Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Kereskedelmi és Egyébb étverések...
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Műszaki cikkek
Koppány
Tiszteletem, üdvözlök mindenkit!

...Tavaly a Vodafone-nál szerettem volna venni egy mobiltelefont előfizetéssel, ami 10.000 forintért volt meghírdetve, egy Samsung C 100.
Be is tértem egy Vodafone boltba kismillió papírral, mivel elmondták mire lesz szükségem. ( munkáltatói igazolás, közüzemi számlák, folyószámlám, stb.)
Eleinte minden símán ment, bár úgy éreztem magam, mint egy kapítányságon kihallgatás közben, majd a hölgy megkérdezte, mennyi kauciót vagyok hajlandó fizetni.
A kérdést nem igazán értettem, miért kéne nekem kauciót fizetnem, mondtam is, egy fityinget sem. Rendben van, 1 órán belül értesítenek lehetek lehetek e előfizető...
Ezt sem értettem, de rendben...45perc múlva közölték velem, hogy lehetek előfizető, DE fizessek be +40. 000 forint kauciót, és majd 3 hónap múlva elkezdik levonni az összeget a számlámró...!Azért a telefonért ami 10.000 forintért volt kitéve az összes üzletükben 50.000 forintot kellet volna fizetnem, +a pénzemet is használják!!! Felháborodtam és lemondtam erről a fantasztikus lehetőségről!!! Miért vagyok még mindig dühös?! Mert a mai napig a Vodafone sehol nem említi, hogy erre egy fogyasztónak fel kell készülnie!!!Sem tv, sem reklámjuk, szórólapjuk, de még az internetes oldaluk sem!!! Ki vannak téve az árak fehéren feketén, de + kaucióról sehol sem esik szó!!! A mai napig is ez a történet rengeteg emberrel aki Vodafon előfizető akar lenni...
Namármost...7évet koptattam a padokat kereskedelmi iskolákban, ahol kivétel nélkűl azt tanítják, hogy a feltüntetett árért kell a terméket a vásárló részére odaadni, és mivel a mai napig a szakmámban dolgozom ez a törvény él...vagy csak hébe hóba?
Bementem Önökhöz, ahol két Úr ült. Egyiküknek elpanaszoltam a problémám, és csak annyi választ kaptam: joguk van.
A mai napig nem értem...
A Pannon GSM-el is volt régen gondom amit már le sem írok mert régi ügy, akkor sem hallgattak meg, elzavartak és a Gazdasági Versenyhivatal vett a szárnyai alá...
Segítségüket és válaszukat előre is köszönöm!
dworak
Ezt a kört én is megjártam. Én viszont elmentem addig, hogy a veboldalukon írtam neki egy levelet. Ez 2004-ben történt.

Íme a levél:

Azért írok önöknek, mert tegnap igencsak elgondolkodtam azon, hogy érdemes-e továbra
is az önök szolgáltatását igénybe vennem.Az történt, hogy tegnap az egyik üzletükben
szerettem volna a vitamax előfizetésemet szuper előfizetésre váltani, mert eddig nagy
on jó tapasztalataim voltak az önök cégével kapcsolatban. El is vittem minden kért ir
atot és papírt, kiválasztottam egy MOTOROLA V525-ös telefont és még a három éves szer
ződést is aláírtam volna, bár én a kétéves szerződésre készültem anyagilag is. Mikor
a kolléganőjük elküldte az adatokat, önök több mint fél órát várakoztattak a válassza
l, s mikor megjött sem én sem a koléga nőjük nem akarta elhinni az eredményt.
80.000 Ft, az-az nyolcvanezer forint letétet kértek tőlem azért, hogy az önök cégénél
fizethessek elő egy állandó, nem vitamaxos előfizeteésre 3év hűségnyilatkozattal. Csa
k azt szeretném kérdezni, hogy önök nem belőlem élnék? Vagy esetleg önök tisztelnek m
eg azzal, hogy kegyeskednek megengedni, hogy a vodafone ügyfele lehessek és önöknek a
djam a pénzemet? Még annyit, hogy amikor felhívta a kollégájuk a központot, ahol elbí
ráltak, ott azt mondták, hogy kell egy westel (most már T-mobil), vagy egy pannon számla és akkor talán
nem ennyi a letét. Csakhogy ha van egy westel, vagy egy pannon előfizetésem, akkor mi
az anyám kínjának akarnék önökhöz szerződni!?
Ezek után én úgy érzem, hogy hűséges akartam lenni önökhöz, hiszen két éve folyamatos
an vitamax előfizetésem volt és állandó előfizetést is önöknél kötöttem volna, ennek
ellenére önök lekezeltek, piti kis senkinek néztek és nevetségesen magas letéti díjat
kértek, és arcátlan módon, a saját konkurenciájuktól kértek számlát tőlem.
Úgy érzrm most önökön a sor, hogy visszanyerjék a bizalmamat és bebizonyítsák nekem,
hogy továbra is méltóak arra, hogy az önök szolgáltatásait vegyem igénybe.
ui:
Tudom, hogy nem ön a megfelelő személy ennek a problémának a kezelésére, Tisztelt Ügy
félszolgálatos kolléa, ezért kéramszépen ezt a levelet a kompetens személynek.

Segítségét köszönettel: XXXXX

A válasz a levelemre:

Tisztelt XXXXX!

Mindenekelött engedje meg, hogy elnézését kérjük, amennyiben kellemetlenséget okoztun
k Önnek!

Elöfizetés vásárlásakor minden elöfizetönk ugyanazon a vizsgálati eljáráson megy kere
sztül, melynek során az állampolgári és személyiségi jogok megsértése nélkül járnak e
l munkatársaink. Az eredményt egy külön erre a célra fejlesztett és általunk állandóa
n frissített szoftver határozza meg. A folyamat emberi befolyásolhatóság nélkül törté
nik. Az eredményt ezután munkatársaink kötelezö érvényünek tekintik és erröl az üzlet
en keresztül tájékoztatják az ügyfelet.

A fent leírtak alapján, az esetlegesen megállapított elöleg befizetése feltétele a sz
erzödés létrejöttének, s az érdeklödö már az összeg megismerésekor eldöntheti, hogy a
z adott feltételekkel szeretne-e szerzödni, vagy sem. Amennyiben eláll a szándékától,
úgy az összeget természetesen nem kérjük el t?le. Abban az esetben, ha a kért óvadéko
t befizeti, akkor azt befizetés után a harmadik havi lezárt számlát követöen telefons
zámláján folyamatosan jóváírjuk.

Egyúttal biztosítjuk Önt arról, hogy cégünk minden esetben a hatályos jogszabályi elö
írásokat betartva jár el.

Az Előfizető és cégünk között létrejövö szerzödés jogi kereteit az Általános Szerzödé
si Feltételek adja, mely a következöket fogalmazza meg.

"4.1.3. A Szolgáltató az Elöfizetöi Szerzödés megkötése elött és annak hatálya alatt
bármikor jogosult az Elöfizetö hitelképességét akár harmadik személyek igénybevétele
útján vizsgálni és az Elöfizetötöl ehhez szükséges információkat, illetőleg ezt igazo
ló okmányokat kérni. A Szolgáltató jogosult a fenti dokumentumok hitelességének ellen
őrzésére és felszólíthatja az Elöfizetöt azok érvényességének igazolására. A vizsgála
t eredményének függvényében a Szolgáltató jogosult a Szolgáltatás igénybevételét elöl
eg vagy egyéb más biztosíték (pl. bankgarancia, kezesség stb.) adásához kötni. Kivéte
lt képez ez alól, amikor az Elöfizetö saját elhatározásából a Szolgáltatás igénybevét
ele elött a Szolgáltató által meghatározott összeget elölegként a Szolgáltatónál befi
zeti. Ebben az esetben az Elöfizetö a Szolgáltatást az elöleg értékéig veheti igénybe
. A Szolgáltató az elöleget saját mérlegelési jogkörében meghatározott idö, de legfel
jebb 3 befizetett számla kiegyenlítését követöen az ügyfél számláján jóváírja és a j
óváírást követöen igénybe vett szolgáltatások díját - az elölegként befizetett összeg
értékéig - folyamatosan beszámítással rendezi. Az elöleg teljes felhasználását követö
en az Elöfizetö újabb elöleget fizethet be, ellenkezö esetben az alábbi 4.1.4. pont s
zabályai érvényesülnek."

Az elözetes hitelképesség-vizsgálatot a hazai viszonyoknak megfelelöen alakítottuk ki
a külföldi tapasztalatokat is figyelembe véve. Mivel ez Magyarországon még nem általá
nosan elterjedt gyakorlat, így elöfordulhat, hogy elsö pillantásra idegennek t?nhet l
eendö ügyfeleinknek. Ez az eljárás azonban semmiképpen nem partnereink ellen irányul,
s ezúton is szeretnénk sajnálatunkat kifejezni, ha Önöknek ezzel a gyakorlatunkkal ak
aratunkon kívül problémát okoztunk!

Bízunk abban, hogy levelünkkel eloszlattuk kételyeit és hamarosan Önt is elöfizetöink
között köszönthetjük majd!

Amennyiben további kérdése, kérése adódna kérjük, hívja a Vodafone hálózatából díjmen
tesen hívható 1270-es telefonszámon Ügyfélszolgálatunkat, ahol munkatársaink készségg
el segítenek Önnek!

Tisztelettel:
Vodafone Ügyfélszolgálat

Magyarul:

A leveledre nem válaszolunk, kérdezz bármi nekünk kényelmetlen dologról, de azért leírjuk, mennyire nagy megtiszteltetés ér téged, azért mert hajlandóak vagyunk veled szerződni, a szerződés feltétele ként pénzt kérni tőled, és a továbbiakban is pénzt kérünk, hiszen abban a még nagyobb megtiszteltetésben részesítünk, hogy a havidíjjakat nekünk, A VODAFONE-nak fizetheted, nem pedig a nálunk sokkal nagyobb piaci résszel rendelkező T-mobilnak, vagy a harmadik méltán népszerű konkurenciánknak, a Pannon GSM-nek.

Konklúzió:

Hagytam a fenébe az egészet, vettem kereskedésbe kártyafüggetlen telefont 40.000Ft-ért és Pannonos vagyok.

Mindenki levonhatja a maga tanulságát az esetből.

Üdv
Koppány
Szia!

Köszönöm, hogy írttál...én is több éve voltam (vagyok) már Vodafone Vitamaxos, naívan én is azt gondoltam, hogy örölni fognak annak, hogy előfizetést szeretnék...
Amit leírtál az a saját üzletszabájuk, nem pediglen érvényven lévő jogszabály.
Vagy is. Ha bárki akarna vanni előfizetéssel készüléket, annyiért kötelesek odaadni amennyiéert meg van hírdetve, ki van téve az üzlethelységekben, vagy ha ők kérnek kauciót, minden fórumokon KÖTELESEK lennének azt feltüntetni.
A Pannonnal is vigyázz, leírom majd velük is hogyan jártam a mobil fórumon belül.
A VICC: Mi a fenének írnak ide az emberek, ha a FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG
RÁ SEM BAGÓZIK!!
Minden fórumon mi fórumosok válaszolgatunk egymásnak!!
EZ NEM VISZ ELŐRÉBB! mad.gif
A Pannonnal is pórúl jártam elősször mint előfizető, majd Praktikumos.Akkor is a Gazdasági Versenyhivatalhoz kelet fordulnom, mert a Fogyasztóvédelem válat vonogatott...
Most a T-Mobillal szemezem.
Pjotr
Mielött felháborodsz, talán olvasd el a fórum nyitólapját.....
Koppány
Igen, köszönöm, közben már felnyitották a szemem, de...
Az egyik barátom is Vodás, az "úri" előfizetők táborában tartozott. Egyszer a Vodától kapott egy levelet több év után, hogy mivel már most többett beszélt az Ő átlegánál, fizessen be 20.000 forintot, hó közi befizetésként.
Ezt sem értettük, hisz mindig minden számláját időben rendezte, fel is hívta a Vodka Központot, hol mondták neki, ha nem fizet, kikapcsolják egy hónapra a kimenő hívásait.Ha befizeti 3 hónap után kezdik el levonogatni a számláiról az összeget.
Mivel mindig minden rendben volt a számláival a barátom nem fizetett +20.000 forintott hó közben hobbiból, ők kikapcsolták a kimenő hívásait...
Bementük az FVF-hez, segítségüket kérve...szerinted történt valami...?
...
Ariadne
(Koppány @ 2005 Dec 18, 10:19 AM)
Bementük az FVF-hez, segítségüket kérve...szerinted történt valami...?
...

Miért, szerinted a fogyasztóvédelemnek kellene tennie valamit az ember saját ügyében? És a zebrán is vezessenek át kézen fogva, ha nem működik a jelzőlámpa?
Koppány
Szia!

Miért, nem? Ha a valakit átvernek vásárlás közben akkor kihez kell fordúlni?
Én eddig azt hittem, hogy a FVF-hez, pláne, hogy a nevükben is benne van: fogyasztó védelem...
De ha nem kérlek mond el ilyen esetekben mi is a teendő.
Ha vásárolsz és helye van a reklamációdnak és a kereskedelmi vagy szolgáltató cég elzavar, hova fordulsz?
Mert én az FVF-et és a Gazdasági Versenyhivatalt ismerem, de minden jó ötlet érdekel és a te hangvételedből ítélve tele vagy azokkal.
Válaszod előre is köszönöm.
Ariadne
Szia!

A fogyasztóvédelem nagyon hasznos szerv szerintem: tanácsot ad, mit tegyél az ügyedben - de már nem teszi meg helyetted. Nagyon ritkán indítanak (tudomásom szerint) közérdekű keresetet, meg bírságolni is szoktak nyilván, de már nem úgy megy, hogy panaszt teszel és ők, mint hatóság megoldják az ügyedet. Azt mondják általában, hogy írj vásárlók könyvébe, fordulj békéltető testülethez, majd bírósághoz, mert ők a te ügyedben nem dönthetnek. Ez egyfajta szemléletváltásnak tűnik nekem a régi "állam bácsi majd segít" rendszerből a normális, "intézd magad az ügyeidet" szemléletbe. (De FVF majd kijavít, ha nem így van... biggrin.gif ) Végülis amikor veszel valamit, az egy adásvételi szerződés két fél között, valóban nem teljesen normális dolog, hogy egy külső intézmény csak úgy beleavatkozzhasson, csak eddig mást szoktunk meg.

A GVH más tészta, ők mindig is a "maguk feje után mentek", ők a versenyt korlátozó magatartásokkal szemben lépnek fel és eddig sem oldottak meg magánügyeket.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.