabb, később alacsonyabb adott összetevők mennyisége a megadottnál.
Az élelmiszerek esetében már csak regisztrálni kell az OÉTI-nél, míg korábban fel kellett tüntetni az engedélyszámot.
Röviden ennyit rólunk.
A műsor inkább az illegálisan árusított gyógyszerekről szólt, mert állítólag piacon, interneten árusítanak bármit, az emberek meg sajnos veszik. Inzulin, antidepresszáns, fogyasztógyógyszer, hormonkészítmények, bármi!!! Ennek eléggé komoly az egészségügyi kockázata, ezt gondolom nem is kell mondani.
Hát igen. Itt minden szemetet el lehet adni. Csak 2 példa: Kolléganőm rendszeresen szedte a aloe-verás marhaságait, amit kevert az öko-netes baromsággal, fogyókúra gyanánt, horror összegért. Valami tisztító kúra 7. napján kórházba találta magát néhány infúziós üveg társaságában. Kiszáradt a lelekem, de örült mert leadott pár kilót. Néhány hét múlva megháromszorozta a leadott kilók számát. Persze nem tanult a hülyeségéböl, még a mai napig eszi ezeket a marhaságokat, és csak hízik, rondább a bőre a haja, az egész nő egyre szarabbul néz ki, de hisz benne hogy neki ez milyen jó, meghát az ügynök is tömi a fejét. Egyszer én is bedőltem egy ökonetsnek. A hugom amikor súlyos fekvő beteg lett, én ápoltam hónapokig. Minden tusfürdőtöl viszketett, kiszáradt a bőre. Vettem ezt az ökonetes mindenre jó szarságot, amivel mosni lehet, jó fogmosásra, stb. Hát én ügyesen letusoltam vele, megmostam a haját, kimostam néhány bugyiját kézközt. Az főnövér a második napon azzal fogadott az ajtóban, hogy a hugomhoz bőrgyógyászt kellett hívni. Szegényt jól elintéztem. Jó nagy

marha aki katalógusból vásárol csodaszereket és be is meri szedni azokat. Én soha nem hittem a táplálékkiegészítőkben. Az egészséges táplálkozást nem a tabletták fogják megoldani, és nem Norbi UP-DATE-JA. Az is csak arra ösztönzi a fél országot, hogy mindenből csak a light-tot. Bezzeg a falusi paraszt aki nem jár boltba 90 évig él szalonnán, mi meg 35 évesen onkologiára járunk, müzliszelettel a kezünkbe.
Ariadne
2006.03.28, 08:29
A Metabol is jó példa az ilyenekre, a GVH elég nagy összegre megbírságolta őket már, mert nem bizonyított, hogy bármilyen fogyasztó hatása lenne a szernek egyáltalán, a reklámjaikban tehát valótlan állítások szerepelnek, ráadásul ha jól emlékszem pajzsmirigy betegségben szenvedők akár meg is patkolhatnak tőle, de persze ezt nem írják rá a dobozra.
Egy barátnőm próbálkozott egyszer valamilyen ultrahangos vagy milyen kezeléssel, persze hatalmas, fájdalmas és lassan múló lila foltokat szerzett tőle, egy másik kezelésnél meg mindenféle hülye szert akartak megvetetni vele jó drágán (azt mondták "savas a szervezete"

), mert csak akkor hajlandóak folytani a testkezelést.
Fogyásra egyetlen mód a sok, rendszeres mozgás és az egészséges kaja. Több energiát kell elégetni rendszeresen, mit amennyit beviszünk. Minden más módszernek ára van...